Cumhurbaşkanı Macron, DSÖ Genel Direktörü ve Küresel Sağlık Liderleri Lyon’da DSÖ Akademisi’ni açtılar.

Cumhurbaşkanı Macron, DSÖ Genel Direktörü ve Küresel Sağlık Liderleri Lyon’da DSÖ Akademisi’ni açtılar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Akademisi, Fransa’nın Lyon kentinde 17 Aralık 2024 tarihinde resmi olarak kapılarını yüksek profilli bir açılış töreniyle açtı. Etkinliğe, DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Fransa Cumhurbaşkanı HE Emmanuel Macron’ un yanı sıra onlarca sağlık bakanı, uluslararası temsilci, bağışçı ve yerel Fransız ortaklar katıldı.

DSÖ Akademisi, halk sağlığı alanında şimdiye kadar tasarlanmış en iddialı yaşam boyu eğitim programı aracılığıyla dünya çapında daha iyi eğitilmiş bir sağlık işgücüne katkıda bulunacak devrim niteliğinde bir projedir. Daha somut olarak, Lyon’da ve dünyanın her yerinde çevrimiçi platformunda verilen eğitimler aracılığıyla, sağlık profesyonellerine, politika yapıcılara ve DSÖ’nün kendi işgücüne halk sağlığı açısından kritik becerilere ve yeterliliklere ve en son bilgi ve birikime erişim sağlayacaktır.

Dünya çapında halk sağlığı alanında en iyi akademik ve araştırma enstitüleriyle kurulan ortaklıklar sayesinde, DSÖ Akademisi sağlık sistemlerindeki tespit edilen zayıflıkları ele almayı amaçlıyor – bunlardan ilki, 2030 yılına kadar 10 milyona ulaşması beklenen sağlık ve bakım çalışanlarının artan küresel açığı, ancak aynı zamanda en son araştırma ve inovasyona erişim açısından büyük eksiklikler söz konusudur. Bu eksikliklerin çoğu, özellikle Afrika’da düşük ve orta gelirli ülkelerde hissedilecektir. Sağlık ve bakım için en gelişmiş teknolojiye ve yapay zekâ da dahil olmak üzere sağlık alanında araştırma ve geliştirmeye erişimi oluşturmak ve paylaşmak amacıyla DSÖ Akademisi, doğrudan sağlık sistemlerine ek kapasite ve verimlilik sağlayacaktır.

7 önce başlatılan bu öncü girişim, Fransa Hükümeti, Auvergne-Rhône-Alpes bölgesi, Lyon Şehri ve Metropolü ve diğer küresel ortakların cömert desteği sayesinde mümkün oldu. DSÖ Akademisi’nin yeni son teknoloji kampüsü 11.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve şunları içeriyor: 22 eğitim odası, 2 uzaktan eğitim odası, bir simülasyon merkezi, bir acil durum operasyon merkezi, bir TV kayıt stüdyosu, modern bir oditoryum ve bir kütüphane.

Akademi ayrıca dünya standartlarında sağlık eğitimine erişimi demokratikleştiren bir çevrimiçi öğrenme platformuna sahiptir. Bu platform, öncelikli sağlık konuları hakkında ücretsiz, son teknoloji kurslar sunarak, dünyanın dört bir yanındaki profesyonellerin konumlarından bağımsız olarak yüksek kaliteli eğitime erişebilmelerini sağlar.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron DSÖ Akademi açılış töreninde şunları söyledi: “Bugün Lyon şehrinde, sağlık eğitimi ve inovasyonu açısından dünyaya en iyisini getirecek yeni bir küresel kurumun kapılarını açmaktan gurur duyabiliriz. En son teknoloji ve yapay zekâ gelişmeleri, sağlık hizmetlerini her yerde daha erişilebilir hale getirmek için çok güçlü olacak. Bu yatırım hepimize fayda sağlayacak, çünkü daha iyi eğitimli sağlık çalışanları, gelecekteki pandemileri önlemek ve bunlara yanıt vermek de dahil olmak üzere dünyamızı daha güvenli hale getirmek için kesinlikle kritik öneme sahip. DSÖ ile bu güçlü ortaklığın, dünya genelinde sağlık politikalarımızı yönlendirme ve eylemlerimizi koordine etme kapasitesine olan güvenimizi göstereceğine ve yerel halkımıza hizmet etmek için her zaman daha verimli olacağına inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Lyon’ da “DSÖ Akademi” açılış töreninde (17.12.2024)

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus şunları söyledi: “DSÖ, dünya standartlarında teknik ürünler üretmesiyle bilinir- kılavuzlar, normlar ve standartlar- ancak bunların gerçek dünya eylemine dönüştürülmesi kurumsallaşmış eğitim eksikliği nedeniyle engellenmiştir. Teknik ürünlerimiz genellikle raflarda kullanılmadan veya gelen e posta kutularında okunmadan durur. DSÖ Akademisi, sağlık ve bakım çalışanlarını, politika yapıcıları ve kendi küresel iş gücümüzü sağlık sistemlerini dönüştürmek ve herkese sağlık sunmak için ihtiyaç duydukları yeterlilik ve becerilerle donatacak türünün ilk örneği küresel sağlık öğrenme merkezi olarak oyunun kurallarını değiştirecektir.”

Sağlık çalışanlarının yetersizliği küresel sağlık için en büyük zorluklardan biridir. Milyonlarca insanı aşılama, anne ve çocuk bakımı, bulaşıcı hastalıkların tedavisi ve daha fazlası gibi temel sağlık hizmetlerine erişimden mahrum bırakmıştır.

DSÖ Akademisi aracılığıyla her yıl binlerce sağlık çalışanı eğitilecek. Akademi, 2028 yılına kadar hemşireler, klinisyenler ve ebeler dahil olmak üzere 3 milyon sağlık çalışanı ile 900 kıdemli karar verici ve 13.000 kamu sağlığı yöneticisini eğitmeyi hedefliyor. DSÖ Akademisi, 2025’ten 2028’e kadar yılda 50 ila 80 kurs üretecek ve 2028 yılına kadar toplamda yaklaşık 260 yeni kursa ulaşacaktır.

DSÖ Akademisi, küresel sağlık işgücü açığını kapatmada cesur bir adım atmayı temsil ediyor. Dünya çapındaki sağlık profesyonellerine yüksek kaliteli, erişilebilir eğitim ve öğretim sağlayarak Akademi, sağlık sistemlerini güçlendirmede, hizmet sunumunu iyileştirmede ve sağlık eşitliğini ilerletmede önemli bir rol oynayacaktır.

Kaynak: DSÖ-Fransa Ortak Basın bülteni, Fransa-Lyon, 18 Aralık 2024 

Haber Bekir Metin, DSÖ Türkiye Eski Temsilcisi, Ankara, 20 Aralık 2024

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir