DSÖ Çocuklara yönelik şiddeti ele aldı.

DSÖ Çocuklara yönelik şiddeti ele aldı.

Genel bakış

Çocuğa yönelik şiddet, 18 yaşından küçük kişilere yönelik her türlü şiddeti içerir. Bebekler ve küçük çocuklar için şiddet, esas olarak ebeveynler ve diğer otorite figürleri tarafından çocuklara kötü muameleyi (yani fiziksel, cinsel ve duygusal istismar ve ihmal) içerir. Erkek ve kız çocukları fiziksel ve duygusal istismar ve ihmal açısından eşit risk altındadır ve kız çocukları cinsel istismar açısından daha büyük risk altındadır. Çocuklar ergenlik çağına ulaştıkça, çocuklara kötü muameleye ek olarak akran şiddeti ve yakın partner şiddeti oldukça yaygın hale gelir.

Çocuğa yönelik şiddet önlenebilir. Çocuğa yönelik şiddeti önlemek ve karşılık vermek, birbiriyle ilişkili dört risk düzeyinde (birey, ilişki, topluluk, toplum) risk ve koruyucu faktörlerin sistematik olarak ele alınmasını gerektirir.

Mayıs 2016 tarihli bir Dünya Sağlık Asamblesi kararı, özellikle kadınlara, kız çocuklarına ve çocuklara karşı kişilerarası şiddeti ele almak için ulusal çok sektörlü bir müdahalede sağlık sisteminin rolünü güçlendirmeye yönelik ilk “DSÖ Küresel Eylem Planını” onayladı.

Bu plana göre, DSÖ Üye Devletler ve diğer ortaklarla işbirliği içinde aşağıdakileri taahhüt eder:

  • Çocuğa yönelik şiddetin küresel boyutunu ve özelliklerini izlemek ve bu tür şiddeti belgelemek ve ölçmek için ülke çabalarını desteklemek.
  • Çocuğa yönelik şiddetin yükü, risk faktörleri ve sonuçları ile önlenebilirliğine ilişkin kanıtları özetleyen bir elektronik bilgi sisteminin sürdürülmesi.
  • Çocuğa karşı şiddeti önlemek ve bu şiddete müdahale etmek için kanıta dayalı teknik kılavuz belgeler, normlar ve standartlar geliştirmek ve yaymak.
  • Ulusal politikalar ve eylem planları, yasalar, önleme programları ve müdahale hizmetleri yoluyla çocuklara yönelik şiddeti ele almaya yönelik ülke çabaları hakkında düzenli olarak küresel durum raporları yayınlamak.
  • INSPIRE: Çocuklara yönelik şiddeti sona erdirmek için yedi strateji belgesinde yer alanlar gibi kanıta dayalı önleme ve müdahale stratejilerini uygulamada ülkeleri ve ortakları desteklemek.
  • Çocuklara Yönelik Şiddeti Sonlandırma Küresel Ortaklığı, Kızlar için Birlikte ve Şiddeti Önleme İttifakı gibi inisiyatifler aracılığıyla küresel olarak çocuklara yönelik şiddeti azaltmak ve ortadan kaldırmak için uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.

Çocuğa kötü muamele

Çocuğa kötü muamele, 18 yaşından küçük çocukların başına gelen istismar ve ihmaldir. Bir ilişki bağlamında çocuğun sağlığına, hayatta kalmasına, gelişmesine veya onuruna fiili veya potansiyel zararla sonuçlanan her türlü fiziksel ve/veya duygusal kötü muameleyi, cinsel istismarı, ihmali ve ticari veya diğer sömürüleri içerir. Yakın partner şiddetine maruz kalma da bazen çocuklara kötü muamelenin bir biçimi olarak dahil edilir.

Çocuklara kötü muamelenin çok büyük acil ve uzun vadeli sonuçları vardır. Şiddet, ölüm, fiziksel yaralanma ve sakatlığın ötesinde, beyin gelişimini bozan ve sinir ve bağışıklık sistemlerine zarar veren strese yol açabilir. Bu da gecikmiş bilişsel gelişim, zayıf okul performansı ve okul terki, akıl sağlığı sorunları, intihar girişimleri, sağlık açısından riskli davranışlarda artış, yeniden mağduriyet ve şiddet uygulama ile ilişkilidir. İyi haber şu ki, ebeveynleri ve bakıcıları destekleyen, şiddet içermeyen normları ve değerleri teşvik eden, eğitim ve yaşam becerileri eğitimi sağlayan, ailelerin gelirini ve ekonomik güvenliğini güçlendiren, yüksek kaliteli müdahale ve destek hizmetleri sunan, yaratıcı çözümler sunan müdahaleler yoluyla çocuklara kötü muamele önlenebilir ve çocuklar için güvenli ortamlar sağlamak ve çocuklara kötü muameleye karşı yasalar uygulamaktır.

DSÖ, bir dizi ortakla işbirliği içinde:

  • Çocuklara kötü muamelenin kanıta dayalı olarak önlenmesi için teknik ve normatif rehberlik sağlar;
  • Kanıta dayalı çocuklara yönelik kötü muamelenin önlenmesine yönelik artan uluslararası desteği ve yatırımı savunur;
  • Birçok düşük ve orta gelirli ülkede kanıta dayalı çocuklara kötü muameleyi önleme programları için teknik destek sağlar.

Delikanlılık

Gençlik şiddeti küresel bir halk sağlığı sorunudur. Zorbalık ve fiziksel kavgadan, daha şiddetli cinsel ve fiziksel saldırıdan cinayete kadar bir dizi eylemi içerir.

Gençlik şiddeti sağlık, refah ve ceza adaleti maliyetlerini önemli ölçüde artırır; üretkenliği azaltır ve genellikle toplumun dokusunu baltalar. Ölümlerin, yaralanmaların ve psikolojik zararın ötesinde, gençlik şiddeti sigara içme, madde kullanımı, güvenli olmayan cinsel ilişki ve daha fazla şiddet gibi artan sağlık riski taşıyan davranışlara yol açabilir.

Bunlar sırasıyla kronik solunum yolu hastalıkları, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, erken gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilişkilidir. Etkili önleme ve müdahale stratejileri, ebeveynliği ve erken çocukluk gelişimini teşvik edenleri; okul temelli zorbalığı önleme, akademik ve yaşam ve sosyal beceri geliştirme programları; erişimin azaltılması gibi yüksek riskli bireylerle terapötik yaklaşımlar ve topluluk ve toplum düzeyindeki yaklaşımlar, alkol ve ateşli silahların kötüye kullanımı, sıcak noktalar ve sorun odaklı polislik, kentsel iyileştirme ve yoksulluğun yoğunlaşmasının azaltılması.

DSÖ ve ortakları, sorunu belirlemeye, ölçmeye ve yanıt vermeye yardımcı olan girişimler yoluyla gençlik şiddetini azaltır, bunlar arasında şunlar yer alır:

  • Okul temelli şiddet önleme programları için bir paket geliştirmek;
  • Gençlik şiddetinin boyutuna ve önleme ihtiyacına dikkat çekerek;
  • Farklı ortamlarda şiddetin kapsamı ve türleri hakkında kanıt oluşturmak;
  • Gençlik şiddetini önlemek ve buna yönelik tepkileri güçlendirmek için Üye Devletler ve ilgili tüm sektörler için rehberlik geliştirmek;
  • Gençlik şiddetini önlemeye yönelik ulusal çabaları desteklemek ve
  • Küresel olarak gençlik şiddetini önlemek için uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.

Kaynak: DSÖ Cenevre, 20 Haziran 2023

Haber Bekir Metin

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir