DSÖ Avrupa Bölgesi “Göç ve Sağlık Toplantısı” İstanbul’da yapıldı.

DSÖ Avrupa Bölgesi “Göç ve Sağlık Toplantısı” İstanbul’da yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı iş birliği ile 17 Mart 2022 tarihide İstanbul’da düzenlenen “Avrupa Bölgesi Göç ve Sağlık Yüksek Düzeyli Toplantısı” nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönderdiği videolu mesaj paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantıya video mesaj göndererek katılım sağladı. Mesajında, salgının özellikle toplumun kırılgan kesimlerinde açtığı tahribatın çok ciddi boyutlara ulaştığına dikkati çeken Erdoğan, “Hiç şüphesiz bunların en başında da ülkelerini terk etmek zorunda kalan mülteciler ve düzensiz göçmenler geliyor. Göç ettikleri ülkelerde zaten meşakkatli şartlar altında hayata tutunmaya çalışan mülteciler, salgınla beraber daha fazla geri plana itilmiş, ötekileştirilmiş hatta ayrımcılığa maruz kalmışlardır” diye konuştu.

“Misafir ettiğimiz sığınmacıların istisnasız sağlık hizmetlerine erişimini temin ettik”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, insanlığın ve insani değerlerin büyük bir imtihan verdiği bu kritik dönemde kendi vatandaşlarına birinci sınıf sağlık hizmeti sunarken elindeki tüm imkânları ihtiyaç sahipleriyle paylaşmaktan da çekinmediğini vurguladı. Salgının en sancılı günlerinde Türkiye’den talepte bulunan 160 ülkeye ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi ekipman ve kritik malzeme desteği sağladıklarını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ülkemizde misafir ettiğimiz sığınmacıları kendi vatandaşlarımızdan ayrı tutmadan, istisnasız herkesin sağlık hizmetlerine erişimini temin ettik. Birleşmiş Milletler’in (BM) ilan ettiği ‘kimsenin geride bırakılmaması’ ilkesini ilk günden itibaren hassasiyetle uyguladık.”

“Temennimiz küresel sistemdeki eşitsizliklerin bir an önce aşılmasıdır”

Salgının küresel sistemdeki adaletsizlikleri ve çarpıklıkları bir kez daha ortaya koyduğunu gördüklerini dile getiren Erdoğan, “Temennimiz, sağlık ve güvenlik başta olmak üzere küresel sistemdeki eşitsizliklerin bir an önce aşılmasıdır. DSÖ Avrupa Bölgesi’nde göç ve sağlık alanlarında oluşturulmaya çalışılan yeni eylem planı çalışmalarını kıymetli buluyorum. 85 milyon mülteciye sadece 3 hafta içerisinde 3 milyon insanın eklendiği bir iklimde düzenlenen toplantınızın bu konuda yeni fikirlerin, yeni çözüm tekniklerinin önünü açmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“29 ilde 185 Göçmen Sağlığı Merkezi faaliyete geçirildi”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, bu toplantının, BM’in verilerine göre en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olan Türkiye’de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bakan Koca, Suriye krizinin başladığı günden bugüne kadar Türkiye’nin kendi vatandaşlarına sunduğu kalite ve hizmette ayrım gözetmeksizin Suriyeli misafirlerine de bu çerçevede sağlık hizmeti sunduğunu vurgulayarak, şu bilgileri aktardı:

“Temel sağlık hizmetlerine erişimi artırmak amacıyla 29 ilde 185 Göçmen Sağlığı Merkezi faaliyete geçirilmiştir. Bu göçmen sağlığı merkezlerinde ülkemize göç etmek zorunda kalan 787’si hekim, 34’ü diş hekimi, 1149’u hemşire olmak üzere yaklaşık 4 bin Suriyeli sağlık çalışanı, gerekli adaptasyon eğitimleri verildikten sonra istihdam edilmektedir. Göçmen sağlığı merkezlerinin dışında ikinci veya üçüncü basamakta sağlık hizmetine ihtiyaç duyulması halinde doğrudan sağlık hizmeti sunumu sağlanmaktadır. Bu çerçevede bugüne kadar Suriyelilere yaklaşık 97 milyon poliklinik hizmeti verilmişken 3 milyonun üzerinde yataklı tedavi hizmeti sunulmuştur. Yataklı tedavi hizmetinin yanında 2,6 milyon ameliyat gerçekleştirilmiş, 754 bin Suriyeli bebeğimiz sağlık tesislerimizde hayata gözlerini açmıştır.”

“Ortak sorunlar ortak çözümler gerektirmektedir”

Dünyanın devasa bir köye dönüştüğü, mesafelerin anlamını yitirdiği böylesi bir dönemde herkesin bu konudaki kaderinin ortak olduğunu belirten Koca, “Yani bu sorun hepimizin sorunudur. Ortak sorunlar ortak çözümler gerektirmektedir. Bugün bazı ülkelerin sırtladığı bu yük esasında hepimizin, tüm insanlığın vicdani bir yüküdür” şeklinde konuştu.

“Daha somut hedeflerden oluşan bir eylem planı hazırlayacağımızdan şüphe duymuyorum”

Koca, sağlık politikalarının uygulanmasında belirlenmiş vizyonlar ve oluşturulmuş eylem planlarını çok önemsediklerini anlatarak, “Avrupa Bölgesi’nde göçmen sağlığına yön veren 2016-2022 Strateji ve Eylem Planı’nın da bu anlamda geçtiğimiz dönemde önemli bir yol gösterici olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, burada gerçekleştirmekte olduğumuz 2 günlük toplantının çıktılarıyla geleceğe yönelik daha güçlü, daha somut hedeflerden oluşan bir eylem planı hazırlayacağımızdan hiç şüphe duymuyorum” dedi.

Toplantının kapanış oturumu kapsamında basın toplantısı gerçekleştirildi

Burada konuşan Bakan Koca, 55 ülke ve 10 uluslararası kuruluşun üst düzey temsilcileri ile AB’nin komisyon başkan yardımcısı düzeyinde katılımlarla iki gün boyunca göç ve sağlık konusunda verimli istişareler gerçekleştirdiklerini anlattı.

Göçün ve insanlar üzerindeki etkisinin insanlık tarihi kadar eski olduğuna işaret eden Koca, göç sorununun tek bir ülke veya bölgenin meselesi olamayacağını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Nasıl ki sorun ortaksa çözüm de ortak akıldan ve ortak hakkaniyetli yük paylaşımından geçer. Bu nedenle özellikle sağlık alanında yaptığımız çalışmalardaki iş birliğini çok önemsiyoruz. Sizlerin de bildiği gibi Türkiye, bulunduğu coğrafi konumun yanı sıra toplum tarafından yabancıların benimsenmesini kolaylaştıran kabul kültürü nedeniyle asırlar boyunca birçok göç akınına sahne olmuştur. Mağdur insanlara kucak açan ülkemiz, 2011’den beri hemen yanı başında gerçekleşen olaylara seyirci kalmamıştır.”

Bakan Koca, Suriyelilere “açık kapı politikası” izlenerek “geçici koruma” statüsü verildiğini, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden yararlanabilmelerine imkan sağlandığını anlattı.

“SIHHAT Projesi göç sağlığı alanında başat bir proje oldu”

DSÖ teknik desteğiyle yürüttükleri projeler ve Avrupa Birliği fonlarıyla yürüttükleri SIHHAT Projesi’nin öneminin altını çizen Koca, “AB tarafından, 2016’dan bu yana uygulanan mali destekler aracılığıyla ülkemizde bulunan geçici korunanlara sunulan sağlık hizmetleri geliştirilmekte ve güçlendirilmektedir. Hâlihazırda ikinci fazını başarı ile yürüttüğümüz SIHHAT Projesi, göç sağlığı alanında başat bir proje olmuş ve çok sayıda kazanımlar sağlamıştır” diye konuştu.

Ukrayna’ya yönelik yardımlar

Ukrayna’dan gelen ailelerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için neler yapıldığına değinen Koca, “Türkiye’nin gerçekten üzerine düşeni, pasaportuna bakmadan merhamet damarını ve ahlaki otorite fonksiyonunu herkese gösterdiğini özellikle söylemek istiyorum. Ukrayna’da da ihtiyaç olduğunda bu hizmetin aynı şekilde devam edeceğini söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir