DSÖ Genel Direktörü’nün 72. DSÖ Avrupa Bölge Komite toplantısı açılış konuşması

DSÖ Genel Direktörü’nün 72. DSÖ Avrupa Bölge Komite toplantısı açılış konuşması

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 72. DSÖ Avrupa Bölge Komite toplantısının, 12-14 Eylül 2022 tarihleri arasında İsrail’in Tel Aviv kentinde yapılan toplantısında yaptığı açılış konuşmasında; Sağlığı teşvik etmek, sağlık hizmeti sağlamak, sağlığı korumak, güçlendirmek, gerçekleştirmek ve ortak çalışmada bulunmak için birlikte çalışacağının sözünü verdi. Konuşmasının tamamı;

Sayın Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz,

Kardeşim DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr Hans Kluge,

Ekselansları, sevgili meslektaşlarım ve dostlarım,

Günaydın. Bonjour. İyi günler. Dobrym utrom. Şalom

Ekselansları Cumhurbaşkanı Herzog’a, Bakan Horowitz’e ve İsrail Hükümeti’ne bu yılki DSÖ Avrupa Bölge Komite toplantısına 12-14 Eylül 2022 tarihleri arasında ev sahipliği yapma konusundaki misafirperverlikleri için teşekkür ederek başlamak istiyorum.

Bir kez daha yüz yüze görüşebiliyor olmamız, COVID-19 pandemisini kontrol altına almadaki başarınızın kanıtıdır.

Burada İsrail Tel Aviv’de, salgını azaltmak ve hayat kurtarmak için kapsamlı bir yaklaşım benimseyerek, DSÖ’nün en başından beri çağrıda bulunduğu şeyi yaptınız.

Ayrıca, ortaya çıkan farklı varyantlarla uğraşma konusundaki deneyimlerinizi paylaşarak bilimsel işbirliğiniz için teşekkür ederiz.

Burada İsrail’de ve Avrupa Bölgesi genelinde, haftalık bildirilen ölüm sayısının pandeminin başlamasından bu yana en düşük seviyesine yakın olduğunu görmek çok sevindirici. Bu hepimi için iyi haber.

İsrail dâhil olmak üzere birçok Avrupa Üye Devleti, dünyadaki en yüksek aşı oranlarına sahip ülkeler arasındadır.

Birçok Üye Devletin en fazla risk altındaki grupları aşılamaya odaklandığını görmek özellikle sevindirici.

Ancak, dikkatli olmaya devam ediyoruz.

Sağlık çalışanlarının % 25’i ve yaşlıların % 20’si dâhil olmak üzere, Avrupa bölge nüfusunun üçte biri aşılanmamış durumda.

Bu aşı eksiklikleri hepimiz için risk oluşturuyor.

Test ve sıralamadaki ani düşüş, virüsün nasıl değiştiğini görmemizi engelliyor.

Ve kuzey yarımkürede daha soğuk havaların yaklaşmasıyla, bulaşma ve ölümde bir artış beklemek mantıklı.

Bu nedenle, tüm Üye Devletleri, % 70’lik genel kapsama hedefini sürdürmeye devam ederken, tüm sağlık çalışanlarını ve tüm yaşlıları aşılamaya odaklanmaya çağırıyorum.

Ayrıca sizden test ve sıralamayı artırmanızı rica ediyorum, çünkü virüs evrimi söz konusu olduğunda cehalet mutluluk değildir.

DSÖ önümüzdeki hafta, tüm hükümetlerin bulaşmayı azaltmak ve hayat kurtarmak için atabileceği temel eylemleri özetleyen altı kısa politika özeti yayınlayacak.

Özetler, test, klinik yönetim, aşılama, enfeksiyon önleme ve kontrol, risk iletişimi ve toplum katılımı ile bilgi salgınının yönetilmesinin temel unsurlarını kapsar.

Umarım bu özetleri, en çok risk altındakileri korumak, ihtiyacı olanları tedavi etmek ve hayat kurtarmak için politikalarınızı yeniden değerlendirmek ve yeniden ayarlamak için kullanırsınız.

Salgın her zaman gelişiyor ve değişime uğrayarak devam ediyor. Her ülke temkinli olmalı.

===

Maymun Çiçeği

Bu arada, pandeminin sona ermesini ummaya başladığımız gibi, bölgede yeni bir virüs daha ortaya çıktı: maymun çiçeği.

Ölüm oranı çok şükür çok düşük olmasına rağmen, bu hastalığın hastaneye yatmayı gerektiren şiddetli ağrıya neden olabileceğini biliyoruz.

Bu bölge, salgının başlangıcında vakaların çoğunluğunu oluşturuyor olsa da, çoğu Avrupa Üye Devletinde sürekli bir düşüş görmek çok sevindirici.

Ancak COVID-19’da olduğu gibi, rehavete kapı açıyorsa, düşüş eğilimi en tehlikeli zaman olabilir.

Tüm Üye Devletlerin şu ana kadar işe yarayan önlemlerde ısrar etmesini tavsiye etmeye devam ediyoruz:

Özelleştirilmiş halk sağlığı müdahaleleri; test yapmak; aşıların mevcut olduğu yerlerde derin topluluk katılımı ve hedefli aşılama.

Bu önlemlerin şimdiye kadarki etkinliği, başından beri tutarlı bir şekilde söylediğimizi doğrulamaktadır: Doğru yaklaşımla bu durdurulabilecek bir salgındır.

Ve bunun gibi hayvandan insana bulaşmanın olmadığı bölgelerde bu yok edilebilecek bir virüs.

Öngörülebilir gelecek için “COVID-19 ile yaşıyor” olabiliriz. Ama maymun çiçeği ile yaşamak zorunda değiliz.

===

Ukrayna’ da Savaşın Gölgesi

COVID-19 ve maymun çiçeği, doğa ile olan ilişkimizden kaynaklanan tehditlerdir.

Bu yıl tamamen insan kaynaklı olan bölgeye bir başka tehdit daha gölge düşürdü: Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’yı işgali, Ukrayna halkının fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerinde yıkıcı bir etki yapıyor ve sonuçları uzun yıllar boyunca yankılanacak.

Şimdi Ukrayna’da COVID-19 vakalarında bir artış görüyoruz. Ekim başında bulaşmanın zirveye ulaşabileceğini ve hastanelerin kapasite eşiklerine yaklaşabileceğini tahmin ediyoruz.

Ana tedarik kaynakları ülkenin işgal altındaki bölgelerinde olduğu için oksijen kıtlığı tahmin ediliyor.

Ayrıca, savaşla bağlantılı aşılama kapsamı ve kitlesel nüfus hareketindeki boşluklar nedeniyle çocuk felcinin uluslararası yayılma potansiyeli konusunda da derin endişe duyuyoruz.

DSÖ, yalnızca Ukrayna halkının sağlığı için değil, aynı zamanda ülkenin dayanıklılığı ve toparlanması için de gerekli olan aksayan hizmetleri, yerinden edilen sağlık çalışanlarını ve yıkılan altyapıyı eski haline getirmek için Ukrayna Sağlık Bakanlığı’nı desteklemeye devam etmektedir.

DSÖ şimdiye kadar, daha fazlası yolda olmak üzere 1300 metrik tondan fazla kritik tıbbi malzemenin teslim edilmesine yardımcı oldu.

Geçen Mayıs 2022 ayında ziyaret etme ve ihtiyaçları ilk elden görme fırsatım oldu.

Bunlar arasında tıbbi tesisler için güç jeneratörleri, ambulanslar ve oksijen kaynakları; travma ve acil ameliyatlar için malzemeler ve bulaşıcı olmayan hastalıkların tedavisine yardımcı olacak ilaçların teminine devam edilecek.

Ayrıca 9000’den fazla sağlık çalışanının travma cerrahisi, toplu kayıplar, kimyasal maruziyet, epidemiyoloji ve laboratuvar teşhisi konularında eğitilmesine yardımcı olduk;

Ve sağlık çalışanları ve daha geniş nüfus için stres yönetimi eğitimi veriyoruz.

Ancak sağlığa yönelik saldırılar hız kesmeden devam ediyor. Son altı ayda DSÖ, en az 100 ölüm ve 129 yaralanma ile sağlığa yönelik 516 saldırıyı doğruladı.

Hiçbir sağlık sistemi, savaşın stresi altında halkına optimum sağlığı sağlayamaz.

Tek çözüm barış, bu yüzden Rusya Federasyonu’na bu savaşı bitirmesi için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz.

===

Ekselansları, sevgili meslektaşlarım ve dostlarım,

Bu haftaki ajandanız, bölge ve bireysel Üye Devletler olarak karşılaştığınız benzersiz ve karmaşık zorlukları yansıtıyor.

Gündeminiz aynı zamanda üç ay önce Dünya Sağlık Asamblesi’ne yaptığım konuşmada ana hatlarıyla belirttiğim beş önceliği de yansıtıyor.

  • Sağlığı teşvik etmek;
  • Sağlık hizmeti sağlamak;
  • Sağlığı korumak;
  • Sağlığı güçlendirmek;
  • Ve sağlık için performans ve ortaklık.

Her birini kısaca tartışmama izin verin.

İlk olarak, sağlığı teşvik etmek 

Ulaşılabilir en yüksek sağlık standardı vizyonumuzu hayata geçirmek klinikte veya hastanede değil, okullarda, sokaklarda, süpermarketlerde, evlerde ve şehirlerde ve özellikle evlerimizde başlar. Sağlığı geliştirmenin başladığı yer burasıdır.

Sağlık Bakanlıkları olarak yaptığınız işlerin çoğu, yetersiz beslenme, kirli ortamlar, güvenli olmayan yollar ve işyerleri, yetersiz sağlık okuryazarlığı ve sağlığa zarar veren ürünlerin agresif pazarlanmasının sonuçlarıyla ilgileniyor.

Bu nedenle tüm Üye Devletleri, sağlığı ve esenliği teşvik etmeye ve hastalığın temel nedenlerini ele alarak hastalıkları önlemeye ve sağlığın gelişmesi için koşulları yaratmaya yönelik acil bir paradigma değişikliği yapmaya çağırıyoruz.

Bu hafta ele alacağınız alkolle ilgili eylem çerçevesi, dünyanın en yüksek alkol tüketimine sahip olan bu bölgedeki en önemli risk faktörlerinden birini ele almak için çok önemlidir.

Ayrıca, DSÖ için gelişmekte olan bir çalışma alanı olan sağlık için davranışsal ve kültürel anlayışlar için bir Bölgesel eylem çerçevesini dikkate alacağınızı görmekten çok memnunum.

İnsanların sağlıklarını etkileyen kararları neden aldıklarını anlamak, doğru politikaları, programları ve müdahaleleri tasarlamak için çok önemlidir.

===

İkinci öncelik, sağlık sistemlerini evrensel sağlık sigortasının temeli olarak birinci basamak sağlık hizmetlerine yönlendirerek sağlığı sağlamaktır. 

Temel sağlık hizmetlerinin % 90’ının birinci basamak sağlık düzeyinde sunulabileceğini biliyoruz.

Bu bölge, yüksek düzeyde hizmet kapsamı ve finansal koruma ile dünyanın en gelişmiş sağlık sistemlerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.

Bununla birlikte, bu Üye Devletlerde bile, yaşlanan nüfus, bulaşıcı olmayan hastalıkların ve ruh sağlığının artan yükü ve mali baskılar, sağlık sistemleri üzerinde artan bir baskı oluşturmaktadır.

Diğer Üye Devletlerde, özellikle en marjinalleşmiş ve ulaşılması en zor gruplar için hizmet kapsamını ve mali korumayı genişletmek için yapılacak çok iş var.

Sonuçta, evrensel değilse, evrensel sağlık sigortası değildir.

Bu nedenle, bu hafta engelliler için ulaşılabilir en yüksek sağlık standardına ulaşmak için bir Eylem Çerçevesi düşüneceğiniz için çok mutluyum.

Diğer birkaç gündem maddesi, HIV, viral hepatit, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, rahim ağzı kanseri ve tüberküloz gibi hastalıkları geri püskürtmek için önemli girişimlerdir.

DSÖ Sekretaryası, özellikle birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirerek, bu zorlukların üstesinden gelmeniz için ülkemizde ve bölge ofislerimizde ve genel merkezimizde sizi desteklemeye devam edecektir.

===

Üçüncü öncelik, sağlık acil durum hazırlığı, müdahale ve dayanıklılık için küresel mimariyi güçlendirerek sağlığı korumaktır. 

COVID-19 salgını, dünyanın salgın hastalıklara ve pandemilere karşı savunmasında önemli güvenlik açıkları ortaya çıkardı.

Ve küresel maymun çiçeği salgını, dünyanın ihmal edilen topluluklarda ihmal edilen hastalıkları ele alma konusundaki toplu başarısızlığının hepimizi riske attığının bir başka kanıtı.

Mayıs 2022 ayında DSÖ Sekretaryası, Üye Devletlerin şu anda müzakere etmekte olduğu yeni, yasal olarak bağlayıcı bir uluslararası anlaşma çatısı altında daha güçlü yönetişim, güçlü finansman ve küresel sağlık güvenliği için daha güçlü sistemler ve araçlar için 10 kilit öneri içeren bir Beyaz Kitap yayınladı.

Bu süreçte aracı olan Avrupa Üye Devletlerine teşekkür ediyorum.

Daha geçen hafta Dünya Bankası’nda kurulan Pandemi Önleme, Hazırlık ve Müdahale için yeni bir Mali Aracılık Fonu da dâhil olmak üzere, 10 tekliften birkaçı üzerinde hâlihazırda harekete geçiliyor.

Kurucu bağışçılar olarak cömert taahhütleri için İtalya, Almanya, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’ne teşekkür ediyorum.

Bu yılın Mayıs ayında Portekiz, Evrensel Sağlık ve Hazırlık Gözden Geçirmesi’nde pilot uygulama yapan bölgelerdeki ilk Üye Devlet oldu.

Fransa, Lüksemburg, İsviçre ve Birleşik Krallık dâhil olmak üzere bu mekanizmaya verdiğiniz destek için Avrupa ülkelerinden gelen aktif desteği çok takdir ediyorum.

Ayrıca Dr. Hans Kluge ve Avrupa Bölge Ofisine, Üye Devletlerin sağlıkla ilgili acil durumları önleme, hazırlık yapma ve müdahale etme kapasitelerini güçlendirmelerini destekledikleri için teşekkür ederim.

==

Dördüncü öncelik, bilim, araştırma, yenilik, veri ve dijital teknolojilerden yararlanarak sağlığı güçlendirmektir. 

Bilim ve araştırmadaki ilerlemeler, sürekli olarak bilinmeyenin ve imkânsızın sınırlarını zorluyor, anlayışımızı artırıyor ve yeni olasılıklar açıyor.

Sağlık ürünleri ve hizmet sunumundaki yenilikler, bize bir zamanlar aşılmaz görünen zorlukların üstesinden gelme umudu veriyor.

Büyük veri ve makine öğrenimindeki gelişmeler, kimin geride kaldığını, en büyük boşlukların nerede olduğunu görmemize ve hedeflerimize göre ilerlemeyi izlememize yardımcı oluyor.

Ve dijital teknolojiler, sağlık hizmetlerini yeni yollarla, özellikle ulaşılması zor alanlarda daha fazla insana ulaştırmak için büyük bir potansiyel sunuyor.

“Üç milyar” hedeflerine ve SKH’lere doğru hızı yakalamak için bilim, araştırma, inovasyon ve dijital teknolojilerin benimsendiği ve uygulandığı hızı ve ölçeği yakalamalıyız.

Bu hafta değerlendireceğiniz Bölgesel dijital sağlık eylem planı, bu araçların bölge genelinde kullanımını ve etkisini hızlandırmak için önemli olacak.

==

Son olarak, beşinci öncelik, sonuç veren ve öncü rolünü oynaması için güçlendirilmiş daha güçlü bir DSÖ oluşturarak sağlık için performans göstermek ve ortak olmaktır. 

Pandemi, yalnızca dünyanın neden DSÖ’ye ihtiyacı olduğunu değil, aynı zamanda dünyanın neden daha güçlü, güçlendirilmiş ve sürdürülebilir bir şekilde finanse edilen bir DSÖ’ye ihtiyacı olduğunu da göstermiştir.

Tüm Üye Devletlere, bu yılki Dünya Sağlık Asamblesi’nde, değerlendirilen katkıları önümüzdeki on yıl içinde temel bütçenin % 50’sine kademeli olarak artırmak için verdiğiniz tarihi taahhüt için teşekkür ediyorum.

Bu taahhüt, Sekreterliğin en önemli olduğu yerde, yani hizmet verdiğimiz insanların yaşamlarında sonuç verme becerisini

Sürdürülebilirliğe yönelik ilk adım, 2024-25 bütçesinde değerlendirilen katkılarda önerilen % 20’lik artışla birlikte geldiğinden, ivmeyi sürdürmek hayati önem taşıyor.

Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz beş yılda çıktığımız dönüşüm yolculuğunda, pandemi öncesinde bile etkinlik ve verimlilikte büyük iyileştirmeler yapmıştık.

Pandemi derslerini temel alarak, bu yolculuğa devam etmeye ve DSÖ’yü daha da etkili ve verimli hale getirmeye kararlıyız.

Özellikle önümüzdeki yıllarda odak noktamız, özellikle her Üye Devletin sağlık işgücünü güçlendirerek, daha fazla ülke kapasitesini ve daha fazla ülke sahipliğini desteklemek için ülke ofislerimizi önemli ölçüde güçlendirmektir. Ve elimizde, her Üye Devletin kapasitesini geliştirmesi için mevcut olan DSÖ Akademisi var.

Avrupa Bölge Ofisi ve Üye Devletler arasında bu hafta üzerinde düşündüğünüz ve bölge halkının hayatında en büyük farkı yaratacak politikaları ve programları uygulamanız için sizi destekleyebileceğimiz alanları belirlemeye yardımcı olacağına inandığım Stratejiyi memnuniyetle karşılıyorum.

===

Ekselansları,

Üç haftadan biraz daha uzun bir süre önce, Genel Direktör olarak ikinci dönemime başladım.

Bu yılki Dünya Sağlık Asamblesinde yeniden seçilmeme verdikleri destek için Avrupa Bölgesi’nin tüm Üye Devletlerine teşekkür ederim. Büyük desteğinize ve güveninize büyük saygı duyuyorum ve sizinle çok yakın çalışmayı dört gözle bekliyorum.

Son beş yılda, Avrupa Bölgesinde ve dünyada hizmet verdiğimiz birçok insanla tanışma şerefine nail oldum.

Sonuçta bizim işimiz yol haritaları, eylem planları, stratejiler ve gündem maddeleri kadar önemli değil.

İşimiz insanlarla, özellikle de en yoksul insanlarla ilgili; en marjinalleşmiş insanlar; en geride kalan insanlar.

Bu yüzden buradayız.

İşte bu yüzden sağlığı teşvik etmek, sağlamak, korumak, güçlendirmek, gerçekleştirmek ve ortak olmak için birlikte çalışırken önümüzdeki beş yıl boyunca sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.

Teşekkür ederim. Merci güzellik. Vielen dank. Spasiba.

Haber Bekir Metin, 14.9.2022 

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir