COP26: İklim krizi ile mücadelede iş dünyasının beklentileri neler?
BM Küresel İklim Değişikliği (COP26) Zirvesinde iş dünyasının temsilcileri, pek çok kişi tarafından iklim krizi ile mücadele etmek için son fırsat olarak görülen bu konferansta, beklentilerini siyasi liderler ve çevrecilerle paylaşmaya hazırlanıyor.
İskoçya’nın Glasgow kentinde 31 Ekim – 12 Kasım 2021 tarihleri arasında düzenlenecek COP26’da, dünya liderlerinin iklim değişikliğiyle mücadele için olumlu adımlar atmaları için güçlü bir baskı var.
26’ncı İklim Konferansı, Paris Anlaşması ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde verilen taahhütleri yerine getirme çabalarını hızlandırmayı ve önemli ilerleme kaydetmeyi hedefliyor.
Bunlar arasında 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etmek ve küresel sıcaklık artışını 2 derecenin, tercihen 1,5 derecenin altında tutmak yer alıyor.
İtalya ile ortaklaşa düzenlenen bu COP 26 Zirvesine eski İngiltere Dışişleri Bakanı Alok Sharma başkanlık ediyor. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda üst düzey yöneticinin, yanı sıra Greta Thunberg ve Sir David Attenborough gibi ünlü çevre aktivistleri ve on binlerce müzakereci, şirket yöneticisi bir araya gelecek.
‘COP26 büyük bir başarı olabilir’
Euronews, Solar Impulse Vakfı başkanı Bertrand Piccard ile röportaj yaptı.
Bu zirve öncesinde etkili isimlere seslenen Piccard, “Ne kadar çok ulusal katkı olursa, bu yönde ne kadar çok eylem gerçekleştirirlerse, ekonomilerinin o kadar karlı olacağını anlamalılar. Geçmişte olduğu gibi kalırsak, bu bir başarısızlık olur.” diyor.
İklim krizi için mücadele eden şirketler
COP26’nın ana ortaklarından biri olan teknoloji devi Hitachi’nin Avrupa sorumlusu ve çevre direktörü Alistair Dormer, şirketler için zirveye katılmanın ne kadar önemli olduğunu anlatıyor:
“Bu zirve öncelikle Hükümetler arasında bir müzakere imkanı. COP26’da lider bir endüstri veya şirket olarak, paydaşlarla etkileşimde bulunmak ve onlara Hitachi’nin yeteneklerini tanıtmak ve önemli karar vericilerle çalışmak bana göre çok önemli. Çünkü endüstride, enerjide, mobilitede ve dijitalde sahip olduğumuz tüm farklı teknolojiler hakkında bilgi verme konusunda pek iyi olmadığımızı düşünüyorum. Bu zirve hepimizin ihtiyaç duyduğu iklim dönüşümünü hızlandırmaya çalışmak için aslında harika bir fırsat. Umarım bu zirve hedeflerimize ulaşırız.”
Ekonomik fırsatlara sahip yeşil ekonomi
Bu COP26’nın ana temalarından biri de karbonsuz bir ekonomiye geçiş.
Avrupa genelinde çevreci gruplar “yeterince baskı yapılmadığını” savunuyor. “Dünya’nın Dostları” adlı aktivst grubu, fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasının yeni iş fırsatları sağlayabileceğini söylüyor.
Dünya’nın Dostları’nın İskoçya temsilcisi Ryan Morrison, “Araştırmamız, yeşil endüstrilerde şu anda petrol ve gazda olandan 3 kat daha fazla iş imkânı olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.
Bu fikir, yeşil teknolojilere güvenen girişimcilerde de yankı uyandırıyor. İklim sorununa kendi yöntemiyle yanıt veren 94 yaşındaki bir girişimci olan Des Caren, şirketi Caren Meicnic Teo ile geliştirdiği teknolojiyle elektrik üretmek için fırtınaların enerjisinden yararlanmayı hedefliyor.
Yeni nesillerin bu konuda büyük rol oynayacağını belirten Des Caren, “İnsanlar aslında, kalksa, bu konuda dirençli olursa tüm gücü eline geçirecek. Bu dünyayı koruma ve geliştirme sorumluluğumuz var… en azından miras aldığımız harika bir dünyanın yeni nesillere aktarma sorumluluğumuz var” dedi.
Kaynak:
Euronews, BBC News