COP26: Binlerce genç, iklim eylemi talebiyle Glasgow sokaklarında yürüdü.
“Ne istiyoruz? İklim adaleti! Ne zaman istiyoruz? Şimdi!” COP26’daki özel “Gençlik Günü” sırasında binlerce protestocu sokaklara çıkarken 5 Kasım 2021 Cuma günü Glasgow’un merkezinde yankılandı.
Yürüyüş başlangıçta İsveçli aktivist Greta Thunberg’den ilham alan gençlik hareketi Fridays for Future tarafından organize edilmiş olsa da, her yaştan insan iklim eylemi talep etmek için George Meydanı’nda toplandı.
COP26’ya ev sahipliği yapan şehir, el yapımı pankartlarını sallayan küçük çocuklardan, kendilerinden sonra gelecekler için daha iyi bir gelecek talep eden yaşlı yetişkinlere kadar, mesajlarını duyurmak için eşi görülmemiş sayıda vatandaş eylemci çocuk ve gençlere destek verdi.
Galler vatandaşı Jane Mansfield, BM Genel Sekreteri António Guterres’in bu yılın başlarında yayınlanan en son IPCC raporundan sonra kullandığı imza ifadesi olan “İnsanlık için kırmızı kod” yazan bir tabela taşıdı.
“Gelecek nesillere aktardığımız dünyayı ve Küresel Güney’e ne yaptığımızı gerçekten önemsiyorum. Güneybatı Galler’de yaşıyorum ve iklim değişikliği açıkça yaşanıyor, ancak dünyanın diğer birçok yerinde neler olduğunu bile anlamıyoruz ve korkuyorum” dedi.
Latin Amerika Yerli liderleri de bugünkü gösteriler arasındaydı. Yürüyüşe öncülük edenler onlardı ve birçoğu dünya liderlerine yüksek sesle bir mesaj gönderdi: kaynakları çıkarmayı bırakın ve ‘karbonu toprakta bırakın’.
“ Yerli halk nehirde ölüyor; büyük sel baskınları tarafından sürüklenip gidiyorlar. George Meydanı’ndaki bir sahnede, evleri su basıyor, okullar çocuklarla dolu, köprüler, gıdalarımız ekinlerimiz, her şey sular altında” dediler.
Bu arada bazı aktivistler, cumhurbaşkanı ve başbakanların bobblehead maskelerini taktı ve onları “iklim suçluları” yazan pankartlarla tutuklanmış olarak tasvir etti.
Daha fazla gerçek eylem, daha az ‘yeşil yıkama’
İsveçli aktivist Greta Thunberg, 26 yıllık iklim konferanslarının ardından dünya liderlerini devam eden “falan, falan, falan” için eleştirdiği ve bu COP sırasında verdikleri taahhütlerin şeffaflığından şüphe duyduğu protesto sahnesine en son çıkan kişi oldu.
“Liderler hiçbir şey yapmıyor; aktif olarak karışıklıklar yaratıyorlar ve kendilerine fayda sağlamak ve bu yıkıcı sistemden yararlanmaya devam etmek için çerçeveler şekillendiriyorlar. Bu, liderler tarafından doğanın ve insanların sömürülmesine ve şimdiki zamanın ve gelecekteki yaşam koşullarının yok edilmesine devam etmek için aktif bir seçimdir” dedi ve konferansı bir “yeşil yıkama (aklama) etkinliği” olarak nitelendirdi.
BM Basın çalışanlarına konuşan diğer Fridays for Future üyeleri, COP26’da sürmekte olan müzakerelere daha fazla katılım ve gençlerin daha iyi temsil edilmesini istedi.
Filipinler’deki İklim Değişikliği için Gençlik Savunucuları temsilcisi; “Her yıl yapılan BM İklim Konferansları (COP) bizi hayal kırıklığına uğrattı ve bu yılın farklı olacağını düşünmüyorum. Bir umut kırıntısı var ama aynı zamanda yeterli eylem görmüyoruz, sadece vaatler ve boş vaatlerle hiçbir şey elde edemeyiz ” dedi
Başka bir iklim savunucusu, “kendi alanımızı yaratacağız. Müzakereler oluyor ama biz sokaktayız çünkü dâhil olmadık. En zenginler özel jetleriyle gelip kararları alıyorlar. Biz buradayız ve göz ardı edilmeyeceğiz” dedi.
Gençlik Bildirisi
Aynı çağrı, YOUNGO’dan iklim aktivistlerinin, BM İklim Değişikliği Çocuk ve Gençlik Birimi’nin COP Başkanlığı’na ve diğer liderlere değişim talep eden 40.000 genç tarafından imzalanan bir bildiri ilettiği konferansın Mavi Bölgesi’nde de yapıldı.
Açıklama, aralarında iklim müzakerelerine dâhil edilmenin de yer aldığı birkaç endişe noktasını gündeme getirdi. Ayrıca, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC)’nin İcra Sekreteri Patricia Espinosa’dan, sonunda kabul edilmesi beklenen nihai bildirgede gençliğin öneminden bahseden bir paragrafın yer alması için gençlerin çabalarını desteklemesini istedi.
Genç liderlerle bir panel tartışması sırasında, “Bu sorunları ve talepleri delegasyonların dikkatine sunacağız, hepsi kesinlikle makul ve haklıdır” dedi.
Bakanlara teslim edilen bildiride ayrıca iklim finansmanı, hareketlilik ve ulaşım, vahşi yaşamın korunması ve çevrenin korunması konularında harekete geçilmesi isteniyor.
“Dünyanın neresinde olursam olayım, gençlerin iklim eylemine olan tutkusu ve bağlılığı beni çok etkiledi. COP’taki bu müzakerelerde gençlerin sesleri duyulmalı ve yansıtılmalıdır. COP26 Başkanı Alok Sharma, gençlerin eylemleri ve incelemeleri, 1.5’i canlı tutmamız ve net-sıfır bir gelecek yaratmamız için kilit öneme sahip” dedi.
Bu arada, İngiltere ve İtalya, UNESCO, Youth4Climate ve Mock COP ile ortaklaşa, gelecek nesilleri net sıfır bir dünya yaratmak için bilgi ve becerilerle donatmak için yeni küresel eylemi koordine etti.
Eğitim Bakanları ve gençler bir araya geldikçe, 23’ten fazla ülke, eğitim sektörünün karbondan arındırılmasından okul kaynaklarının geliştirilmesine kadar uzanan ulusal iklim eğitimi taahhütlerini ortaya koydu.
Gençler haklı: yeni taahhütler yeterli değil
UNFCCC, karbon emisyonlarını azaltmak için şimdiye kadarki ulusal taahhütlerin en son güncellemelerini yayınladı ve konferans sırasında bazı ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, bunlar hala yeterli değil.
Raporda, “2030’da küresel sera gazı emisyonlarında 2010’a kıyasla yaklaşık yüzde 13,7’lik büyük bir artış bekleniyor” deniyor.
COP’tan önce, artış yüzde 16 olarak hesaplanıyordu, ancak dünyanın küresel ısınmayı frenleyebilmesi ve feci sonuçlardan kaçınabilmesi için, önümüzdeki dokuz yıl içinde emisyonların yüzde 50 oranında kesilmesi gerekiyor.
Bolivya’dan Glasgow’a gitmek için ta arkadaşı dinozor “T-Resilient” ile seyahat eden genç bir aktivist olan Carla Huanca için başka bir neslin tükenmesi mümkün olamaz.
“Bu gezegeni miras alacak olanlar biz gençler olacağız ve bu yüzden sesimizin duyulması çok önemli. Hepimizin istediğimiz gezegene sahip olabilmemiz için hükümetlerin kararlı adımlar atmasını talep ediyoruz ” dedi.
Kaynak:
BM Haberleri, Glasgow, 7.11.2021