DSÖ Genel Direktörü, DSÖ Geleneksel Tıp Küresel Zirvesi’nde konuştu.

DSÖ Genel Direktörü, DSÖ Geleneksel Tıp Küresel Zirvesi’nde konuştu.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Hindistan’ın Gandhinagar kentinde, 17-18 Ağustos 2023 tarihleri arasında düzenlenen “DSÖ Geleneksel Tıp Küresel Zirvesi” nin açılış konuşmasını yaptı.

Gujarat Eyaleti Başbakanı Ekselansları Shri Bhupendrabhai Patel,

AYUSH Bakanı Ekselansları Shri Sarbananda Sonowal,

Sağlık Bakanı Ekselansları Shri Mansukh Mandaviya,

Ekselansları, sevgili meslektaşlarım ve dostlarım,

“DSÖ Geleneksel Tıp Küresel Zirvesi” Gandhinagar’da ilk kez düzenlenmesi ve bu toplantının açılış konuşmasını yapmam ve sizlerle birlikte olmak benim için büyük bir onurdur.

Ayushman Bharat programı aracılığıyla evrensel sağlık sigortası taahhüdünün bir parçası olarak Başbakan Modi’ye ve Hindistan ve Gujarat hükümetine ve halkına misafirperverlikleri ve geleneksel tıptaki liderlikleri için teşekkür ediyorum.

Dün burada Gujarat’ta 1000 hanede yaklaşık 5000 kişiye birinci basamak sağlık hizmetleri sunan bir sağlık ve sağlıklı yaşam merkezini ziyaret etme ayrıcalığına sahip oldum.

Hindistan’ın uzaktan konsültasyon sağlamak, hizmet sunumunu genişletmek ve hastaların seyahat ederken zamandan ve paradan tasarruf etmek için tele tıp kullanma şeklinden çok etkilendim.

Herkes için sağlık böyle görünüyor.

Ayrıca geleneksel tıbbın birinci basamak sağlık hizmeti seviyesinde nasıl entegre edildiğini, klinikte bir lale ağacı dikme fırsatı bulduğum bir sağlıklı yaşam bahçesi ile gördüm.

Geleneksel tıbbın en büyük güçlerinden biri, insan sağlığı ile çevremiz arasındaki yakın bağların anlaşılmasıdır.

Bu nedenle DSÖ, geçen yıl Ekselansları Başbakan Modi ile birlikte açılışını yapmaktan onur duyduğum Jamnagar’daki Küresel Geleneksel Tıp Merkezi aracılığıyla ülkeleri geleneksel tıbbın potansiyelini ortaya çıkarmaları için desteklemeye kararlıdır.

O zaman, Hindistan’ın G20 başkanlığıyla birlikte DSÖ’nün 75. yıldönümünü ve Hindistan’ın Ulusal Bağımsızlığı’ nın 75. yıldönümünü ortaklaşa kutlayan ilk DSÖ Geleneksel Tıp Küresel Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaya karar verdik.

Geleneksel tıbbın kullanımına ilişkin kanıtları ve en iyi uygulamaları paylaşmak için yerleşik bir küresel forum sağlamak amacıyla bunu belki iki yılda bir olmak üzere düzenli bir etkinlik haline getirmeyi planlıyoruz.

Geleneksel tıp, insanlığın kendisi kadar eskidir.

Tarih boyunca, tüm ülkelerdeki ve kültürlerdeki insanlar, sağlık ve esenlik ihtiyaçlarını karşılamak için geleneksel şifacıları, ev ilaçlarını ve eski tıbbi bilgileri kullandılar.

Hayatımızın bir noktasında, çoğumuz bir tür geleneksel tıp kullanırız.

Kendi zengin geleneksel tıp tarihine sahip bir ülke olan Etiyopya’da büyürken, toplulukların sağlık ihtiyaçları için geleneksel uygulayıcılara nasıl güvendiklerini ilk elden gördüm.

Geleneksel tıp geçmişte kalmadı. Ülkeler, topluluklar ve kültürler arasında geleneksel tıbba artan bir talep var.

Geleneksel, tamamlayıcı ve bütüncül tıp, özellikle bulaşıcı olmayan hastalıkların ve ruh sağlığının önlenmesi ve tedavisi ile sağlıklı yaşlanma için önemlidir.

Geleneksel tıbbın uzun bir geçmişi vardır.

3500 yıldan fazla bir süre önce Sümerler ve Mısırlılar söğüt ağacının kabuğunu ağrı kesici ve iltihap önleyici olarak kullandılar. Eski Yunanlılar onu doğum sancılarını hafifletmek ve ateşi iyileştirmek için kullandılar. Daha sonra 1897’de kimyager Felix Hoffmann aspirini sentezledi ve ilaç her gün milyonlarca insanın hayatını iyileştirmeye ve kurtarmaya devam etti.

Aynı şekilde, artık çocukluk çağı kanser ilaçlarının kaynağı olan Madagaskar deniz salyangozu Mezopotamya folklorunun yanı sıra Ayurveda ve geleneksel Çin tıbbında da geçmektedir. Alıç ve yüksük otu gibi şifalı bitkiler, kardiyovasküler hastalıkları ve hipertansiyonu tedavi etmek için kullanılmıştır ve vahşi Meksika yamının bir türevi, doğum kontrol haplarındaki ilk aktif bileşenlerden biridir.

Hindistan, ağrıyı hafifletmede etkili olduğu gösterilen yoga da dahil olmak üzere Ayuverda aracılığıyla zengin bir geleneksel tıp geçmişine sahiptir.

Uzun yıllarını sıtma bulaşmasını araştırmaya adamış biri olarak, sıtma tedavisinde çığır açmak için geleneksel bilgiden yararlanan Çinli bilim adamı Tu Youyou’dan ilham alıyorum. Sıtmaya karşı kullanılan 240.000’den fazla bileşiği -başarısız bir şekilde- test ettikten sonra Tu Youyou, ipuçları için geleneksel Çin tıp literatürüne başvurdu. Orada, o ve ekibi, ateşi tedavi etmek için tatlı pelin ağacına bir referans buldu. 1971’de Tu Youyou’nun ekibi, sıtma tedavisinde özellikle etkili olan tatlı pelin ağacındaki aktif bir bileşik olan artemisinin izole etti.

Artemisinin artık sıtma tedavisinin bel kemiğidir.

Bunlar sadece birkaç örnek. Daha çok var.

Geleneksel tıp insan sağlığına çok büyük katkılarda bulunmuştur ve muazzam bir potansiyele sahiptir. Bu zirve ve DSÖ Küresel Geleneksel Tıp Merkezi aracılığıyla DSÖ, geleneksel tıbbın güvenli, uygun maliyetli ve adil kullanımına yönelik politikalar, standartlar ve düzenlemelere bilgi sağlayacak kanıt ve verileri oluşturmak için çalışmaktadır.

Kaynak: DSÖ Haberleri, Cenevre, 18 Ağu. 2023

Haber Bekir Metin, Ankara, 18.8.2023

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir