DSÖ Genel Direktörü: Yapay zekâ ‘sağlık için büyük umut vaat ediyor’ ancak düzenleme çok önemli.
Foto: Unsplash/Steve Johnson, Gizlilik, kişisel verilerin yapay zekâ tarafından işlenmesinin çok önemli bir parçasıdır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 19 Ekim 2023 Perşembe günü sağlık sektöründe yapay zekanın (AI) kullanımı ve potansiyel yanlış kullanımı konusunda daha iyi düzenlemeler yapılması yönünde bir çağrı yayınladı.
Yeni yayını, geliştiricileri, düzenleyicileri, üreticileri, sağlık çalışanlarını ve hastaları bir araya getirerek güvenli ve etkili yapay zekâ sistemleri kurmanın ve bunu olumlu bir araç olarak kullanma konusunda diyaloğu teşvik etmenin önemini vurguluyor.
Sağlık hizmeti verilerinin artan kullanılabilirliği ve analitik tekniklerdeki hızlı ilerlemeyle birlikte DSÖ, yapay zekanın klinik deneyleri güçlendirerek, tıbbi teşhisleri iyileştirerek ve sağlık profesyonellerinin bilgi ve yeterliliklerini destekleyerek sağlık sonuçlarını iyileştirme potansiyelini kabul etmektedir.
“Ciddi zorluklar”
Ancak yapay zekâ sistemleri, sağlık verilerini kullanırken potansiyel olarak hassas kişisel bilgilere erişebilir; bu da mahremiyetin, güvenliğin ve bütünlüğün korunmasına yönelik sağlam yasal ve düzenleyici çerçeveler gerektirir.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Yapay zekâ sağlık açısından büyük umut vaat ediyor, ancak aynı zamanda etik olmayan veri toplama, siber güvenlik tehditleri ve artan önyargılar veya yanlış bilgilendirme gibi ciddi zorlukları da beraberinde getiriyor” dedi.
Yapay zekâ sağlık teknolojilerinin hızlı yükselişini sorumlu bir şekilde yönetme ihtiyacına yanıt olarak DSÖ, şeffaflığın ve belgelemenin, risk yönetiminin ve verilerin dışarıdan doğrulanmasının önemini vurguluyor.
Genel Direktör Ghebreyesus, “Bu yeni kılavuz, riskleri en aza indirirken, kanser tedavisinde veya tüberküloz tespitinde yapay zekanın potansiyelini kullanma konusunda, yapay zekayı etkili bir şekilde düzenleme konusunda ülkelere destek verecek” dedi.
Karmaşık düzenlemeler
Avrupa’daki Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası (HIPAA) gibi önemli, karmaşık düzenlemelerin ortaya çıkardığı zorluklar, yetki alanı ve rızanın kapsamının anlaşılmasına vurgu yapılarak ele alınmaktadır.
DSÖ, yapay zekâ sistemlerinin karmaşık olduğunu ve yalnızca oluşturuldukları koda değil, aynı zamanda eğitildikleri verilere de bağlı olduğunu söyledi. Daha iyi düzenleme, yapay zekanın eğitim verilerindeki önyargıları artırma riskinin yönetilmesine yardımcı olabilir.
Yapay zekâ modellerinin popülasyon çeşitliliğini doğru bir şekilde temsil etmesi zor olabilir, bu da önyargılara, yanlışlıklara ve hatta başarısızlığa yol açabilir.
Bu risklerin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla cinsiyet, ırk ve etnik köken gibi özelliklerin raporlanmasını ve veri setlerinin kasıtlı olarak temsili olmasını sağlamak amacıyla düzenlemeler kullanılabilir.
Raporda, sistemlerin önyargıları ve hataları artırmamasını sağlamak için kaliteli veri taahhüdünün hayati önem taşıdığı vurgulandı.
Kaynak: BM Haber, DSÖ, Cenevre, 20 Ekim 2023