DSÖ, Maymun çiçeği virüsü için ‘küresel acil durum’ ilan etti.

DSÖ, Maymun çiçeği virüsü için ‘küresel acil durum’ ilan etti.

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye de dâhil olmak üzere onlarca ülkede görülen maymun çiçeği salgınına yönelik “küresel acil durum” ilan etti.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 23 Temmuz 2022 tarihinde basına yaptığı açıklamadaKüresel maymun çiçeği salgınının uluslararası endişe yaratan bir halk sağlığı acil durumunu temsil ettiğine karar verdim” diyerek salgın için acil durum ilan etti.

DSÖ, bugün gerçekleşen toplantıda 70’den fazla ülkede görülen maymun çiçeği virüsünün küresel bir acil durum olarak nitelendirildiğini belirterek, virüsün daha fazla ülkede yayılabileceği konusunda uyardı.

Geçtiğimiz perşembe günü DSÖ’nün Acil Durum Komitesi’nin maymun çiçeği virüsüyle ilgili yaptığı toplantının ardından bugün açıklama yapan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 75 ülkede 16 binden fazla maymun çiçeği vakasının rapor edildiğini ve salgının bir sonucu olarak şimdiye kadar 5 can kaybının meydana geldiğini belirtti.

Maymun çiçeği virüsü hızla yayılıyor”

Dr. Tedros, 21 Temmuz 2022 tarihinde yapılan toplantıda Acil Durum Komitesi’nin maymun çiçeği salgınının küresel bir acil durumu temsil edip etmemesi konusunda fikir birliğine varamadığını söylerken, salgının dünyada hızla yayıldığını ve gerçekten uluslararası bir endişe kaynağı olduğuna karar verildiğini söyledi.

Virüsün uluslararası yayılma riski olduğunu söyleyen Dr. Tedros, “Uluslararası Sağlık Tüzüğü” kriterleri karşılayan ve yeni bulaşma yolları ile dünyaya hızla yayılan bir salgınımız var. Salgın, uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumunu temsil eder” dedi.

Dr. Tedros, virüsün yayılmasına sebep olan yeni bulaşma biçimleri hakkında çok az bilgiye ulaşıldığını söyleyerek, “Dünya Sağlık Örgütü’nün değerlendirmesi, maymun çiçeği riskinin, riski yüksek olarak değerlendirdiğimiz Avrupa bölgesi hariç tüm bölgelerde orta düzeyde olduğu yönündedir” açıklamasında bulundu.

“Salgın doğru gruplarla ve doğru stratejilerle durdurulabilir”

Dünya Sağlık Örgütü ayrıca ülkeleri virüsün bulaşmasını durdurmak ve en fazla risk altındaki kişileri korumak için harekete geçmeye teşvik etmesini umduğu tavsiyeler yayınladı. Dr. Tedros, “Bu doğru gruplarda, doğru stratejilerle durdurulabilecek bir salgın” dedi.

Vakaların şu anda erkeklerde ve özellikle birden fazla cinsel partneri olan erkekler arasında yoğunlaştığını söyleyen Tedros, “Uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu ilan etmeme rağmen, şu an için bu erkekler arasında özellikle de birden fazla cinsel partneri olan erkekler arasında yoğunlaşan bir salgın. Bu, doğru gruplarda doğru stratejilerle durdurulabilecek bir salgın olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle, tüm ülkelerin, etkili bilgi ve hizmetler tasarlamak ve sunmak ve etkilenen toplulukların sağlığını, insan haklarını ve onurunu koruyan önlemleri uyarlamak için doğru gruplarla yakın işbirliği içinde çalışması çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

İlk olarak 1950’lerde Orta Afrika’da keşfedilen Maymun Çiçeği virüsünün semptomları arasında, yüksek ateş ve deride kabarcıklı döküntü ve kas ağrısı gibi belirtiler yer alıyor.

Türkiye’de de maymun çiçeği vakası görüldü

Sağlık Bakanı Koca, 30 Haziran’da  sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye’de maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini duyurmuştu.

Koca, “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor” şeklinde paylaşımda bulunmuştu.

Maymun çiçeği nedir?

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1950’lerde Orta Afrika’da tespit edildi.

Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.

Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor. Vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabiliyor.

Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla yayılabiliyor.

Vakaların çoğu hastalığı hafif geçiyor. Virüs bazen su çiçeğini andırıyor ve birkaç hafta içinde kendi kendine yok oluyor.

Ancak bazen daha şiddetli olabiliyor. Daha önce Batı Afrika’da ölümlere neden olduğu bildirilmişti.Maymun çiçeğinin tedavisi yok ancak salgınlar virüsün yayılmasının önüne geçilerek kontrol edilebiliyor.

Çiçek hastalığına karşı aşılamanın maymun çiçeği hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlanmıştı. Aşı hala bazen kullanılabiliyor.

Kaynak:

BBC News, AA, Sözcü, Cumhuriyet

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir