![COVID sırasında uzaktan çalışma: ‘yeni normal’ için riskler, faydalar ve adımlar… COVID sırasında uzaktan çalışma: ‘yeni normal’ için riskler, faydalar ve adımlar…](https://www.healthworldnews.net/wp-content/uploads/2022/02/Uzaktan-Çalışma-1.jpg-e1644068908205.jpg)
COVID sırasında uzaktan çalışma: ‘yeni normal’ için riskler, faydalar ve adımlar…
Birleşmiş Milletler’in iki Uzman Kuruluşu 2 Şubat Çarşamba günü yaptığı açıklamada, COVID-19’un dünya çapında ofis hayatını bozmaya başlamasından bu yana iki yıldan fazla bir süredir, sağlıklı ve güvenli uzaktan çalışma için önemli değişikliklere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2 Şubat 2022 Çarşamba günü başlattığı sağlıklı ve güvenli uzaktan çalışma hakkında yeni bir teknik özette, uzaktan çalışma düzenlemelerinin sağlık yararlarını ve risklerini ve hem vardiyayı karşılamak için gereken önlemleri ve devam eden dijital dönüşümü ortaya koymaktadır.
![](https://www.healthworldnews.net/wp-content/uploads/2021/09/Dr.-Maria-Neira-WHO-400x225.jpg)
DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Maria Neira, “Salgın, birçok işçi için pratikte bir gecede işin doğasını etkili bir şekilde değiştirerek, uzaktan çalışma dalgalanmasına yol açtı” dedi.
Avantaj
COVID-19 Ortamında ve Sonrasında Uzaktan Çalışma Raporuna göre, faydaları arasında iyileştirilmiş bir iş-yaşam dengesi; esnek çalışma saatleri ve daha fazla fiziksel aktivite için fırsatlar; azaltılmış trafik ve işe gidiş geliş süresi ve kentsel alanlarda hava kirliliğinde azalmayı anlatmaktadır.
Bunların hepsi fiziksel ve zihinsel sağlığı ve sosyal refahı (iyi olma halini) ortaya koymaktadır.
Ayrıca, uzaktan çalışma birçok şirket için daha yüksek üretkenlik ve daha düşük işletme maliyetlerine yol açabilir.
Dezavantaj
Ancak rapor, uygun planlama, organizasyon ve sağlık ve güvenlik desteği olmadan uzaktan çalışmanın izolasyon, tükenmişlik, depresyon, göz yorgunluğu, artan alkol tüketimi ve sağlıksız kilo alımı gibi duygulara yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Dr. Neira, “Sarkaçın hangi yöne salınacağı, tamamen hükümetlerin, işverenlerin ve işçilerin birlikte çalışıp çalışmadığına ve hem işçilere hem de işe yarar sağlayan politika ve uygulamaları hayata geçirmek için çevik ve yaratıcı iş sağlığı hizmetlerinin bulunup bulunmadığına bağlıdır” dedi.
‘Yeni normal’e yerleşmek
![](https://www.healthworldnews.net/wp-content/uploads/2022/02/Vera-Paquete-Perdigão-400x400.jpeg)
ILO’nun Yönetişim ve Üçlü Yapı Departmanı Direktörü Vera Paquete-Perdigão, hem şirketler hem de çalışanlar evde ve hibrit çalışmanın faydalarını deneyimlediklerinden, “kalmak için burada olduklarını ve pandemiden sonra muhtemelen artacaklarını” söyledi.
“Yeni bir normale yerleşmek için bu ‘bekleme kalıbından’ uzaklaştıkça, milyonlarca tele-çalışanın sağlıklı, mutlu, üretken ve insana yakışır bir işe sahip olmasını sağlamak için yeni destekleyici politikalar, uygulamalar ve normlar yerleştirme fırsatımız var” dedi.
Raporda, iş sağlığı hizmetlerinin dijital tele sağlık teknolojilerini kullanan tele-çalışanlara ergonomik, zihinsel sağlık ve psikososyal destek sağlaması gerektiği belirtiliyor.
Örneğin, işverenler, personelin işle ilgili yeterli ekipmanı almasını sağlamak için önlemler almalıdır; tele-çalışmanın psikososyal etkisini azaltmak için ilgili bilgi ve eğitim ile “bağlantıyı kesme hakkını” tesis etmelidir.
İhtiyaçların karşılanması
Rapor, işyerlerinde hükümetlerin, işverenlerin, işçilerin ve sağlık hizmetlerinin uzaktan çalışma sırasında sağlık ve güvenliği teşvik etme ve koruma konusundaki rollerini özetlemektedir.
Ayrıca, net öncelikler, zaman çizelgeleri ve beklenen sonuçlarla bireysel çalışma planları geliştirmek gibi hem çalışanların hem de işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayan tele-çalışma organizasyonu için pratik öneriler sunmaktadır.
ILO’nun tavsiyesi, işletmeleri, etkili dijital platformlar kullanarak iş ve performansı yönetmeye yönelik önlemleri birleştiren tele-çalışma için özel programlar geliştirmeye çağırıyor.
İlgili Belge:
Covid ortamında Uzaktan Çalışma-Rehberi
Kaynak:
BM Haberleri, ILO, DSÖ, 5 Şubat 2022