DSÖ, Gazze’deki “insani alanın korunması” çağrısında bulunuyor.

DSÖ, Gazze’deki “insani alanın korunması” çağrısında bulunuyor.

DSÖ, hastaları nakletmek ve sağlık malzemeleri dağıtmak için yapılan yüksek riskli görevde yaşanan ciddi olayların ardından Gazze’deki insani alanın korunması çağrısında bulunuyor.

DSÖ, askeri kontrol noktalarındaki gecikmeler ve sağlık ortaklarının kritik hastaları nakletme ve Gazze’nin kuzeyindeki bir hastaneye malzeme sağlama görevi sırasında gözaltına alınmasının ardından, Gazze’de sağlık bakımı ve insani yardımın korunması çağrısını yineliyor. Görev sırasında bir hastanın da öldüğü bildirildi.

Filistin Kızılayı Derneği (PRCS) ve Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) iş birliğiyle ve Birleşmiş Milletler Emniyet ve Güvenlik Departmanı’nın (UNDSS) desteğiyle 9 Aralık 2023 tarihinde bir DSÖ Ekibi, tıbbi malzeme sağlamak, hastanedeki durumu değerlendirmek ve kritik yaralı hastaları güneydeki bir hastaneye nakletmek için Gazze Şehri’ndeki Al-Ahli Hastanesi’ne yönelik yüksek riskli bir görevi tamamladı. Misyon, 1.500 hastayı tedavi etmeye yetecek kadar travma ve cerrahi malzemeleri hastaneye ulaştırdı ve 19 kritik hastayı 14 refakatçiyle birlikte daha yüksek düzeyde bakım alabilecekleri güney Gazze’deki Nasır Tıp Kompleksi’ne transfer etti.

BM Yardım Konvoyu Gazze’nin kuzeyine giderken Gazze Vadisi kontrol noktasında denetlendi ve ambulans mürettebatı kimlik tespiti için araçları terk etmek zorunda kaldı. İki PRCS personelinin bir saatten fazla gözaltında tutulması, görevi daha da geciktirdi. DSÖ personeli, bunlardan birinin silah zoruyla diz çöktürüldüğünü ve daha sonra görüş alanının dışına çıkarıldığını, orada tacize uğradığını, dövüldüğünü, soyulduğunu ve arandığını gördü.

Heyet Gazze şehrine girerken, tıbbi malzemeleri taşıyan yardım kamyonu ve ambulanslardan birine ateş edildi ve ambülans hasar gördü.

El-Ahli Hastanesi’nden gelen hastalarla birlikte güney Gazze’ye dönüş yolunda konvoy, PRCS personelinin ve hastaların çoğunun güvenlik kontrolleri için ambulanslardan ayrılmak zorunda kaldığı Wadi Gazze kontrol noktasında tekrar durduruldu. Ambulanslarda kalan kritik hastaların üzeri silahlı askerler tarafından arandı.

Daha önce yolda geçici olarak gözaltına alınan aynı iki PRCS personelinden biri ikinci kez sorguya alındı. Heyet, onun serbest bırakılmasını koordine etmek için çok sayıda girişimde bulundu, ancak en sonunda – iki buçuk saatten fazla bir süre sonra – hastaların ve insani yardım çalışanlarının güvenliği ve refahı için son derece tehlikeli bölgeyi terk edip yola devam etmek gibi zor bir karar vermek zorunda kaldı. (Son derece kritik hastaları taşıyan üç ambulans daha önce yola devam ederken, üç ambulans konvoyda kalmıştı) PRCS daha sonra, nakil sürecinde yaralı hastalardan birinin tedavi edilmeyen yaraları nedeniyle öldüğünü bildirdi.

Filistin Kızılayı Derneği (PRCS) personeli, BM’nin ortak çabalarının ardından o gecenin ilerleyen saatlerinde serbest bırakıldı. 12 Aralık 2023 tarihinde DSÖ ekibi babası, amiri ve meslektaşlarının yanı sıra onunla da görüştü. Taciz edildiğini, dövüldüğünü, tehdit edildiğini, elbiselerinin çıkarıldığını ve gözlerinin bağlandığını söyledi. Elleri arkadan bağlandı ve kendisine aşağılayıcı muamele yapıldı. Serbest bırakıldıktan sonra elleri hala arkadan bağlı, giysisi ve ayakkabısı olmadan güneye doğru yürümeye bırakıldı.

Daha önce de Gazze’deki insani yardım operasyonları sırasında gözaltılar yaşanmıştı.

DSÖ liderliğindeki hastaların 22 Kasım 2023 tarihinde, Al-Shifa Hastanesi’nden taşınması sırasında Sağlık Bakanlığı ve Filistin Kızılayı Derneği (PRCS)’den altı kişi gözaltına alındı. Üç hafta geçmesine rağmen üçü Sağlık Bakanlığı’ndan ve biri PRCS çalışanından olmak üzere dört kişi hâlâ gözaltında. Sağlık durumları ve nerede oldukları hakkında herhangi bir bilgi yok. Bu kabul edilemez. DSÖ, aileleri, meslektaşları ve sevdikleriyle birlikte onların refahından derin endişe duymaktadır. Onların hukuki ve insan haklarına saygı gösterilmesi çağrımızı yineliyoruz.

Ambulansların engellenmesi, insani yardım ve sağlık çalışanlarına saldırılması vicdana sığmaz.

Ambulanslar da dahil olmak üzere sağlık hizmetleri uluslararası hukuk kapsamında korunmaktadır. Her koşulda saygı duyulmalı ve korunmalıdır.

Her ne kadar DSÖ İcra Kurulu üyeleri tarafından 10 Aralık 2023’de kabul edilen kararda çağrıldığı üzere, felaket niteliğindeki insani durumu hafifletmek için erişime son derece ihtiyaç duyulsa da bu misyonun karşılaştığı zorluklar, insani yardım aktörlerinin Gazze’de yardım sağlama alanının daraldığını göstermektedir.

DSÖ ve ortakları Gazze’de kalma ve halka yardım etme konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Ancak Gazze’de çatışmalar artarken, yardımlar ihtiyaçları karşılayamıyor, insani destek sistemi çökmenin eşiğinde.

Tek geçerli çözüm sürdürülebilir bir ateşkestir; böylece DSÖ ve ortakları, bozulan sağlık sistemini güçlendirmek, kritik yakıt, ilaç ve diğer temel yardım malzemelerini yenilemek ve Gazze’deki hastalıkları, açlığı ve daha fazla acıyı önlemek için güvenli ve engelsiz bir şekilde çalışabilirler.

Al-Ahli Hastanesi editörlerine not

Ağır şekilde tahrip olmuş Gazze Şehri’ne yapılan yukarıdaki görev sırasında, DSÖ personeli, son derece değişken durum ve güvensizlik göz önüne alındığında, bölgede yardım çalışanlarını gördüklerine şaşırmış görünen kadınlar, yaşlılar, gençler ve çocuklar da dahil olmak üzere yüzlerce insanı gördü.

DSÖ personeli, Al-Ahli Hastanesi’ni “tam bir kaos ve insani felaket bölgesi” olarak tanımladı. Çok sayıda yerinden edilmiş insan ve 200’den fazla hasta nedeniyle son derece sıkışık bir bölge olmasına rağmen yalnızca 40 yatağı (orijinal yatak kapasitesinin yarısı) desteklemeye yetecek kaynaklara sahip. Çatışmalardan dolayı binada büyük hasar oluştu.

Doktorlar, yakıt, oksijen ve temel tıbbi malzeme sıkıntısının yanı sıra hastalar ve kendileri için yiyecek ve su sıkıntısıyla karşı karşıya kaldıkları için durumun “kontrolden çıktığını” söyledi. Sağlık personeli kapasitesi asgari düzeyde, hemşire bakımı son derece sınırlı ve hastane büyük ölçüde gönüllülerin desteğine güvenerek çalışmalarını sürdürüyor.

Hastane içinde ve sokakta çok sayıda travma hastasıyla karşı karşıya kalan doktorlar, kimin bakım alıp kimin almadığına öncelik vermek zorunda kalıyor. Pek çok ciddi vakayı hastane koridorlarında, yerde, hastane bahçesinde, ibadet merkezlerinde ve hatta sokakta tedavi ediyorlar. Hastanenin personel sayısı oldukça az ve ciddi ameliyatlarını gerçekleştirme yeteneğinden yoksun. Hayat kurtarmak için son çare olarak uzuv amputasyonlarına karar veriliyor.

Ortak personelin gözaltına alındığı El-Şifa misyonunun tarihi olan 13 Aralık 2023’de bir düzeltme yapıldı. Bu 18 Kasım’da değil, 22 Kasım’da bir görevdi.

Kaynak: DSÖ, Kahire/Cenevre/Kudüs, 15 Aralık 2023 

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir