DSÖ, hükümetleri yaşamı tehdit eden tütün mahsullerine sübvansiyon vermeyi bırakmaya çağırıyor.
Dünya Sağlık Gününde DSÖ, hükümetleri tütün tarımına sübvanse etmeyi bırakmaya ve milyonları besleyebilecek daha sürdürülebilir mahsulleri desteklemeye çağırıyor.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Tütün, yılda 8 milyon ölümden sorumlu, ancak dünya çapında hükümetler tütün çiftliklerini desteklemek için milyonlar harcıyor” dedi. “Tütün yerine gıda yetiştirmeyi seçerek sağlığa öncelik veriyoruz, ekosistemleri koruyoruz ve herkes için gıda güvenliğini güçlendiriyoruz.”
Dünya çapında 300 milyondan fazla insan akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Bu arada 120’den fazla ülkede 3 milyon hektardan fazla arazi, insanların açlıktan kırıldığı ülkelerde bile ölümcül tütün yetiştirmek için kullanılıyor.
DSÖ’nün “Tütün değil, yiyecek yetiştirin” başlıklı yeni raporu, tütün yetiştirmenin zararlarını ve çiftçiler, topluluklar, ekonomiler, çevre ve genel olarak dünya için daha sürdürülebilir gıda mahsullerine geçmenin faydalarını vurguluyor. Rapor ayrıca, tütün endüstrisinin çiftçileri borç kısır döngüsüne hapsettiğini, ekonomik faydalarını abartarak tütün üretimini yaydığını ve çiftçi cephe grupları aracılığıyla lobicilik yaptığını ifşa ediyor.
Tütün çiftçiliği, çiftçilerin kendisinde hastalıklara neden oluyor ve 1 milyondan fazla çocuk işçinin tütün çiftliklerinde çalıştığı ve eğitim fırsatlarını kaçırdığı tahmin ediliyor.
“Tütün, yalnızca gıda güvensizliği için değil, aynı zamanda tütün çiftçilerinin sağlığı da dahil olmak üzere genel olarak sağlık için büyük bir tehdittir. Çiftçiler kimyasal böcek ilaçlarına, tütün dumanına ve 50 sigarada bulunan nikotine maruz kalıyor – bu da kronik akciğer rahatsızlıkları ve nikotin zehirlenmesi gibi hastalıklara yol açıyor” dedi.
Tütün yetiştiriciliği küresel bir sorundur. Şimdiye kadar odak noktası Asya ve Güney Amerika idi, ancak en son veriler tütün şirketlerinin Afrika’ya doğru genişlediğini gösteriyor. 2005’ten bu yana, Afrika genelinde tütün tarım arazilerinde yaklaşık %20’lik bir artış oldu.
DSÖ, Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Gıda Programı, Kenya ve Zambiya’daki 5000’den fazla çiftçiye tütün yerine sürdürülebilir gıda ürünleri yetiştirmeleri için yardım sağlayacak olan Tütünsüz Çiftlikler girişimini desteklemektedir.
Her yıl Dünya Tütüne Hayır Günü, tütün kontrolünde fark yaratanları onurlandırıyor. Bu yıl Ödül Sahiplerinden biri olan Kenyalı bir kadın çiftçi olan Bayan Sprina Robi Chacha, yalnızca tütün yetiştirmekten yüksek proteinli fasulyelere geçiş yapmasıyla değil, aynı zamanda daha sağlıklı bir topluluk oluşturmak için bunu nasıl yapacakları konusunda yüzlerce başka çiftçiye eğitim vermesiyle tanınıyor.
DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin 182 Tarafı “… tütün işçileri ve yetiştiricileri için ekonomik olarak uygun alternatifleri teşvik etmeyi ” taahhüt etmiştir.
Ülkelerin bu yükümlülüğü yerine getirebilmelerinin önemli bir yolu, tütün yetiştiriciliğine yönelik sübvansiyonları sonlandırmak ve daha sağlıklı mahsulleri desteklemektir.
Tütün yerine gıda yetiştirmeyi seçerek sağlığa öncelik veriyor, ekosistemleri koruyor ve gıda güvenliğini artırıyoruz.
Tütün yetiştirmek sağlığımıza, çiftçilerin sağlığına ve gezegenin sağlığına zarar verir. Tütün endüstrisi, küresel gıda krizine katkıda bulunarak, tütün yetiştirmenin yerini alma girişimlerine müdahale ediyor.
Bu kampanya, hükümetleri tütün yetiştirme sübvansiyonlarını sona erdirmeye ve tasarrufları çiftçileri gıda güvenliğini ve beslenmeyi iyileştiren daha sürdürülebilir ürünlere geçmeleri için desteklemek için kullanmaya teşvik ediyor.
Kampanya hedefleri
- Hükümetleri, tütün yetiştiriciliğine yönelik sübvansiyonları ve tasarrufların, çiftçilerin gıda güvenliğini ve beslenmeyi değiştirmelerini ve iyileştirmelerini destekleyen mahsul ikame programlarında kullanılmasını sona erdirmek için seferber edin.
- Tütün yetiştiren topluluklarda tütünden uzaklaşmanın ve sürdürülebilir mahsuller yetiştirmenin faydaları konusunda farkındalık yaratmak;
- Tütün tarımını azaltarak çölleşme ve çevresel bozulma ile mücadele çabalarını desteklemek;
- Sürdürülebilir geçim çalışmalarını engellemek için endüstri çabalarını ortaya çıkarın.
Kampanya başarısının temel ölçüsü, tütün yetiştiriciliğine verilen sübvansiyonları sona erdirme taahhüdünde bulunan hükümetlerin sayısı olacaktır.
Kaynak:
DSÖ Merkez, Cenevre, 31 Mayıs 2023