
DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Al-Mandhari’den ”sağlığa özen” çağrısı
DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Ahmed Al-Mandhari, Afganistan’daki tüm taraflara ”sivillere, sağlık çalışanlarına, hastalara ve sağlık kuruluşlarına karşı temkinli olmaya ve korumaya özen gösterme” çağrısı yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Ahmed Al-Mandhari, Afganistan’da görevini sürdürmeye ve kritik sağlık hizmetleri sunmaya kararlıdır olduğunu bildirdi.
Al-Mandhari, yapığı açıklamadı, Afganistan’da, tüm tarafları sivillere, sağlık çalışanlarına, hastalara ve sağlık kuruluşlarına karşı temkinli olmaya ve korumaya özen gösterilmesi çağrısında bulundu. Al-Mandhari, ”Bu zor zaman boyunca, Afganistan’daki tüm sivillerin refahı ve ayrıca personelimizin sağlığı ve güvenliği çok önemlidir” dedi.
DSÖ Bölge Direktörü Al-Mandhari, şu bilgileri paylaştı:

”Temel sağlık hizmetleri ve tıbbi malzemeler de dâhil olmak üzere insani yardıma sürekli erişim, milyonlarca Afgan için kritik bir yaşam çizgisidir ve kesintiye uğramamalıdır. Aylarca süren şiddet, COVID-19 pandemisi sırasında zaten temel malzemelerde kıtlıkla karşı karşıya olan Afganistan’ın kırılgan sağlık sistemine ağır bir zarar verdi.
Son çatışmanın bir sonucu olarak, travma geçirenler, yaralananlar arttı ve acil tıbbi ve cerrahi hizmetlerin artırılmasını gerektirdi. Temmuz 2020’deki 4057 vakaya kıyasla, DSÖ tarafından desteklenen 70 sağlık kuruluşunda Temmuz 2021’de yaklaşık 13 897 çatışmayla ilgili vaka artışları gözlendi.
Afganistan’daki tüm karışıklığa rağmen, 17 Ağustos 2021 tarihinde DSÖ, Kabil’deki Wazir Ekber Khan Hastanesine, 3 ay boyunca 10.000 kişiye yetecek kadar malzeme desteği verdi. Bunlar; 500 travmalı hasta ve 750 yanık kurbanı ve 500 cerrahi prosedürü kapsayacak kadar 33 ünite farklı modül travma kiti ve temel ilaçları sağlamaya yetecek 10 temel tıbbi kit gönderildi.
Bu hafta DSÖ, 6.000 kişiye 3 ay boyunca temel ilaçların sağlanmasını ve 100 ishal vakası ile mücadele için yönetimini desteklemek amacıyla Helmand Bölge Hastanesine 6 temel tıbbi malzeme kiti ve bir kolera kiti sağladı. Geçen hafta, DSÖ, erişilebilirlikteki eksiklikleri gidererek sağlık tesislerinde kritik çalışmaları sürdürmek amacıyla Hükümetle birlikte çalışan 3 sağlık kuruluşuna tıbbi malzeme bağışladı.
Son 3 ayda 10 Sevk Hastanesi’ndeki sağlık personeline toplu olarak yaralı yönetimi konusunda eğitim verildi. Ocak ayından bu yana DSÖ, 34 ilde 134 sağlık tesisine travma bakım desteği sağlamıştır. Bu hastaneler son 2 ayda 20.988 travma vakası bildirdi. Haziran ayından bu yana DSÖ, 500 sağlık tesisine acil durum kitleri ve tıbbi malzeme sağladı. DSÖ ayrıca sağlık çalışanlarını ruh sağlığı desteği konusunda eğitmektedir.
DSÖ ve ortakları, yerinden edilmiş nüfusların sağlık ihtiyaçlarının ilk değerlendirmesini yapmış ve tıbbi hizmetler sağlamak için 2 mobil sağlık ekibini görevlendirmiştir. Ancak, güvensizlik nedeniyle müdahaleler son 36 saattir askıya alındı.
Kabil ve diğer büyük şehirler de dahil olmak üzere insanların güvenlik ve barınak aramak için kaçtığı bölgelerde saha raporları artan ishal, yetersiz beslenme, yüksek tansiyon, COVID-19 benzeri semptomlar ve üreme sağlığı komplikasyonları olduğunu gösteriyor. Sağlık hizmetlerindeki gecikmeler ve kesintiler, hastalık salgınları riskini artıracak ve en savunmasız gruplardan bazılarının hayat kurtaran sağlık hizmetlerini aramasını önleyecektir. Kadınların kadın sağlık çalışanlarına erişimini sağlamaya odaklanarak, ülke genelinde sağlık hizmetlerinin sürekliliğini sağlamak için acil ihtiyaç vardır.
Ayrıca, sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Ocak-Temmuz 2021 arasında 26 sağlık kuruluşu ve 31 sağlık çalışanı etkilendi; 12 sağlık çalışanı hayatını kaybetti.
DSÖ, tanı ve test, gözetim, klinik bakım, enfeksiyon önleme ve kontrolü, aşılama ve büyük şehirlerde yakın zamanda yerinden edilmiş kişiler için sevklere odaklanarak COVID-19’a yanıt vermek amacıyla ortaklarla birlikte çalışmaya devam etmektedir.
DSÖ’nün ‘herkes için sağlık: dayanışma ve eylem çağrısı’ bölgesel vizyonu hiç bu kadar önemli ve acil ihtiyaç duyulan bir husus olmamıştı. Afganistan halkının bugün her zamankinden daha fazla desteğe ve dayanışmaya ihtiyacı var. Son 20 yılın kazanımları geri döndürülemez olmalıdır.