DSÖ, 100 milyon kişinin tütünü bırakmasına yardımcı olmak için yıl boyu süren bir kampanya başlattı.
DSÖ Cenevre, Haber bülteni, 8 Aralık 2020
Dünya Sağlık Örgütü 8 Aralık 2020 tarihinde, 2021 Dünya Tütüne (Sigaraya) Hayır Günü için bir yıl süren küresel bir kampanya başlatıyor – “Tütünü (Sigarayı) Bırakma Taahhüdü”. DSÖ’nün, WhatsApp ve çeşitli yayınlar üzerinden başlattığı “Tütünü bırakmak için 100’den fazla neden” Çıkma Mücadelesi Dünya kamuoyu ile paylaşıldı.
Covid-19 salgını, milyonlarca tütün kullanıcısının bırakmak istediklerini söylemesine neden oldu. Kampanya, sigarayı bırakan topluluklar aracılığıyla tütünden vazgeçmeye çalışan en az 100 milyon insanı destekleyecek.
“Bırakma Taahhüdü”, güçlü tütün bırakma politikalarının savunuculuğunu yaparak tütün (sigara) bırakmaya elverişli daha sağlıklı ortamlar yaratmaya yardımcı olacaktır. Bırakma hizmetlerine erişimi artırmak; tütün endüstrisi taktikleri konusunda farkındalık yaratmak ve tütün kullanıcılarını “bırak ve kazan” girişimleri yoluyla başarılı bırakma girişimlerinde bulunmaları için güçlendirmek
DSÖ, ortaklarla birlikte, insanların bırakmak için ihtiyaç duydukları sosyal desteği bulabilecekleri dijital topluluklar oluşturacak ve oluşturulacaktır. Odak noktası, dünyadaki tütün kullanıcılarının çoğunluğunun yaşadığı düşük gelirli ülkeler * olacaktır.
Dünya Sağlık Örgütü, Allen Carr’ın Easyway, Amazon Web Hizmetleri, Cipla, Facebook ve WhatsApp, Google, Johnson & Johnson, Praekelt ve Soul Machines gibi destek sunan özel sektör şirketleri de dahil olmak üzere ortaklardan gelen yeni katkıları memnuniyetle karşılamaktadır.
Tütünü bırakmak, özellikle pandeminin bir sonucu olarak ortaya çıkan ek sosyal ve ekonomik stresler nedeniyle zordur. Dünya çapında yaklaşık 780 milyon insan bırakmak istediğini söylüyor, ancak bunların yalnızca % 30’u kendilerine yardımcı olabilecek araçlara erişebiliyor. Ortaklarla birlikte DSÖ, insanlara başarılı bir bırakma girişimi için ihtiyaç duydukları araçları ve kaynakları sağlayacaktır.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Sigara yılda 8 milyon insanı öldürüyor, ancak kullanıcılar alışkanlığı bırakmak için daha fazla motivasyona ihtiyaç duyarsa, pandemi doğru teşviki sağlıyor” dedi.
DSÖ, bu yılın başlarında sigara içenlerin Covid-19’dan ciddi hastalık ve ölüm gelişme riskinin daha yüksek olduğunu gösteren bilimsel bir özet yayınladı. Tütün ayrıca kardiyovasküler hastalıklar, kanser, solunum hastalıkları ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar için de önemli bir risk faktörüdür. Dahası, bu koşullarla yaşayan insanlar şiddetli Covid-19’a karşı daha savunmasızdır.
Kampanyanın bir parçası olarak hem küresel hem de bölgesel durdurma araçları kullanıma sunulacak. DSÖ’nün insanlara tütünü bırakmalarına yardımcı olacak 7/24 dijital sağlık çalışanı İngilizce olarak mevcuttur ve yakında Arapça, Çince, Fransızca, Rusça ve İspanyolca dillerinde insanları desteklemek üzere serbest bırakılacaktır.
DSÖ Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Direktörü Dr. Ruediger Krech, “Dünya çapında milyonlarca insan tütünü bırakmak istiyor – bu fırsatı değerlendirip başarılı olmalarına yardımcı olacak hizmetlere yatırım yapmalıyız, diğer yandan da herkesi tütün endüstrisinden ve çıkarlarından vazgeçmeye çağırıyoruz,” dedi.
DSÖ, Tütünü bırakmaya elverişli ortamlar yaratmak için, tütün talebini etkin bir şekilde azaltan tütün kontrol önlemlerini uygulamak için dünya çapındaki ortaklar ve ülkelerle birlikte çalışmaktadır ve çalışacaktır.
DSÖ, tüm hükümetleri, vatandaşlarının kısa tavsiyelere, ücretsiz bırakma kuruluşlarına, mobil ve dijital bırakma hizmetlerine, nikotin replasman tedavilerine ve insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olduğu kanıtlanmış diğer araçlara erişimini sağlamaya çağırmaktadır. Güçlü bırakma hizmetleri sağlığı iyileştirir, hayat kurtarır ve para tasarrufu sağlar.
DSÖ tarafından kampanya yapılması planlanan ülkeleri açıklamıştır.
- Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti
- Federal Demokratik Etiyopya Cumhuriyeti
- Federal Almanya Cumhuriyeti
- Nijerya Federal Cumhuriyeti
- Brezilya Federatif Cumhuriyeti
- Ürdün Haşimi Krallığı
- İran İslam Cumhuriyeti
- Pakistan İslam Cumhuriyeti
- Bangladeş Halk Cumhuriyeti
- Çin Halk Cumhuriyeti,
- Hindistan Cumhuriyeti
- Endonezya Cumhuriyeti
- Filipinler Cumhuriyeti,
- Polonya Cumhuriyeti
- Güney Afrika Cumhuriyeti
- Surinam Cumhuriyeti
- Türkiye Cumhuriyeti
- Rusya Federasyonu
- Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti
- Birleşik Meksika Devletleri
- Amerika Birleşik Devletleri
- Ukrayna