Delta varyantı için DSÖ uyarıyor, Varyant Covid tehdidini ‘tamamen yeni bir düzeye’ taşıyor.

Delta varyantı için DSÖ uyarıyor, Varyant Covid tehdidini ‘tamamen yeni bir düzeye’ taşıyor.

Delta varyantı, Afrika COVID tehdidini ‘tamamen yeni bir düzeye’ taşıyor: DSÖ uyarıyor; Avrupa Bölgesinde, Ağustos ayına kadar delta varyantına dikkat edilmeli.

Afrika’da vakaların her üç haftada bir ikiye katlanmasıyla birlikte, Covid-19’un Delta varyantı 16 ülkeye yayıldı ve en yüksek vaka bildiren beş ülkeden üçünde yoğun delta varyantı tespit edildi. Varyant şimdiye kadarki en bulaşıcı olanıdır – diğer varyantlardan % 60’a kadar daha fazla bulaşıcıdır.

Alfa ve Beta ile birlikte Delta, Dünya Sağlık Örgütü’ne ( DSÖ) göre vaka sayıları önceki tüm zirvelerden daha hızlı tırmanarak Afrika genelinde agresif bir üçüncü dalgayı körüklüyor.

DSÖ uzmanları 01 Temmuz 2021 günü, sayıların ard arda altı hafta boyunca, geçen hafta % 25 artarak 202.000 pozitif vakaya ulaştığı konusunda uyardı. Ölümler de 38 Afrika ülkesinde % 15 artarak yaklaşık 3.000’e ulaştı.

Delta varyantı genç yetişkinleri vurdu.

Başlangıçta Hindistan’da tanımlanan Delta varyantı, geçen hafta Afrika’daki vakaların yarısından fazlasını oluşturan Güney Afrika’da şu anda baskın durumda. Ayrıca varyant, Uganda’da görülen örneklerin % 97’sinde ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen örneklerin % 79’unda tespit edildi.

Varyant ayrıca genç yetişkinler arasında hastalığı körüklüyor gibi görünüyor. DSÖ uzmanlarına göre. Örneğin Uganda’da 45 yaşından küçük kişilerde görülen ciddi hastalıkların % 66’sı Delta’ya atfedilir.

“Afrika’nın üçüncü dalgasının hızı ve ölçeği, daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor. Daha bulaşıcı varyantların yaygın şekilde yayılması, Afrika’ya yönelik tehdidi tamamen yeni bir seviyeye taşıyor. Daha fazla bulaşma, daha ciddi hastalık ve daha fazla ölüm anlamına gelir, bu nedenle herkes şimdi harekete geçmeli ve acil bir durumun trajediye dönüşmesini önlemek için önleyici tedbirleri artırmalı” dedi.

Alfa ve Beta

Alfa ve Beta varyantları da sırasıyla 32 ve 27 ülkede rapor edilmiştir. Alfa, kuzey, batı ve orta Afrika’daki çoğu ülkede tespit edilirken, Beta güneyde daha yaygın. Her ikisi de orijinal virüsten önemli ölçüde daha bulaşıcıdır.

Kıta genelinde artan vaka sayıları ve hastaneye yatışlarla birlikte DSÖ, Afrika’daki oksijen talebinin şimdi bir yıl önceki ilk dalga zirvesinden %50 daha fazla olduğunu tahmin ediyor.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti

Aşı eksikliği

DSÖ acil kullanım listesi için sekiz aşı onaylandı, ancak Afrika’ya yapılan gönderiler aslında çok yavaşladı.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti “Tedarik zorlukları devam ederken, aşı paylaşımı açığı kapatmaya yardımcı olabilir. Uluslararası ortaklarımız tarafından verilen taahhütler için minnettarız, ancak tahsisler konusunda acil eyleme ihtiyacımız var. Afrika, henüz en kötü dalgasının sancılarıyla boğuşarak bırakılmamalıdır” diye ekledi.

Sadece 15 milyon insan – Afrika nüfusunun sadece %1,2’si – tam olarak aşılanmıştır.

Delta varyantı Avrupa’da Ağustos ayına kadar etkin olacaktır.

Londra’da yaşayan maskeli bir vatandaş

DSÖ Avrupa Bölgesine üye 53 ülkedeki Covid-19 vaka sayısında on haftalık düşüş sona erdi.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge 01 Temmuz günü yaptığı açıklamada, geçen hafta artan seyahat, toplantı ve sosyal kısıtlamaların hafifletilmesi nedeniyle vaka sayısının %10 arttığını bildirdi.

“Hızla gelişen bu durum bağlamında – yeni bir endişe türü, Delta varyantı – ve Üye Devletlerin muazzam çabalarına rağmen milyonların aşısız kaldığı bir bölgede gerçekleşiyor” dedi.

Dr. Kluge, Delta varyantının çoklu ve tekrarlanan girişler yoluyla çok hızlı bir şekilde alfayı geçtiğini ve şimdiden artan hastaneye yatış ve ölümlere dönüşmekte olduğunu söyledi.

Ayrıca, “Ağustos ayına kadar DSÖ Avrupa Bölgesinde Delta varyantı baskın olacak” dedi.

Yeni ölüm dalgası

Dr. Kluge, Ağustos ayına kadar, insanların % 63’ünün halen ilk aşılarını beklediği ve bölgenin büyük ölçüde kısıtlamaları gevşetmeye devam edeceği ve artan seyahat ve toplanmalarla, Avrupa’nın yeterince aşılanmayacağı konusunda uyardı.

Dr. Kluge, DSÖ Avrupa Bölgesi’nde “Sonbahardan önce yeni bir aşırı hastaneye yatış ve ölüm dalgası için üç önemli koşul ortaya çıkmıştır. (a) yeni varyantlar, aşı alımındaki eksiklik, (b) artan sosyal mesafeler. (c) disiplinli kontrol sağlanmadıkça yeni bir dalga olacak” dedi.

Aşılar etkilidir

Dr. Kluge, aşıların Delta varyantına karşı etkili olduğunu hatırlatarak, “bir doz değil iki doz”,

Aşılanmadaki gecikmelerin hayatlara ve ekonomilere mal olduğunu ve aşılama programları ne kadar yavaş olursa, o kadar fazla varyantın ortaya çıkacağını da sözlerine ekledi.

“Birçok ülkenin iyi durumda olduğunu görüyoruz, ancak gerçek şu ki Avrupa bölgesindeki ortalama aşı kapsamı sadece % 24 ve daha ciddisi, yaşlılarımızın yarısı ve sağlık çalışanlarımızın % 40’ı hala korumasız. Bu kabul edilemez” diyen Dr. Kluge, bu rakamlarla pandeminin hiçbir yerde bitmediğini söyledi.

Ve herkesin -vatandaşların ve politika yapıcıların- iyimserliği benimsemesi çok yanlış olur” dedi.

BM Haberleri, DSÖ Haber, 01 Temmuz 2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir