DSÖ; Bebek Mamasında sömürücü ve şok edici pazarlama yöntemleri!

DSÖ; Bebek Mamasında sömürücü ve şok edici pazarlama yöntemleri!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); “Anne sütü ikamelerini teşvik etmek için dijital pazarlama stratejilerinin kapsamı ve etkisi” konulu 2022 Yılı Raporu, 29 Nisan 2022 tarihinde Cenevre’de yayınlandı.

55 milyar dolarlık bebek maması endüstrisi tarafından kullanılan sömürücü pazarlama uygulamalarını detaylandıran bu serideki ikinci rapor. Ebeveynlerin, özellikle annelerin, çevrimiçi ortamda sinsice ve ısrarla hedef alındığını ortaya koyuyor.

Süt ve süt endüstrisi şirket ürünleri

Formül süt şirketleri, hayatlarının en savunmasız anlarından bazılarında hamile kadınlara ve annelere doğrudan erişim sağlamak için sosyal medya platformlarına ve etkileyicilere ödeme yapıyor. Yaklaşık 55 milyar ABD doları değerindeki küresel formül süt endüstrisi, genellikle reklam olarak tanınmayan kişiselleştirilmiş sosyal medya içeriğiyle yeni anneleri hedefliyor.

Anne sütü ikamelerini teşvik etmek için dijital pazarlama stratejilerinin kapsamı ve etkisi başlıklı yeni bir Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Raporu, yeni kurulan ailelerin bebeklerini nasıl besleyecekleri konusunda aldıkları kararları etkilemek için tasarlanmış dijital pazarlama tekniklerini özetledi.

Uygulamalar, sanal destek grupları veya ‘bebek kulüpleri’, ücretli sosyal medya etkileyicileri, promosyonlar ve yarışmalar ve tavsiye forumları veya hizmetleri gibi araçlar aracılığıyla, formül süt şirketleri kişisel bilgileri satın alabilir veya toplayabilir ve yeni hamile kadınlara ve annelere kişiselleştirilmiş promosyonlar gönderebilir.

Rapor, ticari bir sosyal dinleme platformu kullanarak Ocak ve Haziran 2021 arasında bebek beslenmesi hakkında yayınlanan 4 milyon sosyal medya gönderisini örnekleyen ve analiz eden yeni araştırmanın bulgularını özetliyor. Bu gönderiler 2,47 milyar kişiye ulaştı ve 12 milyondan fazla beğeni, paylaşım veya yorum aldı.

Formül süt şirketleri sosyal medya hesaplarında günde yaklaşık 90 kez içerik yayınlayarak 229 milyon kullanıcıya ulaşıyor; ticari olmayan hesaplardan emzirme hakkında bilgilendirici gönderilerle ulaşılanlardan üç kat daha fazla kişiyi temsil etmektedir.

Bu yaygın pazarlama, anne sütü yerine geçen ürünlerin satın alınmasını artırmakta ve bu nedenle anneleri DSÖ tarafından tavsiye edildiği gibi yalnızca emzirmekten caydırmaktadır.

DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı Direktörü Dr Francesco Branca (İtalyan)

DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı Direktörü Dr Francesco Branca, “Ticari süt formüllerinin tanıtımına onlarca yıl önce son verilmeliydi” dedi. “Formül süt şirketlerinin satışlarını artırmak için artık daha güçlü ve sinsi pazarlama teknikleri kullanması mazur görülemez ve durdurulmalıdır.”

Rapor, halka açık çevrimiçi iletişimler üzerine yapılan sosyal dinleme araştırmalarından ve anne sütü ikame promosyonlarını izleyen araştırmaların bireysel ülke raporlarından ve ayrıca annelerin ve sağlık profesyonellerinin formül süt pazarlaması deneyimlerine ilişkin son zamanlarda çok ülkeli bir araştırmadan yararlanarak elde edilen kanıtları derledi . Araştırmalar, yanıltıcı pazarlamanın emzirme ve anne sütü hakkındaki efsaneleri nasıl güçlendirdiğini ve kadınların başarılı bir şekilde emzirme yeteneklerine olan güvenini baltaladığını gösteriyor.

Formül sütün küresel dijital pazarlamasının yaygınlaşması, 1981 Dünya Sağlık Asamblesi tarafından kabul edilen Anne Sütü Yerine Geçen Ürünlerin Pazarlamasına İlişkin Uluslararası Kuralları (“Kod”) açıkça ihlal etmektedir. Kurallar, genel olarak halkı ve anneleri, bebek maması endüstrisinin emzirme uygulamalarını olumsuz etkileyen agresif pazarlama uygulamalarından korumak için tasarlanmış önemli bir halk sağlığı sözleşmesidir.

Emzirme en önemli beslenme yöntemidir.

Özel ve sürekli emzirmenin çocuklar, kadınlar ve toplumlar için yaşam boyu sağlığın iyileştirilmesinin temel belirleyicileri olduğuna dair açık kanıtlara rağmen, çok az sayıda çocuk önerildiği gibi emzirilmektedir. Mevcut formül süt pazarlama stratejileri devam ederse, bu oran daha da düşebilir ve şirketlerin karlarını artırabilir.

Bu dijital pazarlama biçimlerinin ulusal izleme ve sağlık yetkililerinin incelemesinden kaçabilmesi gerçeği, Kuralların uygulanmasına yönelik düzenleme ve yaptırımlara yönelik yeni yaklaşımların gerekli olduğu anlamına gelir. Hâlihazırda, ulusal mevzuat, sınırların ötesinden kaynaklanan pazarlama ile aşılabilir.

DSÖ, bebek maması endüstrisinin sömürücü formülü, süt pazarlamasını sona erdirmeye ve hükümetlere süt ürünlerinin tüm reklamlarını veya diğer tanıtımlarını sona erdirmek için yasaları çıkararak, izleyerek ve uygulayarak yeni doğan çocukları ve aileleri korumaya çağırdı.

Araştırma hakkında

Mama ile beslenmek…

Dijital anne sütü ikame ürünleri pazarlamasına maruz kalma ve bunun etkisine ilişkin kanıtlar, bu rapor için çeşitli kaynaklardan toplanmıştır. Bunlar, literatürün sistematik bir incelemesini, sosyal dinleme araştırmasını, annelerin ve sağlık profesyonellerinin anne sütü yerine geçen ürünlerin pazarlanmasına ilişkin deneyimlerine ilişkin çok ülkeli bir çalışmayı, anne sütü yerine geçen ürünlerin promosyonlarına ilişkin bireysel ülke raporlarını ve mevcut yasal önlemlerin analizini içerir.

DSÖ, inceleme ve raporun tasarımı ve metodolojisi hakkında tavsiyelerde bulunmak üzere DSÖ’nün 5 Bölge Ofisi uzmanlarından oluşan bir dış yönlendirme komitesi oluşturdu. Konu uzmanları, sosyal bilimler, epidemiyoloji, pazarlama, küresel sağlık, beslenme, psikoloji ve tüketici davranışları, insan hakları hukuku, Kod izleme ve uygulama politikası alanlarındaki uzmanlıkları nedeniyle seçilmiştir. Konu uzmanları, Doğu Akdeniz Bölgesi hariç tüm DSÖ bölgelerinden seçilmiştir.

Bu, DSÖ’nün çok uluslu formül süt üreticileri ve distribütörlerinin pazarlama uygulamalarına ilişkin içgörü oluşturmak için bir sosyal medya istihbarat platformunu ilk kez kullanmasıdır. Sosyal medya istihbarat platformları, topladıkları, organize ettikleri ve analiz ettikleri tanımlanmış anahtar kelimelerden veya ifadelerden bahsetmek için sosyal medyayı izler. Bu endüstri standardı yaklaşım, dünya çapındaki sosyal medya kullanıcıları arasında ve web siteleri ve forumlar gibi diğer dijital platformlarda gerçekleşen milyarlarca günlük alışverişi ve konuşmayı “dinler”.

Bu araştırma, 1 Ocak-30 Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleşen dijital etkileşimleri tespit etti ve küresel nüfusun % 61’ini oluşturan ve altı DSÖ’nün 6 Bölge Ofisinin tamamını kapsayan 11 dilde ve 17 ülkede bebek beslenmesine atıfta bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü hakkında bilgi

Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler sistemi içinde halk sağlığında küresel liderlik sağlayan uzman kuruluştur. 1948’de kurulan DSÖ, sağlığı geliştirmek, dünyayı güvende tutmak ve savunmasız kişilere hizmet etmek için 6 bölge ofisinde ve 149 üye ülke ofisinde 194 Üye Devletle birlikte çalışmaktadır. 2019-2023 için hedefimiz, bir milyar daha fazla insanın evrensel sağlık sigortasına sahip olmasını sağlamak, bir milyar insanı daha acil sağlık durumlarından korumak ve bir milyar insana daha iyi sağlık ve esenlik sağlamaktır.

Kaynak:

DSÖ Cenevre Merkezi Basın açıklaması, 29 Nisan 2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir