Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 76. Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye gitti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 76. Genel Kurulu nedeniyle ABD’ye gerçekleştireceği ziyaret öncesinde, Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının çeşitli konulara ilişkin sorularını cevapladı.
Başkanlığını Büyükelçi Volkan Bozkır’ın üstlendiği geçen yılki genel kurulun Kovid-19 salgını nedeniyle fiziken yapılamadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Eylül itibarıyla görevini tamamlayan Bozkır’ı zorlu dönemde sergilediği yöneticilik meziyetleri için tebrik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 76. BM Genel Kurulunun “Kovid-19 Salgınının Atlatılması, Sürdürülebilirliğin Yeniden İnşası, Gezegenin İhtiyaçlarına Cevap Verilmesi, İnsanların Haklarına Saygı ve Birleşmiş Milletlerin Yeniden Canlandırılması İçin Dayanıklılığın Umut Yoluyla Tesisi” temasıyla gerçekleştirdiğini dile getirerek, şu bilgileri paylaştı: “Büyük önem atfettiğimiz ve öncü rol oynadığımız sağlık, iklim ve sürdürülebilir kalkınmaya dair meseleler, genel görüşmelerin gündeminde ağırlıklı yer tutuyor. Genel Kurula 110 civarında ülkenin devlet ve hükûmet başkanı düzeyinde fiziki katılım sağlanması bekleniyor.
Görüşmelerin ilk gününde 21 Eylül 2021 Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap edeceğim. Konuşmamda Türkiye’nin çok taraflılığa ve daha adil bir dünya düzeninin tesisi hedefine olan güçlü desteğini vurgulayacağım. Birleşmiş Milletler’in gündeminde yer alan temel meselelere ilişkin görüşlerimizi paylaşacağım. Tüm insanlığı tehdit eden meydan okumalara yönelik yaklaşımımızı genel kurul kürsüsünden dile getireceğim. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu sene genel kurul kapsamında düzenlenecek etkinliklerin bir bölümü çevrimiçi olarak icra edilecek. Bu çerçevede çevrimiçi icra edilecek BM Gıda Sistemleri Zirvesi’yle BM Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu Toplantısı’na birer video mesajla iştirak edeceğim. Ziyaretim vesilesiyle BM Genel Sekreteri’nin yanı sıra çok sayıda Devlet ve Hükûmet Başkanıyla ikili görüşmelerim olacak.”
“Türkevi binamızın açılışını gerçekleştireceğiz”
New York’ta bulunduğu süre zarfında Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASK) tarafından düzenlenecek “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” başlıklı konferansta ABD’deki vatandaşlarla, soydaşlarla ve Amerikan Müslüman toplumunun temsilcileriyle bir araya geleceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “New York’ta diplomatik temsilciliklerimize ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilciliğine ev sahipliği yapacak olan Türkevi binamızın açılışını yerli ve yabancı çok sayıda dostumuzla, misafirimizle birlikte pazartesi günü anlamlı bir törenle gerçekleştireceğiz. BM binasının hemen karşısında yer alan arsamız üzerinde tarihî ve geleneksel mimari unsurların en modern tekniklerle birleşmesi neticesinde inşa edilen binamız, milletimize kazandırdığımız yeni bir şaheser olarak hizmete girmiş olacak” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı gün Amerikan düşünce kuruluşlarından Dış Politika Derneği ve SETA DC tarafından ortaklaşa düzenlenecek etkinlikte Amerikan akademik çevreleriyle buluşacağını, ayrıca ABD’deki bazı basın yayın organı temsilcileriyle görüşme ve mülakatlar gerçekleştireceğini söyledi.
Türk ve Amerikan iş dünyasının temsilcileriyle de görüşmeleri olacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk-Amerikan İş Konseyi tarafından düzenlenecek 11. Türkiye Yatırım Konferansı’na da iştirak edeceğini belirtti.
Ziyaretinde son derece yoğun bir temas ve toplantı trafiği içerisinde bulunacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha Adil Bir Dünya Mümkün eserimizi de gerek İngilizce gerek Arapça gerek Türkçe gerek Fransızca, bu tür yabancı dillerde hazırladık. Onları da muhataplarına aynı şekilde inşallah takdim edeceğiz. Dört dilde hazırlıklar yapıldı ve BM’de, açılış törenimizde de bunları muhataplara takdim edeceğiz” dedi.
Afganistan, Azerbaycan ve Nahcivan ile Ermenistan
Afganistan’da Türkiye’nin insani yardım konusunda çalışmalarının olup olmadığı sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, insani yardım konusunda Türkiye’nin hiçbir zaman tereddüdünün olmadığını hatırlatarak, dost ülkelere her zaman insani yardımı gerçekleştirdiklerini, bu dönemde gerek devlet olarak gerek STK’larla Afganistan’a insani yardım gönderileceğini söyledi.
Azerbaycan ve Nahçıvan arasında bir koridor açılması planıyla ilgili Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın bu koridorun oluşmasına izin vermemesi açıklamasıyla ilgili görüşleri sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu cevabı verdi: “Bu koridorun açılması, açılmaması meselesi siyasi bir mesele. Bir taraftan bunu söylerken bir diğer taraftan da benimle görüşme arzu etmesi herhâlde düşündürücüdür. Eğer Tayyip Erdoğan’la bir görüşme arzu ediyorsa işte burada artık belli adımların da atılması lazım. Biz görüşmelere kapalı değiliz, görüşmeleri yaparız. Nitekim Gürcistan Başbakanı’yla da görüşme arzusunu bana iletti, o da bana geldi. Ama dediğim gibi biz bu görüşmeleri yaparken burada onların olumlu yaklaşım göstermek suretiyle bu adımları atması lazım. Bu konularda Gürcistan Başbakanı’nın bu diyalog talebini bana ulaştırması ve burada yeni bir sürecin başlaması için böyle bir adımın atılması, eğer bu konuda gerçekten samimiyse ben de samimiyetimizi gösterir ve diplomasiyi orada başlatırız. Diplomasi başladığı zaman tabii burada bir şeylerin alınıp verilmesi lazım. Temenni ederim ki burada olumsuzluklar değil, olumlu yaklaşımlar hâkim olur. Böylece inşallah Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki bu sıkıntı, bu koridorların açılması vesilesiyle aşılmış olur.”
“Türkiye, gereken adımların karşı taraftan da atılmasını bekliyor”
Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in yaptığı açıklamalar hatırlatılarak, Liderler Zirvesi’nde göçmenler konusunda bir mesajı olup olmadığı sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Göçmenler konusunda tabii ki mesajımız olacak çünkü bunun en büyük yükünü, kahrını çeken biziz” dedi.
Türkiye’de 4 buçuk milyon göçmen olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bunlarla ilgili de bu yükü kaldırmaya çalışan Türkiye, gereken adımların karşı taraftan da atılmasını bekliyor. Birinci derecede Batı bunun karşı tarafta en önemli adım atması gereken bir blok. Bunu kendilerinden görmemiz lazım. Tabii Miçotakis’in görüşme talebini de yine aynı şekilde biz Amerika’da gerçekleştireceğiz. Kendisiyle de orada görüşmemiz var. Maalesef arzu edilmeyen orada bazı beyanlar oldu. Tabii bunun üzerinde de Dışişleri Bakanlığımız gerekli açıklamaları yaptı. Bunda ne derece samimiler, ne derece direnecekler bunu da göreceğiz. Türkiye kimsenin bu noktada kapı kulu değildir. Atılması gereken adımları da biz dürüst bir şekilde karşımızdakilerden görmemiz lazım. Eğer görmezsek gereken kararı alır ve ona göre de adımlarımızı atarız.”
Kaynak:
Cumhurbaşkanlığı, Ankara, 19 Eylül 2021