DSÖ Genel Direktörü, COVID-19’un bir halk sağlığı acil durumu olarak “büyük bir umutla” sona erdiğini ilan etti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü, COVID-19’un, 5 Mayıs 2023 tarihi itibariyle bir halk sağlığı acil durumu olarak “büyük bir umutla” sona erdiğini ilan etti ve bunun, hastalığın artık küresel bir tehdit olmadığı anlamına gelmediğini vurguladı.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ajansın Cenevre’deki genel merkezinde 5 Mayıs 2023’te medyaya bilgi verirken, “Geçen hafta, COVID-19 her üç dakikada bir can aldı – ve bu sadece bildiğimiz ölümler” dedi .
Pandemi başlangıcından bu yana önemli istatistikleri derleyen DSÖ’nün Coronavirus Dashboard’una göre, 3 Mayıs 2023 tarihinde dünya çapındaki kümülatif vaka sayısı şu anda 765.222.932 ve yaklaşık yedi milyon ölüm: kesin rakam şu anda 6.921.614.
30 Nisan 2023 tarihi itibariyle dünya çapında toplam 13,3 milyardan fazla aşı dozu uygulandı.
‘Hala öldürüyor, hâlâ değişiyor’
Virüsün – ilk olarak 30 Ocak 2020’de DSÖ Genel Direktörü tarafından uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu ilan etti – burada kalacağını söyledi: “Hala öldürüyor ve hala değişiyor. Vaka ve ölümlerde yeni artışlara neden olan yeni varyantların ortaya çıkma riski devam ediyor.”
Kararın kolay alınmadığını söyledi. Geçtiğimiz yıl boyunca, DSÖ liderliğindeki Acil Durum Komitesi, alarmı azaltmak için doğru zamanda verileri dikkatli bir şekilde inceliyordu.
12 aydan fazla bir süredir, hastalık ve enfeksiyonlarla savaşmak için rekor sürede geliştirilen son derece etkili aşılar nedeniyle bağışıklığın artmasıyla birlikte, pandemi ” düşme eğiliminde ” dedi. Ölüm oranları azaldı ve bir zamanlar bunalmış durumdaki sağlık sistemleri üzerindeki baskı hafifledi.
Tedros, “Bu eğilim, çoğu ülkenin COVID-19’dan önce bildiğimiz hayata dönmesine izin verdi ” diye ekledi.
‘Yanlış ve dezenformasyon seli’
Ancak, salgının etkisinin” ulusların içinde ve arasında siyasi fay hatlarını açığa çıkardığını ” düşündü. İnsanlar, hükümetler ve kurumlar arasındaki güveni, bir yanlış ve dezenformasyon seliyle körükleyerek aşındırdı.”
Tedros ayrıca virüsün küresel yaşamın tüm yönlerine verdiği muazzam hasara dikkat çekti, buna muazzam ekonomik karışıklık, “GSYİH’den trilyonları silmek, seyahat ve ticareti sekteye uğratmak, işletmeleri kapatmak ve milyonları yoksulluğa sürüklemek” de dahil.
Konuşurken, dünya çapında binlerce kişinin yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermeye devam ettiğini ve milyonlarcasının da COVID-19 sonrası koşulların “zayıflatıcı etkileriyle” öngörülebilir bir gelecekte yaşayacağını hatırlattı”.
DSÖ Genel direktörü, bir düzeyde, acil durumun sona ermesinin kutlanacak bir an olduğunu söyledi ve dünya çapındaki “sağlık ve bakım çalışanlarının inanılmaz becerisine ve özverili özverisine” saygılarını sundu.
‘Derin yaralar’ üzerine düşünmek
Ancak başka bir düzeyde, COVID “dünyamızda derin yaralar” bırakmaya devam ederken, derin düşünme zamanıydı.
” Bu izler, yıkıcı sonuçları olan yeni virüslerin ortaya çıkma potansiyelinin kalıcı bir hatırlatıcısı olmalıdır ” dedi.
Hatalardan öğrenmek
Koordinasyon, eşitlik ve dayanışma eksikliği de dahil olmak üzere birçok hata yapıldı, bu da mevcut araç ve teknolojilerin virüsle savaşmak için en iyi şekilde kullanılmadığı anlamına geliyordu.
Kendimize, çocuklarımıza ve torunlarımıza bir daha o hataları yapmayacağımıza dair söz vermeliyiz” dedi.
“Bu deneyim hepimizi daha iyiye doğru değiştirmeli. Ulusların 1948’de DSÖ’yü kurduklarında sahip oldukları vizyonu gerçekleştirmek için bizi daha kararlı hale getirmeli: tüm insanlar için mümkün olan en yüksek sağlık standardı.”
Kaynak: BM Haberleri, New York, 6 Mayıs 2023