COVID-19 enfeksiyonları artıyor, Delta varyantı 132 ülkeye yayıldı.
Birleşmiş Milletler Sağlık Ajansı DSÖ’nün 28 Temmuz 2021 tarihi açıklamasına göre, COVID-19 enfeksiyonları geçen hafta yüzde sekiz artarak 3,8 milyonu aştı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) son verileri, Amerika ve Batı Pasifik’te sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 25 artış kaydederek “önemli” bir artış gösterdi.
Bu, geçen haftaya göre yüzde 21 artarak genel koronavirüs ölümlerinin sayısında keskin bir artışa katkıda bulundu .
Bu durum böyle devam ederse DSÖ, küresel olarak bildirilen kümülatif vaka sayısının önümüzdeki iki hafta içinde 200 milyonu aşabileceğini kaydetti.
Bölgesel genel bakış
Bölgesel olarak, Güneydoğu Asya da önceki yedi güne kıyasla yüzde üç gibi çok daha düşük bir oranda da olsa yeni enfeksiyonlarda bir artış bildirdi.
Ölümlerin bir önceki haftaya benzer olduğu Avrupa dışındaki tüm bölgelerde yeni ölümlerin sayısı arttı.
DSÖ, yedi gün içinde en yüksek sayıda yeni vakanın, yüzde 131’lik bir artışı temsil eden yarım milyondan fazla yeni enfeksiyon gören Amerika Birleşik Devletleri’nde rapor edildiğini söyledi.
Bunu 324.334 yeni vaka ile Brezilya takip etti; Endonezya 289.029 yeni vaka; Birleşik Krallık 282.920 yeni vaka ve Hindistan 265.836 yeni vaka takip etti.
DSÖ verilerine göre 28 Temmuz 2021 tarihinde onaylanmış Covid-19 küresel toplam vaka sayısı 194.608,040 olurken yaşamını kaybedenlerin sayısı 4,1 milyonu geçmiştir.
DSÖ’ne göre 26 Temmuz 2021 tarihi itibariyle 3,7 milyar aşı dozu uygulandığı açıklandı.
Varyant güncellemesi
BM Haberleri Ajansının açıklamalarına göre, DSÖ’nün “endişe verici varyantlar” olarak belirlediği dört COVID-19 mutasyonundan Alfa varyantının 182 ülkede, Beta’nın 131’de, Gamma’nın 81’de olduğunu ve geçtiğimiz hafta sekiz yeni ülkeye ulaştıktan sonra, Delta varyantı şu anda 132 ülkede tespit edilmiştir.
Koronavirüse karşı aşı etkinliği konusunda, DSÖ, enfekte olmuş kişi en az bir doz aşılandığında, herhangi bir aşı yaptırmamış birine kıyasla hane üyelerine bulaşmanın yaklaşık yarı yarıya azaldığını gösteren birkaç laboratuvar çalışmasına atıfta bulundu.
BM Haberleri ajansı, insanlara iki aşı verildikten yedi ila 14 gün sonra bulaşma riskinin daha da düştüğünü ekledi.
DSÖ, bugüne kadar aşı etkinliği üzerine yapılan 90 çalışmanın çoğunluğunun, erken aşı kampanyaları başlatan İsrail, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nden geldiğini belirtti.
Aşı etkinliği
COVID-19 aşılarından dördünün endişe veren hususlara karşı etkinliğini ele alan DSÖ, “nötralizasyonda birkaç kat azalma” gösteren çalışmalara atıfta bulundu.
DSÖ’nün yaptığı açıklamalara göre; AstraZeneca-Vaxzevria, Moderna-mRNA-1273 ve Pfizer aşı etkinlik tahminlerinin yüzde 80’in üzerinde olmasıyla birlikte; BioNTechComirnaty ve Sinovac-CoronaVac aşılarında genel olarak şiddetli rahatsızlığa, hastaneye yatışa ve ölüme karşı aşı etkinliği, şiddetli olmayan semptomatik hastalığa göre daha yüksek olmuştur.
Kaynak:
BM Haberleri, New York, 29.7.2021