DSÖ Genel Direktörü, 10 yıl süren Suriye krizi ve Aşı temini konularını paylaştı

DSÖ Genel Direktörü, 10 yıl süren Suriye krizi ve Aşı temini konularını paylaştı

DSÖ Genel Direktörünün, 15 Mart 2021 tarihinde Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında;

  • Suriye’deki krizin başlamasının üzerinden 10 yıl geçti. DSÖ, hizmet ve malzeme sunmak, halk sağlığını korumak ve 1700’den fazla sağlık kuruluşundan oluşan bir ağı desteklemek için ortaklarımızla birlikte sahada çalışmaya devam ediyoruz.
  • 12 Mart 2021 Cuma günkü son basın toplantımızdan bu yana, birkaç ülke daha ihtiyati tedbir olarak AstraZeneca aşılarının kullanımını askıya aldı. DSÖ’nün Aşı Güvenliği Danışma Komitesi mevcut verileri gözden geçirmektedir, Avrupa İlaç Ajansı ile yakın temas halindedir ve yarın (17 Mart 2021) toplanacaktır.
  • Bugün (15 Mart 2021) COVID-19 Dayanışma Müdahale Fonu’nun lansmanının birinci yıl dönümü. Şimdi herkesi Dayanışma Müdahale Fonu aracılığıyla 2021 Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planını desteklemeye davet ediyoruz. Toplanan para, iletimi engellemek, hayat kurtarmak, infodemikle mücadele etmek ve aşılara, teşhislere ve terapötik maddelere adil erişimi hızlandırmak için kullanılacak.

————————————————– ————————————————– ———–

Günaydın, iyi günler ve iyi akşamlar.

Bugünün Suriye’deki krizin başlamasının üzerinden 10 yıl geçtiğini kabul ederek başlamak isterim.

DSÖ, hizmet ve malzeme sunmak, halk sağlığını korumak ve 1700’den fazla sağlık kuruluşundan oluşan bir ağı desteklemek için ortaklarımızla birlikte sahada çalışmaya devam ediyor.

Suriye’deki çatışmalar, bir zamanlar son derece etkili bir sağlık sisteminin bozulması ve yok olmasına neden oldu. Ama trajik bir şekilde, bu münferit bir örnek değil.

Suriye, Myanmar’dan Yemen’e ve Etiyopya’da Tigray’a kadar, milyonlarca insanın temel sağlık hizmetlerine erişiminin engellendiği, sağlık tesislerinin imha edildiği ve sağlık çalışanlarının saldırıya uğradığı ve sindirildiği birçok krizden biridir. Bu sona ermelidir.

Sağlık çalışanları, sağlık malzemeleri ve sağlık kuruluşları artık her zamankinden daha fazla desteklenmeli, işlemeli ve tüm insanlara hizmet etmelidir.

Şimdi, tüm çatışmaların tarafları, sağlık hizmetlerini koruyan üzerinde anlaşmaya varılan uluslararası normlara her zamankinden daha fazla uymalıdır.

===

12 Mart 2021 tarihli son basın toplantımızdan bu yana, Avrupa’da üretilen iki doz aşı almış kişilerde kan pıhtısı raporlarının ardından, birkaç ülke daha ihtiyati tedbir olarak AstraZeneca aşılarının kullanımını askıya aldı.

Bu olayların aşı ile bağlantılı olduğu anlamına gelmez, ancak bunları araştırmak rutin bir uygulamadır ve sürveyans sisteminin çalıştığını ve etkili kontrollerin yürürlükte olduğunu gösterir.

DSÖ’nün Aşı Güvenliği Danışma Komitesi mevcut verileri gözden geçirmektedir. Avrupa İlaç Ajansı ile yakın temas halindedir ve yarın toplanacaktır.

Ancak şu anda çoğu ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük tehdit aşılara erişim eksikliğidir.

Neredeyse her gün, dünyanın dört bir yanındaki üst düzey siyasi liderlerden çağrılar alıyorum ve ülkelerinin COVAX yoluyla aşılarını ne zaman alacağını soruyorum.

Bazıları hüsrana uğradı ve nedenini anlıyorum. Kendi ülkelerinde hiçbir şey yokken dünyanın en zengin ülkelerinden bazılarının nüfuslarını defalarca aşılamaya yetecek kadar aşı satın aldığını görüyorlar.

QUAD Ülkeleri (Dörtlü Güvenlik Diyaloğu: ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya)’nin COVAX aracılığıyla Asya-Pasifik Bölgesinde 1 milyar doz aşı sağlama taahhüdünü memnuniyetle karşılıyoruz.

Ve bu yılın ilk 100 günü içinde tüm ülkelerde aşılamanın başlamasını sağlamak için tüm ülkeleri dayanışma içinde çalışmaya çağırmaya devam ediyoruz. 26 günümüz kaldı.

Hiçbir ülke bu salgından tek başına kurtulamaz. Hepimiz bu işin içindeyiz.

===

Bugün, DSÖ, Birleşmiş Milletler Vakfı, İsviçre Filantropi Vakfı ve diğer birçok ortak arasında DSÖ’nün Stratejik Hazırlığı da dâhil olmak üzere pandemi müdahalesi için fon oluşturmak üzere benzeri görülmemiş bir işbirliği olan COVID-19 Dayanışma Müdahale Fonu’nun lansmanının birinci yıldönümü.

Bireylerin ve şirketlerin cömertliği sayesinde, geçtiğimiz yıl 662.000’den fazla bağışçıdan 242 milyon ABD doları topladık.

DSÖ, tarihinde ilk kez halktan bağışlar almıştır. Katkıda bulunan her bireye ve kuruluşa teşekkür ederim. Bağışlarınız tüm dünyada önemli bir etki yarattı. Desteğinizle 250 milyondan fazla kişisel koruyucu ekipman gönderdik; Yüzlerce laboratuvara teknik destek sağladı; 250 milyondan fazla COVID-19 testi sağladı; 180’den fazla ekip ve görevin konuşlandırılmasını koordine etti;

Sağlık sistemlerinin aksamaması ve hastalıkları önlemek için oksijen dağıtımı ve 12 binin üzerinde yoğun bakım yatağına destek sağlandı;

Arnavutça’dan Zulu’ya 50’den fazla dilde verilen kurslar için 5 milyondan fazla kaydı olan OpenWHO.org aracılığıyla eğitim sağladı;

Ve daha fazlası. Ama bildiğiniz gibi, salgın bitmedi. Üç hafta önce, DSÖ’nün pandemiye yanıt verme konusunda ülkeleri nasıl destekleyeceğini ve bunu yapmak için ihtiyaç duyduğumuz kaynakları özetleyen 2021 Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planını başlattık.

Plan, toplam 1,96 milyar ABD $ ‘lık bir gereksinim öngörüyor. Hâlihazırda fon sağlamış olan tüm ülke ve kuruluşlara teşekkür ederiz. Şimdi herkesi Dayanışma Müdahale Fonu aracılığıyla 2021 Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planını desteklemeye davet ediyoruz.

Toplanan para, iletimi engellemek, hayat kurtarmak, infodemikle mücadele etmek ve aşılara, teşhislere ve terapötik maddelere adil erişimi hızlandırmak için kullanılacak.

Bir yıl önce Dayanışma Müdahale Fonu’nu kurduğumuzda, Birleşmiş Milletler Vakfı bunun gerçekleşmesinde hayati bir rol oynadı.

Bugün, Birleşmiş Milletler Vakfı Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Elizabeth Cousens’i ağırlamaktan onur duyuyorum. Elizabeth, geçen yıl boyunca desteğiniz ve ortaklığınız ve ekibinizin yaptığı her şey için çok teşekkür ederim. Elizabeth size ve ekibinize bir kez daha teşekkür ediyor ve devam eden ortaklığımızı dört gözle bekliyoruz.

Geçen yıl Mayıs ayında, DSÖ’nün çalışmaları için daha önce erişmediğimiz kaynaklardan kaynak üretecek yeni bir bağımsız kuruluş olan DSÖ Vakfının kurulduğunu duyurmuştum. DSÖ Vakfı, DSÖ dönüşümünün bir parçasıdır. Hedefi, önümüzdeki üç yıl içinde küresel sağlık için 1 milyar ABD doları toplamaktır. DSÖ Vakfı, bu sonraki aşamada Dayanışma Müdahale Fonu’nun yürütülmesinde öncü bir rol oynayacak ve bugün DSÖ Vakfı’nın ilk İcra Kurulu Başkanı Anıl Soni’yi ağırlamak benim için onurdur. Çok teşekkür ederim Anıl ve önümüzdeki haftalarda, aylarda ve yıllarda ortaklığımızın devam etmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Ve DSÖ Vakfı’nın ilk CEO’su olarak, hepinize başarılar diliyorum.

Tabii ki, DSÖ’nün diğer çalışmaları bu salgın sırasında bile tüm dünyada devam etti ve 2020 ve 2021 Program Bütçemizi desteklemeye devam eden birçok bağışçıya teşekkür etmek istiyorum.Örneğin, bugün erken saatlerde, Katar Devleti’nin 10 milyon ABD Doları tutarındaki katkıyı kabul etmekten onur duydum.

DSÖ’nün sağlığı geliştirme, dünyayı güvende tutma ve savunmasızlara hizmet etme misyonumuzu yerine getirmesi için kritik öneme sahip olduğunu sizlerle paylaşmak istedim.

Kaynak:

DSÖ Genel Merkezi, Cenevre, 16 Mart 2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir