Covid-19 Salgını Sonrası Davos Zirvesi İsviçre’de Başladı.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Covid-19 salgını nedeniyle verilen aradan sonra 16 Ocak 2023 tarihinde İsviçre’nin Davos kasabasında başladı. 20 Ocak 2023 tarihine kadar sürecek zirvenin bu yılki teması “Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği” olarak belirlendi.
Bu yıl 53. kez Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF), iklim krizi, enflasyon, gıda güvenliği, Rusya-Ukrayna savaşı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasında yaşanan gerilim, enerji ve terör gibi konular ele alınacak. 2 bin 700’den fazla katılımcının bir araya geleceği Davos’ta dünyanın karşı karşıya olduğu sorunların üstesinden gelmek için çözüm üretilmeye çalışılacak.
Zirveye 50 devlet başkanı, 200 bakan ve bin 500 iş dünyası liderinin katılması bekleniyor. Toplamda zirvede dünyanın 130 ülkesinden katılımcılar yer alacak.
2 bin 700 davetli konuşmacının olduğu zirvede dünyayı ilgilendiren sorunlar ve bunlara çözüm önerileri tartışılacak.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın da Davos’a katılması ve gelişen piyasalar üzerine bir panelde konuşma yapması bekleniyor.
2023 yılının teması “Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği ” olarak belirlense de zirvede aşağıda açıklanan 5 başlık öne çıkacak:
Hayat pahalılığı krizi
Dünya Ekonomik Forumu uzmanları 2023’ü “çoklu kriz yılı” olarak tanımlıyor. Yani insanlığı etkileyen tüm krizler bu yıl daha fazla iç içe geçmiş ve birbirlerinin etkisini artıracak hale gelmiş durumda. Bu da haliyle aşılmalarını daha zor hale getiriyor.
WEF ağındaki ekonomistlerinin çoğunluğu Ukrayna’daki savaş ve yüksek enflasyon nedeniyle küresel bir durgunluk bekliyor.
En kötü senaryodan kaçınmak için devlet ve hükümet başkanları ile merkez bankası başkanları hayat pahalılığına karşı halkı koruyucu önlemler almakla para politikalarını sıkılaştırmak arasında ikilemde kalıyor.
Ukrayna savaşı
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali geçen yıl mayıs ayında yapılan WEF olağanüstü bahar toplantısını domine etmişti.
Geçen Mayıs ayında olduğu gibi bu seferde Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy’in video bağlantısı ile zirvede bir konuşma yapması bekleniyor. Ayrıca Rusya geçen yıl olduğu gibi bu yılda zirvede yer almayacak.
Ukrayna’da süren savaş bu yıl da küresel gündemi ve elbette zirveyi en fazla meşgul edecek başlıkların arasında geliyor. Ukrayna’dan da bu yıl büyük bir delegasyonun katılması bekleniyor.
İklim krizi
Daha önce de olduğu gibi çevre aktivistleri Davos’a katılımcılardan önce gelerek Davos’a özel jetleri ile gelen küresel liderlerin iklim politikaları ile ilgili iki yüzlülüğünü protesto etmeye başladı.
WEF uzmanları geçen hafta yayınladıkları raporda iklim değişiminin etkileri ile ilgili yeterince önlem alınmaması kısa vadede insanlığın önündeki en büyük küresel risklerden birisi olarak tanımlandı.
İklim konusu son yıldırda Davos’un sürekli ajandasında yer almasına rağmen sürekli olarak diğer acil konular nedeniyle hep öncelik sırasında geriye düştü. Mayıs ayındaki toplantıda Ukrayna’nın gölgesinde kalırken bu yılda hayat pahalılığı krizinin iklim konularını gölgeleyebileceği düşünülüyor.
İklim kriziyle ilgili bu yılki en önemli konu ise enerji dönüşümü ve sanayinin karbonsuzlaştırılması olacak. Yeni sürdürülebilir teknolojilere yapılan yatırımlar ve özellikle hidrojen bu yılın en kilit konuları olacak.
Büyüyen gıda krizi
Gıda güvenliği ya da daha doğru bir ifadeyle güvensizliği başta iklim krizi olmak üzere diğer birçok problemle doğrudan bağlantılı.
Hava koşullarındaki ani değişim, doğal felaketlerin sıklaşması, biyo çeşitliliğin azalması gibi faktörler gıda krizlerini tetikliyor.
2022 yılında dünyada gıda, enerji ve gübre darboğazları aynı anda yaşandı. Bu nedenle uzmanlar bunların asıl etkisinin 2023 yılında görüleceğini ve açlık sorununun daha da büyüyeceğini belirtiyor.
Bu durumun nasıl düzeltilebileceği ve gelecekteki gıda krizlerinin nasıl önlenebileceği bu yılki zirvede ele alınan konulardan biri olacak.
Dördüncü Sanayi Devrimi
Teknoloji ve yenilikler Davos’ta her zaman üst sıralarda yerini bulmuştur. Bu yıl ise tartışmalar özellikle Dördüncü Sanayi Devrimi etrafında dönüyor.
Nesnelerin birbiriyle bağlanması, yapay zekâ, kuantum bilgisayarları baş döndürücü fırsatlara kapı aralasa da düzenlemeciler için de aynı oranda zorluklar beraberinde getiriyor.
Tarihsel olarak düzenlemeler hep teknolojik gelişimlerin gerisinde kalmıştır. Hükümetler de bu konularda giderek daha fazla yerel düzeyde önlem alma yolunu tercih ediyor. Fakat iklim, savaş, siber güvenlik gibi birçok krizin aynı anda yaşandığı bir ortamda küresel bir yaklaşım ihtiyacı da kendisini gösteriyor.
Bu da küresel anlamda bir işbirliğinin gerekmesi anlamına geliyor. Zirvede konuşulacak konulardan biri de bu olacak.
Kimler katılacak?
Zirveye katılacak isimler şöyle:
- Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde
- Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen
- AB Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola
- Avusturya Başbakanı Karl Nehammer
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz
- Belçika Başbakanı Alexander De Croo
- Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov
- Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque
- Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic
- Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis
- Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih
- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani
- İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog
- Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda
- Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani
- Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol
- Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa
- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev
- Finlandiya Başbakanı Sanna Marin
- Hollanda Başbakanı Mark Rutte
- Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic
- İspanya Başbakanı Pedro Sanchez
Rusya, resmî olarak zirveye davet edilmezken Rusya’dan gelenlerin de katılımı yasaklandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de zirveye video-konferans yöntemiyle katılacağı biliniyor.
Çin hükümeti Davos’a, Başbakan Yardımcısı Liu He’yi gönderecek. ABD heyetine ise Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ve ABD Başkanı Joe Biden’ın İklim Özel Elçisi John Kerry eşlik edecek.
Ali Babacan da Davos’a katılacak, konuşma yapacak
Zirvede Türkiye’yi resmî düzeyde kimse temsil etmeyecek. Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Davos için resmî bir davet aldığını ve zirveye katılacağını açıkladı. FOX TV’deki Çalar Saat programına katılan Babacan, Davos’taki tek mesajının “Türkiye’den vazgeçmeyin” olacağını söyledi:
“Davos’taki mesajımız; ‘Asla Türkiye’den vazgeçmeyin. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye seçimlerden sonra dünyayla barışık, dünyayla konuşan, alışveriş eden, sözünün gücü olan bir ülke olacak. Ülkemize güvenin’ olacak.”
Ali Babacan’ın dört gün sürecek zirvede gelişen piyasalar üzerine bir panelde konuşma yapması da bekleniyor.