DSÖ, COVID aşılarının etkili ve adil kullanımını teşvik ediyor.
Şu anda kıt bulunan COVID-19 aşıları nedeniyle, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü 29 Ocak 2021 Cuma günü Hükümetlere sağlık çalışanlarının ve yaşlıların aşılanmasına öncelik vermeleri ve fazla dozları diğer ülkelerle paylaşmaları için çağrıda bulundu.
Cenevre’de bir konuşma yapan, DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus “Dünyada herkese yetecek kadar daha fazla aşı geliştiriliyor, onaylanıyor ve üretiliyor ”, ancak şimdilik aşılar sınırlı bir kaynaktır. Bunları olabildiğince etkili ve adil kullanmalıyız. Bunu yaparsak hayatlar kurtarılacaktır” dedi.
Yeni ‘fırsat penceresi’
BM Haber Merkezi’nin 30 Ocak 2021 tarihinde; Yeni koronavirüs (Covid-19) hastalığıyla ilgili alarmın ilk kez ortaya çıkmasından bu yana bir yılın dolduğunu işaret ederek ve bunun uluslararası öneme haiz halk sağlığı acil durumu olarak açıkladı.
Dünya çapında COVID-19 vakaları 100 milyonu aştı ve Dr. Tedros, son iki haftada pandeminin ilk altı ayına göre daha fazla vaka bildirildiğini söyledi.
Dr. Tedros gazetecilere; “Bir yıl önce, dünyanın bu yeni virüsün yaygın şekilde yayılmasını önlemek için bir ‘fırsat penceresi’ olduğunu söyledim. Bazı ülkeler bu çağrıya kulak verdi; bazıları yapmadı. Şimdi, aşılar salgını kontrol altına almak için bize yeni bir fırsat penceresi sunuyor. Onu israf etmemeliyiz” dedi.
Tarihte dönüm noktası
DSÖ Genel Direktörü pandeminin eşitsizlikleri açığa çıkardığını ve sömürdüğünü belirtti.
“Artık salgını sona erdirmeye yardımcı olabilecek araçların – aşıların – aynı eşitsizlikleri daha da kötüleştirebileceği gerçek bir tehlike var” dedi.
Aşı milliyetçiliği kısa vadeli siyasi hedeflere hizmet edebilir. Ama nihayetinde kısa görüşlü ve kendi kendini engelliyor”.
Dr. Tedros, salgının her yerde sona ermeden bitmeyeceğini bir kez daha vurguladı.
“Dünya pandemide kritik bir dönüm noktasına geldi” dedi. “Ama aynı zamanda tarihte bir dönüm noktası: ortak bir krizle karşı karşıya kalan ülkeler ortak bir yaklaşımda bir araya gelebilir mi?”
Hükümetleri, sağlık çalışanlarını ve yaşlıları aşılamaya ve aşırı dozları, eşit erişim ve dağıtım sağlamak için çalışan küresel mekanizma olan COVAX Birlikteliği ile paylaşmaya çağırdı, böylece “diğer ülkeler de aynı şeyi yapabilir”.
Avrupa Birliği (AB) ihracat yasağı ‘yardımcı değil’
DSÖ, 29 Ocak 2021 tarihinde duyurulan COVID-19 aşılarının ihracatını kontrol etmek için yeni AB tedbirleri konusundaki endişelerini dile getirdi.
DSÖ İlaç Erişimi, Aşılar ve İlaçlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mariângela Simão, bir gazetecinin sorusuna yanıt vererek bunun “çok endişe verici bir eğilim” olduğunu söyledi.
İlaçların ve aşıların dünyanın her yerinden gelen bileşenler içerebileceğini açıkladı.
“Diyelim ki herhangi bir ülkenin bu aşamada aşı, teşhis ve diğer ilaçları tüm dünyanın kullanımına sunacak gerekli bileşenlerin serbest dolaşımına izin vermeyecek ihracat yasakları veya engeller koymasının faydası yok” dedi.
Kaynak
BM Haber Merkezi, New York, 30 Ocak 2021