Çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerine ilişkin sözleşme onaylandı.

Çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerine ilişkin sözleşme onaylandı.

BM Uluslararası Çalışma Örgütü’ne ( ILO ) üye olan 187 ülkenin tümü, çocukları kölelik, fuhuş ve insan ticareti de dâhil olmak üzere en kötü çocuk işçiliğinden korumak için bir sözleşmeyi onayladı.

Resmi olarak 182 No.’lu Sözleşme olarak bilinen anlaşma, yirmi yıl önce kabul edilen Sözleşme 4 Ağustos 2020 Salı günü ILO’ya üye tüm ülkelerin onaylını aldı. Birleşmiş Milletler kuruluşunun 101 yıllık tarihinde en hızlı onaylanan Sözleşme haline geldi.

ILO Genel Direktörü Guy Ryder , “Sözleşme 182’nin evrensel olarak onaylanması tarihi bir ilk, yani tüm çocukların artık çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerine karşı yasal korumaya sahip olduğu anlamına geliyor” dedi.

“Kölelik, cinsel sömürü, çocukların silahlı çatışmada kullanılması veya çocukların sağlığını, ahlakını veya psikolojik refahını tehlikeye atan diğer yasadışı veya tehlikeli işler gibi çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin toplumumuzda yeri olmadığına dair küresel bir taahhüdü yansıtmaktadır.”

Milyonlarca çocuk işçi

Çocuk işçiliğinin sonlandırılması, 1919’da kurulan ILO’nun ana hedeflerinden biri olmuştur.

BM kuruluşu, 73 milyon tehlikeli çalışma ile dünya çapında 152 milyon çocuğun etkilendiğini tahmin ediyor.

Çocuk işçiliğinin çoğu tarım sektöründe, esas olarak yoksulluk ve ebeveynlerin iyi iş bulma güçlüğü nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

182 sayılı Sözleşme, kölelik, zorla çalıştırma ve insan ticaretini içeren en kötü çocuk işçiliğinin yasaklanmasını ve ortadan kaldırılmasını talep etmektedir.

18 yaşından küçük çocukların silahlı çatışma, fuhuş, pornografi, uyuşturucu kaçakçılığı gibi yasadışı faaliyetlerde ve tehlikeli işlerde kullanılmasını yasaklamaktadır.

Çocuk işçiliğinde düşüş

Sözleşme, 1999 yılında Cenevre’de gerçekleşen ILO üye ülkeleri tarafından kabul edilmişti.

Örgütün zorla çalıştırmanın ortadan kaldırılması, işle ilgili ayrımcılığın kaldırılması ve örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık hakları gibi konuları kapsayan sekiz Temel Sözleşmesinden biridir.

Pasifik ada ülkesi Tonga onay belgelerini 4.8.2020 tarihinde ILO’ya teslim etti ve ILO’ya üye 187 ülke içerisinde bunu yapan son ülke oldu.

ILO, çocuk işçiliği insidansı ve en kötü biçimlerinin, onay oranları arttıkça ve ülkelerde minimum çalışma yaşıyla ilgili yasalar ve politikalar kabul ettikçe 2000-2016 yılları arasında neredeyse yüzde 40 oranında azaldığını söyledi.

COVID-19 ters kazançlar sağlayabilir mi?

Bununla birlikte, BM kuruluşu COVID-19 salgınının, özellikle son yıllarda kaydedilen ilerlemenin yavaşlamasıyla, özellikle 5 ila 11 yaş arası çocuklar arasında ve bazı coğrafi bölgelerde yıllarca elde edilen başarının tersine çevirebileceğinden korkuyor.

2021 yılının Uluslararası Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılması Yılı olduğundan ILO, ilerlemeyi hızlandırmak için konuyla ilgili farkındalığı artırmayı planlamaktadır.

Share This
COMMENTS

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir