Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurul’una seslendi: Güvenlik Konseyinin reforma tabi tutulması gerekli
Cumhurbaşkanı Erdoğan 75. BM Genel Kurul Toplantısında konuştu
Bu yıl 75. yıl dönümünü kutlayan Birleşmiş Milletler’in (BM) ilk sanal toplantısı sırasında, 22 Eylül 2020 tarihinde Dünya liderlerinin önceden kaydedilmiş konuşmalarıyla başladı. Covid-19 salgını nedeniyle video konferans üzerinden bir araya gelecek liderlerin başlıca gündem maddesi pandemi oldu.
İlk Türk Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır’ın konuşmasıyla başlayan toplantıda konuşma yapan liderler arasında ise sırasıyla en yüksek ve ikinci en yüksek koronavirüs ölüm oranlarını bildiren ABD Başkanı Donald Trump ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro vardı.
Ayrıca virüsün ortaya çıktığı Çin’in Devlet Başkanı Şi Jinping ve hızlı aşı geliştirmesiyle uluslararası alanda dikkatleri üzerine çeken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de konuşma yapan liderler arasında.
193 üye ülkenin her bir temsilcisi, 29 Eylül 2020 Salı günü sona erecek üst düzey toplantılarda konuşma yapacaklar.
BM, bu zirvede ayrıca Covid-19 salgını başta olmak üzere, Suriye’den Libya’ya, Yemen’den Afganistan’a devam eden savaşlar, iklim değişikliği, giderek büyüyen açlık sorunu, mülteciler, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, ABD ve Çin arasındaki “soğuk savaş” gibi derinleşen küresel sorunlara çözümler arayacak.
Erdoğan: Covid-19 salgını dünyadaki adaletsizliği ve eşitsizlikleri çok daha keskinleştirdi
Öte yandan BM Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını ise 75. Dönem için Genel Kurul Başkanı seçilen Volkan Bozkır yaptı.
Bozkır ayrıca BM’nin 75. yıl dönümü kapsamında düzenlenen yüksek düzeyli etkinlikte yaptığı konuşmada, Dünyanın BM’nin kurulduğu tarihten bu yana, tahayyül dahi edilemeyecek oranda değiştiğini ve örgütün kuruluş amacına hizmet etmeyi sürdürmesi için değişime ayak uydurmak zorunda olduğunu belirterek, ”Gelin, arzuladığımız geleceğe ve buna ulaşmak için ihtiyaç duyduğumuz formatta bir Birleşmiş Milletlere erişebilmek amacıyla kaynaklarımızı seferber edelim'” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da BM’nin kuruluşunun 75. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen üst düzeyli toplantıya video mesaj gönderdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “BM Güvenlik Konseyinin yeniden yapılandırılmasından başlayarak kapsamlı ve anlamlı reformları süratle uygulamaya sokmalıyız. Uluslararası örgütlerdeki itibar kaybının önüne geçmek için öncelikle zihniyetimizi, kurumlarımızı ve kurallarımızı gözden geçirmeliyiz” ifadelerine yer verdi.
Covid-19 salgınının dünyadaki adaletsizliği ve eşitsizlikleri çok daha keskinleştirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı, (BM) sistemini yeniden etkin kılmak için öncelikle Güvenlik Konseyinin reforma tabi tutulması gerektiğini belirterek, “7 milyarı aşkın insanın kaderini 5 ülkenin insafına bırakan bir Konsey yapısı, adil de sürdürülebilir de değildir.” dedi.
Bu sırada ABD Başkanı Trump ise Birleşmiş Milletler’in ”tarihi” olarak nitelendirdiği 75. yıl dönümünü anmak için dün düzenlenen yüksek düzeyli zirveye, listede ismi olmasına rağmen katılmadı.
Erdoğan: 5 ülkenin insafındaki bir BM Konseyi yapısı, adil olmadığı gibi sürdürülebilir de değildir
Birleşmiş Milletler’in (BM) kuruluşunun 75’inci yıl dönümünde konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’ni eleştirerek “7 milyarı aşkın insanın kaderini 5 ülkenin insafına bırakan bir Konsey yapısı, adil de sürdürülebilir değildir” diye konuştu.
BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 daimi üyesi olan ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya’dan herhangi bir ülkenin BMGK’nın aldığı kararlarda veto hakkı bulundurması dünya kamuoyunca uzun yıllardır eleştiriliyordu.
BM’nin kuruluşunun 75’inci yılında videolu bir mesaj yayınlayan Erdoğan, yıl dönümlerinin kutlama vesilesi olduğu kadar muhasebe yapmak için de değerli birer fırsat olduğunu ifade etti.
İnsanlığın başta yeni tip koronavirüs salgını olmak üzere sağlığı, ekonomiyi, toplumsal barışı ve geleceği etkileyen birçok önemli sorunla yüzleştiğini söyleyen Erdoğan, BM’nin sisteminin çatışmaları önlemede etkili olamadığını ifade etti.
“BMGK’de reform tercihten öte zorunluluk halini aldı”
Erdoğan, önceki asrın ihtiyaçlarına göre şekillenmiş yapılarla bugünkü imtihanların üstesinden gelinemeyeceğini belirterek, “Birleşmiş Milletler sistemini yeniden etkin kılmak için öncelikle Güvenlik Konseyini reforma tabi tutmamız gerekiyor. 7 milyarı aşkın insanın kaderini 5 ülkenin insafına bırakan bir Konsey yapısı, adil de sürdürülebilir de değildir. Demokratik, şeffaf, hesap verebilir, etkili ve adil temsile dayalı bir Konsey mimarisi, insanlık için tercihten öte zorunluluk halini almıştır.” değerlendirmesinde bulundu.
Dünya genelinde 170 milyon insanın acil yardıma ve korumaya ihtiyaç duyduğu bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu dile getiren Erdoğan, açlık çekenlerin sayısının 820 milyonu aştığını, 70 milyondan fazla insanın da çatışma ve baskılardan dolayı evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.
İstanbul’un BM merkezi olması küresel barışa destek verecektir
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun güçlendirilmesi ve canlandırılmasının sorunların çözümüne katkı yapacağını belirten Recep Tayyip Erdoğan, “Kıtaların kavşak noktası olan İstanbul’un bir Birleşmiş Milletler merkezine dönüşmesi, küresel barış ve istikrar çabalarına destek verecektir.” diye konuştu.
75’inci Genel Kurul Başkanlığı görevini kıdemli bir diplomat ve siyasetçi olan Büyükelçi Volkan Bozkır’ın üstlenmesinin Türkiye için iftihar vesilesi olduğu kadar uluslararası toplum bakımından da bir şans olduğunu aktaran Erdoğan, “Türkiye’ye gösterdiğiniz teveccüh için teşekkür ediyorum. Birleşmiş Milletler sistemine desteğimizi ve katkılarımızı sürdüreceğimizi bu vesileyle tekrar ifade etmek istiyorum. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.” ifadesini kullandı.
T. C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 75. BM Genel Kurul Toplantısında Yaptığı Konuşmanın