DSÖ Genel Direktörü; Değişen Dünyada Küresel Sağlık Diplomasisinin Geleceği
H20 Zirvesi: “Değişen Dünyada Küresel Sağlık Diplomasisinin Geleceği”
Sağlık 20 (H20) Zirvesi, “Değişen Dünyada Küresel Sağlık Diplomasisinin Geleceği” teması altında 19-20 Haziran 2024 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentindeki DSÖ genel merkezinde gerçekleştiriliyor.
İki gün sürecek bu önemli etkinlik 150’den fazla seçkin konuğu bir araya getirecek ve yedi panele ev sahipliği yapacak. Tartışmalar, küresel sağlık diplomasisinin G20 ve G7’de gelişen rolüne odaklanacak. Temel konular arasında küresel sağlık için sürdürülebilir finansman, yatırım ve sağlık toplulukları arasındaki boşluğun kapatılması ve yeni küresel sağlık girişimlerinin başlatılması yer alıyor.
H20 Zirvesi’nin 2024 baskısı aynı zamanda önde gelen parlamenterler ve uzmanlar tarafından yazılan Küresel Yasa Koyucuların Antimikrobiyal Direnç (AMR) raporunu da tanıtacak: eski Fransa Sağlık Bakanı Profesör Agnes Buzyn, Zambiya Ulusal Meclis Üyesi Sayın Hon. Dr Christopher Kalila, Dame Angela Eagle ve eski Avrupa Parlamentosu danışmanı Francis Jacobs konuşacaklar. Rapor, sağlığın siyasi bir öncelik olarak kalmasını sağlamak için parlamenterlere kilit rol üstlenerek AMR’yi küresel ve ulusal düzeyde ele alma konusunda daha sistematik ve ortak bir yaklaşım çağrısında bulunacak.
Health-Sağlık 20 (H20) Zirvesi Hakkında
H20 Zirvesi, G20 ve G7 Başkanlıklarının gündemlerini destekleyen bağımsız bir yıllık platformdur ve G20 Sağlık ve Kalkınma Ortaklığının Küresel Elçileri ve Üye Kuruluşları tarafından 2018 yılında Cenevre’de başlatılmıştır.
H20 zirvelerindeki tartışmalar, geleneksel küresel sağlık topluluğu ile siyaset ve finans dünyası da dahil olmak üzere ilgili sektörler arasında kapsayıcı ve işbirlikçi bir platform sağlayarak, karşılıklı bağımlılık yaratılmasına ve küresel sağlık sorunlarının G20 politika yapıcılarının ve Uluslararası kuruluşların siyasi gündemlerinin üst sıralarına çıkarılmasına yardımcı oluyor. Organizasyonlar. H20 zirveleri, yalnızca ortaklıklar ( SDG17 ) yoluyla siyasi eylemi harekete geçirebileceğimiz ve Birleşmiş Milletler 2030 hedeflerimize ve ötesine ulaşmak için daha sağlıklı ve sürdürülebilir toplumlar ve ekonomiler sağlayabileceğimiz vizyonunu takip ediyor.
DSÖ Genel Direktörünün H20 Zirvesi’ndeki açılış konuşması: Değişen Dünyada Küresel Sağlık Diplomasisinin Geleceği: DSÖ’nün Rolü (Cenevre, 19 Haziran 2024)
Ekselansları Büyükelçi Vincenzo Grassi,
Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı dostum Thomas Östros,
H20’nin başkanı arkadaşım Alan Donnelly,
Sayın meslektaşlarım ve dostlarım,
Bugün hem çevrimiçi hem de DSÖ’nün Cenevre’deki ofislerinde bize katıldığınız için hepinize teşekkür ederiz.
Bugün sizlerle bazı düşüncelerimi paylaşabildiğim için onur duyuyorum.
Ama öncelikle H20 Zirvesi’nin ev sahiplerine, Hatice Beton‘a ve arkadaşım Alan Donnelly’ye, ayrıca bu öğleden sonra açıklanacak olan AMR küresel yasama organları raporu için de teşekkür ediyorum. Liderliğiniz için teşekkür ederiz.
COVID-19 salgını öncesinde bile dünya, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde yer alan sağlıkla ilgili hedeflere doğru ilerlememişti.
Pandemi bizi daha da geriye götürdü. Bu nedenle büyük bir rota düzeltmesine ihtiyaç vardır.
Son Dünya Sağlık Asamblesi’nde (27 Mayıs-01 Haziran 2024) DSÖ’nün 14. Genel Çalışma Programının kabul edilmesi, dünya insanlarının sağlığını geliştirme, sağlama ve koruma taahhüdüyle önümüzdeki dört yıl için küresel sağlık için bir rota çizmektedir.
İlk olarak, hastalıkların temel nedenlerini ele alarak sağlığın geliştirilmesi.
Çünkü sağlık öncelikle hastanelerde ya da kliniklerde değil, evlerde, sokaklarda, marketlerde, işyerlerinde ve çevremizde yaratılıyor. Bu yüzden sağlık evde yapılır, hastaneler tamir edilir denir.
İnsanların soluduğu havada, yedikleri yiyeceklerde, yaşadıkları ve çalıştıkları koşullarda yaratılır.
Önlemenin tedavi etmekten daha iyi olduğunu söyleyen Hollandalı filozof Erasmus’du.
500 yıl sonra Erasmus’un ne kadar haklı olduğunu hâlâ öğreniyoruz.
Bu nedenle insanları sağlıklı tutmak ve hastalıkları önlemek, DSÖ’nün önümüzdeki dört yıllık küresel stratejisinin üç temel önceliğinden biri ve ilk ayağıdır.
Elbette insanların bakıma ihtiyaç duymaları durumunda, maddi sıkıntı yaşamadan ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerine ulaşabilmeleri gerekiyor.
Bu nedenle ikinci önceliğimiz, ülkelerin sağlık sistemlerini evrensel sağlık güvencesinin temeli olarak temel sağlık hizmetlerine yönlendirmelerini destekleyerek sağlığın sağlanmasıdır.
Küresel olarak, dünya nüfusunun yarısı temel sağlık hizmetlerine erişimden yoksundur;
Ve iki milyar insan cepten yapılan sağlık harcamaları nedeniyle maddi sıkıntıyla karşı karşıya.
Bu boşluklar insanları pek çok önlenebilir acı ve ölümle karşı karşıya bırakıyor.
Ama aynı zamanda bireyleri, aileleri, toplulukları, ulusları ve tüm dünyayı salgın hastalıkların ve salgın hastalıkların etkisine maruz bırakıyorlar.
Bu nedenle üçüncü temel önceliğimiz küresel sağlık güvenliğini güçlendirerek dünyayı daha güvenli hale getirmektir.
Üye Devletlerin müzakere ettiği yeni Pandemi Anlaşması, dünyayı daha güvenli tutmaya yönelik bir uluslararası hukuk aracıdır.
Ayrıca, Üye Devletlerin Uluslararası Sağlık Tüzüğüne ilişkin kabul ettiği değişiklik paketi tarihi bir başarıdır ve çok taraflılığın canlı ve iyi durumda olduğuna dair güçlü bir sinyaldir;
Bu iki çaba, dünyanın bir sonraki salgında aynı hataları yapmaması için, COVID-19 salgınının bize öğrettiği acı dersleri ele almayı amaçlıyor.
Aynı zamanda giderek artan sayıda insani krizle karşı karşıyayız – Ukrayna; Sudan; işgal altındaki Filistin toprakları, özellikle Gazze; Sadece birkaçını saymak gerekirse, biz ve ortaklarımız temel sağlık hizmetlerini sağlamak ve hastalık salgınlarını önlemek için gece gündüz çalışıyoruz.
