“Covid-19 Aşıları” BUHASDER 2021 Kongresinde masaya yatırıldı.
Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) tarafından düzenlenen 9. BUHASDER Kongresi, 24-28 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya Kemer Mirage Park Resort Hotel’de sürerken 27 Kasım 2021 Cumartesi günü konunun uzmanlarınca “Covid-19 Aşıları” masaya yatırıldı.
BUHASDER 2021 Kongresinin 2. Gününde; Gazeteci, Televizyoncu ve Yazar Muharrem Sarıkaya ve Prof. Dr. Necmettin Ünal Moderatörlüğünde Covıd-19 pandemisi sağlık, ekonomi, hukuk, medya ve turizmin de dâhil olduğu “Her Yönüyle Covıd-19 Salgını” online olarak yapılmış ve konularında uzman ve yöneticilerin katılımı büyük ilgi görmüştü. (İzlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=FvpatY_5Lig&t=49s)
Kongrenin dördüncü gününde; Prof. Dr. Serhat Ünal (Hacettepe Tıp) ve Prof. Dr. Firdevs Aktaş (Gazi Tıp) Oturum Başkanlığında;
İlk konuşmacı İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu, “Aşı Çeşitleri Üretim ve Etki Mekanizmaları ve Dozları” konusunda çok detaylı ve başarılı bir sunumla bu alandaki çalışmalarını hem meslektaşları hem de bu alanla yakından ilgilenen diğer katılımcılar ile paylaştı. Dünyada 300’den fazla aşı adayı olduğunu ve bunun 11 farklı teknoloji ile üretilmeye çalışıldığı konusunda bilgi verdi. Ayrıca, Aşı türleri, Türkiye’de üretim aşamasına gelen Türkocav aşısının DSÖ’nden “Acil kullanım onayı” almak için 3. Faz çalışmalarının bilimsel sonuçlarının Sağlık Bakanlığına sunulduğunu ve bu konunun Sağlık Bakanlığı aracılığıyla DSÖ’ne iletileceği de gündeme getirildi.
İkinci konuşmacı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, “Farklı Tip Aşı Kombinasyonları Daha mı Etkili” başlıklı sunumunu yaptı. Covid 19’un başladığı ilk aylardan itibaren başlatılan aşı çalışmalarının bir yıldan daha az sürede kullanıma başlanması, DSÖ’nün aşı konusunda aldığı “Aşıda olmazsa olmaz güvenirlik kararı ve önemi üzerinde durdu. Büyük bir aşı devriminin yaşandığını ifade ederek, Dünyada 7 milyar dozdan fazla aşı üretildiğini ancak adil bir dağılım sağlanmadığını da dile getirdi. Ayrıca, aşı karşıtlığının temelinde yatan temel nedenin de neler olduğunu paylaştı.
Üçüncü konuşmacı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden emekli olan, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Firdevs Aktaş, “Aşı Karşıtlarının En Büyük Argümanı: Uzun Dönem Yan Etkileri Gerçek Olabilir mi?” başlıklı sunumunu yaptı. 27 Kasım 2021 tarihi itibariyle Dünya’da 7 milyar 880 milyon aşı yapıldığını ve 5 milyon 211 bin kişinin yaşamını yitirdiğini; Türkiye de ise aynı tarihlerde 120 milyon 58 bin 425 doz toplam aşı yapıldığını ve yaşamını kaybedenlerin sayısının da 76 bin 233’ü bulduğunu dile getirerek aşı karşıtlarını en temel nedeninin yan etkilerinin korku yaratması olduğunu ifade etti.
Son konuşmacı ise Aşı karşıtlarına karşı Dünya Sağlık Örgütünün bir çağrısı sonucu kurulan GIANT (Global Immunization Action Network Team) adlı uluslararası bir kuruluşun Türkiye Temsilcisi ve Hep Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilal Ünalmış Duda, “Aşı Karşıtlarına Karşı: GIANT” konusunda bir konuşma gerçekleştirdi. GIANT kurulurken 31 ülkede örgütlenmiş bugünkü tarih itibariyle bu sayı 50 ülkeye ulaşmıştır. Bu kuruluşun üyeleri ülkelerdeki sivil toplum örgütleri ve bireylerdir. Burada amaç aşı karşıtlarına gerçekler ve bilimsel yol ve yöntemle, aşı yoluyla can kayıplarının olmamasını sağlamaktır. (Detaylı bilgi için: www.gaint-int.org)