DSÖ, Maymun Çiçeği “bir süredir” tespit edilmemiş olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 1 Haziran 2022 Çarşamba günü yaptığı açıklamada, endemik olmayan 30 ülkenin 550’den fazla onaylanmış maymun çiçeği vakası bildirdiğini söyledi.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, DSÖ Cenevre merkezinde gazetecilere verdiği demeçte, “Araştırmalar devam ediyor, ancak birçok ülkede aynı anda maymun çiçeğinin aniden ortaya çıkması, bir süredir tespit edilmemiş bir bulaşma olabileceğini gösteriyor” dedi.
Uyanık olmak gerekiyor
Bildirilen vakaların çoğu erkekler arasındaki cinsel karşılaşmalar arasında olduğundan, bu topluluklar üyelerini alınabilecek riskler ve önleyici tedbirler konusunda bilgilendirmeye çalışıyor.
DSÖ Genel Direktörü, etkilenen ülkeleri sürveyanslarını genişletmeye çağırarak, “Ancak hepimiz damgalanmayla mücadele etmek için çok çalışmalıyız, bu sadece yanlış değil, aynı zamanda enfekte olmuş kişilerin bakım aramasını engelleyebilir, daha geniş topluluklara bulaşmayı durdurmayı zorlaştırabilir” diye uyardı.
Maymun çiçeği virüsü almış biriyle yakın fiziksel teması olan herkes enfeksiyon riski taşır.
Tedros, durum geliştikçe DSÖ’nün daha fazla vaka bulunmasını beklediğini kaydetti.
“Genel olarak Maymun çiçeği semptomlarının kendi kendine düzeldiğini, ancak bazı durumlarda şiddetli olabileceğini hatırlamak önemlidir” diye ekledi.
DSÖ, hastalığın endemik olduğu Afrika ülkelerinde devam eden Maymun çiçeği salgınlarının durumu hakkında güncellemeler almaya devam ediyor.
Üst düzey DSÖ yetkilisi, en çok risk altındaki kişilere doğru bilgi sağlamak için önceliklerini sıraladı; yüksek risk altındakiler arasında daha fazla yayılmayı önlemek; ön saflardaki sağlık çalışanlarını korumak; ve hastalığa ilişkin “anlayışımızı” ilerletmek.
COVID eğilimleri
Bu arada, bildirilen COVID-19 vakaları ve ölümleri küresel olarak düşmeye devam ederken, Dr. Tedros bunun birçok ülkede testlerin azalmasının sonucu olabileceği konusunda uyardı.
Ancak Amerika’nın bazı bölgelerinde vakalar ve ölümler artarken, Batı Pasifik Bölgesi ve Afrika’da artan ölümler var.
“Bir kez daha ifade ediyorum, salgın bitmedi. DSÖ Genel Direktörü, tüm ülkeleri test ve takip hizmetlerini sürdürmeye, bize virüsün nereye yayıldığına ve nasıl değiştiğine dair daha net bir resim vermeye çağırmaya devam ediyoruz” dedi.
“Tüm ülkeleri tüm sağlık çalışanlarını, yaşlıları ve diğer risk altındaki grupları aşılamaya çağırıyoruz”.
Ukrayna’da Bakım
Ukrayna’daki savaşın ülkenin sağlık sistemine ağır zarar vermesiyle DSÖ, ülkedeki ve yerinden edilmiş insanlara ev sahipliği yapan Devletlerdeki kapasitesini artırdı – sağlık hizmeti veren çalışanlara saldırılarının sayısı artmaya devam ediyor.
Dr. Tedros, “Dün itibariyle DSÖ, Ukrayna’da sağlığa yönelik 269 saldırıyı doğruladı, 76 kişinin ölümüne ve 59 kişinin yaralanmasına neden oldu” dedi.
Rusya’yı savaşı sona erdirmeye çağırarak, “Sağlık asla bir hedef olmamalıdır” diye ekledi.
Savaşın dalgalanan etkisi
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, küresel gıda arzını kesintiye uğrattığını ve dünya çapında kıtlık riskini artırdığını söyledi.
Afrika Boynuzu yakın tarihin en kötü kuraklıklarından birini yaşarken, artan kıtlık ve yetersiz beslenme riski, Kenya, Somali ve Etiyopya’da tahminen 15 ila 20 milyon insanı ciddi şekilde etkilemekle birlikte Cibuti, Uganda, Güney Sudan ve Eritre’deki nüfusları da etkiliyor.
DSÖ başkanı, yiyecek, su ve otlak bulmak için evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce aile olduğunu ve bunun da kitlesel yerinden edilmelere ve güvenli içme suyu, hijyen ve sanitasyon eksikliğine yol açarak sağlık risklerini daha da artırdığını söyledi.
DSÖ Genel Direktörü, “Bu, özellikle sağlık hizmetlerine çok az erişimi olan, zaten aşılanmamış bir nüfusta endişe verici” dedi.
Aynı zamanda, altı milyondan fazla insan Tigray Bölgesi Etiyopya ve Eritre güçleri tarafından kuşatma altında tutuluyor.
Tigray Bölgesine giriş-çıkış kontrol altına alındığı için yeterli gıda teslim edilmiyor ve temel hizmetler sağlanamıyor.
“DSÖ yardım etmek için elinden geleni yapıyor, ancak bu insanlık dışı duruma – Ukrayna’da olduğu gibi – tek çözüm barıştır ” dedi.
DSÖ görevi
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 28 Mayıs 2022 Cumartesi günü sona eren 75. Dünya Sağlık Asamblesi’ne katıldı.
COVID-19 pandemisi başladığından günümüze geldiği noktayı, alınan kararları ve bundan sonra yapılacakları ifade etti.
DSÖ’nün temel bütçesinin yüzde 50’si hedefine yönelik olarak kabul edilen “değerlendirilen katkıları artırmak için dönüm noktası niteliğinde bir karara” dikkat çekti. “Bu değişiklik, DSÖ’ye ülkelerde uzun vadeli programlar planlamak ve bu programları sunmak için ihtiyaç duyduğumuz uzman insanları çekmek ve elde tutmak amacıyla esneklik ve öngörülebilirlik sağlayacaktır” dedi.
Ayrıca, DSÖ’nün sağlıkla ilgili acil durumlara hazırlık ve müdahalesini güçlendirmesiyle ilgili alına karardır.