DSÖ, iklim değişikliği, yaşlanma, göç, ilerleyen bilim ve teknoloji ve parçalanmış jeopolitik ortam gibi zorluklarla karşı karşıya, giderek daha karmaşık bir ortamda faaliyet göstermektedir.
Tüm bu zorluklar karşısında çok taraflılık kritik önem taşıyor.
G7 ve G20 de dahil olmak üzere en yüksek siyasi düzeyde üst düzey katılıma ve sağlığa öncelik verme taahhüdüne ihtiyacımız var.
G7 Liderleri bu yılki deklarasyonlarında bir kez daha küresel sağlığa güçlü desteklerini ifade ettiler ve DSÖ’nün rolünü kabul ettiler.
Katılımımızın örnekleri arasında, pandemiye hazırlık ve müdahaleyi ele almak amacıyla sağlık ve finans arasındaki koordinasyonu geliştirmek için G20 Ortak Finans ve Sağlık Görev Gücü;
Ve düşük ve orta gelirli ülkelerin gelecekteki salgınlara hazırlıklarını finanse etmelerine yardımcı olmak için DSÖ ve Dünya Bankası’nın ortaklaşa yönettiği Pandemi Fonu.
Ayrıca Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Frankofoni gibi koalisyonlarla da düzenli olarak iletişim halindeyiz.
Elbette çalışmalarımız 194 Üye Devletimizin tamamının hizmetinde olacak şekilde çok taraflıdır.
Önümüzdeki yıllarda odak noktamız, ülkelerin ihtiyaç duyduğu desteği sağladığımızdan emin olmak için ülke ofislerimizi güçlendirmektir çünkü sonuçlar ülke düzeyinde elde edilmektedir.
Bu, DSÖ’yü daha etkili, verimli ve hesap verebilir kılmak için DSÖ’nün devam eden dönüşüm yolculuğunun bir parçasıdır.
Yeni DSÖ Yatırım Turu, bu stratejiyi uygulamak için gereken esnek ve öngörülebilir fonları harekete geçirmeyi amaçlıyor.
Destek sözü veren birçok ülkeye teşekkür ediyorum.
DSÖ’ye yapılan yatırımlar yalnızca daha sağlıklı nüfuslara değil, aynı zamanda daha eşitlikçi, daha istikrarlı ve daha güvenli toplumlara ve ekonomilere de yapılan yatırımlardır.
2024 ve 2025, daha önce özetlediğim tüm zorlukların ortasında, elbette küresel sağlık açısından fırsatlarla dolu yıllar.
Buna antimikrobiyal direnç ve bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgili üst düzey toplantılar da dahildir ve sağlığa odaklanan iklim krizine ilişkin COP 29; ve pandemi anlaşmasına ilişkin müzakerelerin sonuçlandırılması.
Geleceğe yönelik üç öncelik
Birincisi, küresel sağlık için en üst düzeyde siyasi kararlılığın sürdürülmesi;
İkincisi, sektörleri küresel sağlıkla ilgili fikirleri ve deneyimleri tartışmaya ve paylaşmaya getiren H20 gibi platformlarla etkileşim;
Üçüncüsü, herkese sağlık sağlamak için DSÖ’ye sürdürülebilir finansman sağlanması ve küresel sağlık için sürdürülebilir finansman sağlamak amacıyla küresel sağlık girişimlerinin artan koordinasyonu.
Son olarak bu fırsatı kullanarak Brezilya’ya ve Ekselansları Başkan Lula’ya sağlığı Brezilya’ nın G20 başkanlığının önceliği haline getirdikleri için teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca G20 marjında Dünya Sağlık Örgütü Yatırım Turuna ev sahipliği yapma kararından dolayı da kutluyorum.
DSÖ’ye ve herkes için ortak sağlık vizyonumuza verdiğiniz destek ve bağlılığınız için hepinize bir kez daha teşekkür ederiz.
DSÖ Genel Direktörü Konuşması, H20 Zirvesi, Cenevre-İsviçre, 19-20 Haziran 2024-Haber Bekir Metin