DSÖ: 150.000’den fazla Sağlık Çalışanı COVID-19’dan ölmüş olabilir!

DSÖ: 150.000’den fazla Sağlık Çalışanı COVID-19’dan ölmüş olabilir!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanan ve 21Ekim 2021 tarihinde yayınlanan bir ön rapora göre, Ocak 2020-Mayıs 2021 arasında dünya genelinde tahmini 80 bin ila 180 bin sağlık ve bakım çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Bu korkunç tahmin, 2021 Mayıs ayına kadar küresel olarak DSÖ’ne bildirilen  3,45 milyon koronavirüs ile ilgili ölüme dayanan yeni bir  DSÖ  çalışma belgesinde yer alıyor;  DSÖ’nün söylediği bu rakam, gerçek kurban sayısından en az yüzde 60 daha düşük olabilir.

Daha iyi koruma ihtiyacını vurgulamak için, sektördeki çalışanlar adına somut eylem için acil bir çağrı yayınlamak üzere pandemiyi sona erdirmek için bu alanda çalışan küresel ortaklar DSÖ’ne katıldılar.

Cenevre’deki gazetecilere konuşan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “her sağlık sisteminin bel kemiğinin işgücü olduğunu” yineledi.

“COVID-19 ile mücadelede görev yapan erkeklere ve kadınlara ne kadar güvendiğimizin ve sağlığımızı koruyan insanların kendileri korumasız kaldığında hepimizin ne kadar savunmasız olduğumuzun güçlü bir göstergesidir” diye ekledi.

Güvenlik açıkları 

DSÖ ve ortakları, ölümlerle ilgili büyük endişenin yanı sıra, işgücünün artan bir bölümünün tükenmişlik, stres, endişe ve yorgunluktan muzdarip olmaya devam ettiğini söyledi.

Liderleri ve politika yapıcıları, sağlık ve tedavi hizmetleri alanında çalışanlarına öncelik verilmesi için aşılara eşit erişim sağlamaya çağırıyorlar.

Geçen ayın sonunda, ortalama olarak, bu çalışanların beşte ikisi tam olarak aşılanmıştır, ancak bölgeler arasında önemli farklılıklar vardır.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros, “Afrika’da on sağlık çalışanından birden azı tam olarak aşılanmıştır. Bu arada, çoğu yüksek gelirli ülkede, sağlık çalışanlarının % 80’inden fazlası tam olarak aşılanmıştır” diye bilgi verdi.

Ona göre, ilk aşıların onaylanmasından bu yana 10 aydan fazla bir süre geçti, “milyonlarca sağlık çalışanının hala aşılanmamış olması, küresel aşı arzını kontrol eden ülkeler ve şirketler için bir suçlamadır”.

G20’den Eylem 

10 gün içinde, G20’nin önde gelen sanayileşmiş ülkelerinin liderleri bir araya gelecek. Şimdi ve o zaman arasında, kabaca 500 milyon aşı dozu üretilecektir.

Yılsonuna kadar her ülkenin nüfusunun yüzde 40’ını aşılama hedefine ulaşmak için gereken sayı bu.

Şu anda 82 ülke bu hedefi kaçırma riskiyle karşı karşıya. Bu ülkelerin yaklaşık yüzde 75’i için bu, yetersiz arz sorunudur. Diğerlerinin, DSÖ’nün çözmesine yardımcı olduğu bazı sınırlamaları vardır.

Video bağlantısı aracılığıyla gazetecilere konuşan eski İngiltere Başbakanı ve şu anda DSÖ’nün Küresel Sağlık Finansmanı Elçisi Gordon Brown, G20 ülkeleri hızlı hareket edemezse bunun “tarihi boyutlarda ahlaki bir felaket” olacağını söyledi.

Bu ülkeler, COVAX’a 1,2 milyardan fazla aşı dozu bağışlama sözü verdiler. DSÖ’ye göre, şimdiye kadar  sadece 150 milyon teslim edildi.  

Zengin ülkelerin milyonlarca kullanılmamış dozu stokladığı ve süresi dolmak üzereyken, Gordon Brown, düşük gelirli ülkelere “acil, yüklü miktarda, uyumlu” bir aşı nakliyesine başlamaları gerektiğini söyledi.

Gordon Brown, zengin ülkeler bunu yapmazlarsa, “hepimizi utandıracak ekonomik bir görev ihmalinden” suçlu olacaklarını savundu.

Gordon Brown ayrıca “aşı eşitsizliği ne kadar uzun sürerse, virüsün o kadar uzun süre var olacağı” konusunda da uyardı.

Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN) Başkanı Annette Kennedy ve Dünya Tabipler Birliği (WMA) Başkanı Heidi Stensmyren de DSÖ haftalık COVID-19 brifinginde gazetecilere konuştu ve Covid 19 salgınının dünyaya ve insanlara ne kadar çok zarar verdiğini ifade ederek, alınması zorunlu tedbirleri dile getirdiler.

Kaynak:

BM Hberleri, New York, 22 Ekim 2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir