COVID-19: Gelecek yıl bağışlanacak aşılar, ‘bugün ölenler için çok geç’
Hayat kurtarmak ve BM sağlık kuruluşunun 2022'nin ortasına kadar tüm ulusal nüfusun yüzde 70'inin aşılanması şeklindeki kilit küresel hedefe ulaşmasına yardımcı olmak için şimdi milyonlarca COVID aşısının bağışlanması gerekiyor.
Hayat kurtarmak ve BM sağlık kuruluşunun 2022’nin ortasına kadar tüm ulusal nüfusun yüzde 70’inin aşılanması şeklindeki kilit küresel hedefe ulaşmasına yardımcı olmak için şimdi milyonlarca COVID aşısının bağışlanması gerekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de,18 Haziran 2021’de gazetecilere yaptığı açıklamada;
Zengin ülke veaşı üreten ilaç şirketlerinden bağış bekleyip, gelecek yıla kadar bağışlanacak aşılar için ”bugün ölenler için çok geç olacak” dedi.
Lauding Gine’nin Cumartesi günü en son Ebola virüsü hastalığı salgınının sadece dört ay gibi kısa bir süre sonra frenlendiğini açıklamasının, koronavirüs ile mücadele de çok daha büyük ölçekte neler yapılabileceğini gösterdiğini söyledi .
Küresel aşı başarısızlığı
Dr. Tedros, “Halk sağlığı ve sosyal önlemlerin etkisiz kullanımı, artan sosyal karışıklık ve aşı eşitsizliği 18 ay sonra bile COVID-19’a mutasyona uğrama, yayılma ve öldürme fırsatı vermeye devam ediyor ” dedi. “Aşıları adil bir şekilde paylaşma konusundaki küresel başarısızlık, şu anda dünyanın en yoksul ve en savunmasız insanlarından bazılarına zarar veren iki yönlü bir pandemiyi doğru ilerliyor.
Her bölgenin şu anda vaka ve ölümlerde dik bir artışla karşı karşıya olan ülkelere sahip olduğunu belirterek, Latin Amerika ülkelerinin zor durumda olduğunu ve Afrika’daki vakaların sadece geçen hafta yüzde 52 arttığını da sözlerine ekledi.
“Ve işlerin daha da kötüye gitmesini bekliyoruz. Afrika nüfusunun yüzde birinden azı aşılanmıştır. Gelecek yıl bağışlanacak olan aşılar, bugün ölenler, bugün enfekte olanlar ya da bugün risk altında olanlar için çok geç olacak.”
Firma hedefleri
DSÖ’nün küresel hedefleri, Eylül 2021 ayına kadar her ülke nüfusunun en az yüzde 10’unu, 2021’in sonuna kadar en az yüzde 40’ını ve gelecek yılın ortasına kadar yüzde 70’ini aşılamaktır.
Dr. Tedros, daha zengin ve orta gelir düzeyindeki ülkelerin yarısından fazlasındaki mevcut yüzde 20’lik tam aşı oranını karşılaştırarak, “Bunlar pandemiyi sona erdirmek için birlikte ulaşmamız gereken kritik kilometre taşları” dedi..
Dr. Tedros, “G7 ve diğerleri tarafından açıklanan aşı bağışlarını çok takdir ediyoruz. ABD dâhil, Haziran ve Temmuz 2021 aylarında dozları paylaşmayı taahhüt eden ülkelere teşekkür ediyoruz. Başkalarını da davayı takip etmeye çağırıyoruz. Hayat kurtarmak için şimdi bağışlanacak aşılara ihtiyacımız var” diye ekledi.
Kaynak:
BM Haber Merkezi, New York, 19.6.2021