DSÖ Misyonu, 6 aydır süren savaşın El Şifa Hastanesini harabeye çevirdiğini bildirdi

DSÖ Misyonu, 6 aydır süren savaşın El Şifa Hastanesini harabeye çevirdiğini bildirdi

DSÖ liderliğindeki çok kurumlu bir heyet, yıkımın boyutuna ilişkin bir ön değerlendirme yapmak ve hastanelerin restore edilmesine yönelik gelecekteki çabalara rehberlik edecek ihtiyaçları belirlemek üzere 5 Nisan 2024’de kuzey Gazze’deki Al-Shifa Hastanesine ulaştı ve incelemelerde bulundu.

Son derece karmaşık olan bu görev, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Birleşmiş Milletler Mayın Faaliyetleri Servisi (UNMAS), Birleşmiş Milletler Emniyet ve Güvenlik Departmanı (UNDSS), Al-Shifa Hastane Müdürü ile yakın işbirliği içinde ve ilgili kuruluşlarla birlikte gerçekleştirildi.

Misyon öncesinde, DSÖ’nün hastaları ve personeli tıbbi olarak tahliye etmek ve değerlendirme yapmak üzere hastaneye ulaşma çabaları 25 Mart ile 1 Nisan 2024 arasında 6 kez reddedildi, ertelendi veya engellendi.

Kuzeydeki çoğu bölge gibi, bir zamanlar Gazze’nin en büyük ve en önemli sevk hastanesi olan El Şifa Hastanesi, son kuşatmanın ardından artık boş bir mekân haline geldi. Hastanede hiçbir hasta kalmıyor. Binaların çoğu büyük ölçüde hasar gördü veya yıkıldı ve ekipmanların çoğu kullanılamaz hale geldi veya kül oldu. DSÖ ekibi, yıkımın boyutlarının tesisi tamamen işlevsiz hale getirdiğini ve Gazze’de hayat kurtaran sağlık hizmetlerine erişimin daha da azaldığını söyledi. Kısa vadede asgari işlevselliğin bile geri getirilmesi mantıksız görünüyor ve ortakların ekipman ve malzeme getirebilmeleri için güvenliği ve erişilebilirliği sağlamak amacıyla patlamamış mühimmatın zeminini değerlendirmek ve temizlemek için önemli çabalar gerektirecek.

Hastanenin acil servis, cerrahi ve doğumhane binaları patlayıcı ve yangın nedeniyle büyük hasar gördü. Acil servisin batı duvarı ve yenidoğan yoğun bakım bölümünün (NICU) kuzey duvarı yıkıldı. Bir zamanlar acil serviste bulunan en az 115 yatak yakıldı ve diğer varlıkların yanı sıra YYBÜ’deki 14 küvez de imha edildi. Bu binaların gelecekte kullanım için güvenli olup olmadığını belirlemek için bir mühendis ekibi tarafından detaylı bir değerlendirme yapılması gerekiyor.

Hastanenin oksijen tesisi tahrip edildi ve Kamal Adwan Hastanesi kuzeydeki tek tıbbi oksijen üretimi kaynağı olarak kaldı. BT tarayıcıları, ventilatörler, sterilizasyon cihazları gibi hayati ekipmanların ve cerrahi aletler ve anestezi cihazları da dahil olmak üzere cerrahi ekipmanın işlevselliğini değerlendirmek için daha kapsamlı değerlendirme yapılması önemlidir. Mevcut durum, kuzey Gazze’yi CT tarama yeteneklerinden yoksun bırakmış ve laboratuvar kapasitesini önemli ölçüde azaltmış, etkili teşhisten ciddi şekilde ödün vermiş ve bu da önlenebilir ölümleri artıracaktır.

Acil servisin, idari ve cerrahi binaların hemen dışında çok sayıda mezarlar kazıldı. Aynı bölgede çok sayıda ceset, uzuvları görülebilecek şekilde kısmen gömüldü. Ziyaret sırasında DSÖ personeli en az 5 cesedin kısmen örtülü olarak yerde yattığını ve sıcağa maruz kaldığına tanık oldu. Ekip, hastane yerleşkesini saran çürüyen cesetlerin keskin kokusunu bildirdi. Ölümde bile onurunu korumak, insanlığın vazgeçilmez bir eylemidir.

Hastane Müdür Vekili’ne göre hastalar kuşatma sırasında çok kötü koşullarda tutuldu. Ciddi yiyecek, su, sağlık hizmetleri, hijyen ve sanitasyon eksikliğine katlandılar ve silah zoruyla binalar arasında taşınmak zorunda kaldılar. En az 20 hastanın bakıma erişim eksikliği ve sağlık personeli için izin verilen hareket kısıtlılığı nedeniyle öldüğü bildirildi.

Çatışmaların çözülmesine rağmen dünkü misyon, El Şifa Hastanesi’ne giderken askeri kontrol noktasında önemli gecikmelerle karşılaştı. Aynı gün, tıbbi malzeme ve yakıt sağlamak, acil sağlık ekiplerini görevlendirmek ve kritik hastaların sevkini desteklemek için Kuzey Gazze’deki El-Awda ve Kamal Adwan hastanelerine giden bir başka DSÖ liderliğindeki misyon, gözaltına alınanların gözaltına alınması da dahil olmak üzere gereksiz gecikmelerle karşılaştı. Konvoyun bir parçası olan bir tedarik kamyonu sürücüsü görev ekibinin görüş alanı dışında, ayrı bir yerde bir saatten fazla alıkonuldu. Sonunda bu görev, güvenlik endişeleri nedeniyle iptal edildi, çünkü gecikmeler, güvenli bir şekilde tamamlanıp akşam karanlığından önce geri dönmek için yeterli zaman bırakmıyordu.

Ekim 2023 ortası ile Mart 2024 sonu arasında, tüm DSÖ misyonlarının yarısından fazlası reddedildi, ertelendi, engellendi veya cevap verilmedi. Sağlık ihtiyaçları hızla artarken, işlevsel bir çatışmasızlık sisteminin eksikliği, tıbbi malzeme, yakıt, yiyecek ve su da dahil olmak üzere hastanelere ihtiyaç duyulan ölçeğe yakın insani yardımların ulaştırılmasında büyük bir engel oluşturuyor.

Savaşın altı ayı içerisinde, Al-Shifa Hastanesi ve Nasır Tıp Kompleksi’nin yıkılması, halihazırda hasta olan sağlık sisteminin omurgasını ortadan kaldırdı. Son kuşatma öncesinde, DSÖ ve ortakları El Şifa Hastanesi’ndeki temel hizmetlerin yeniden canlandırılmasını desteklemişti ve Nasır Tıp Kompleksi’nin güney Gazze’deki ana hastane olarak hizmet vermeye devam etmesi için düzenli olarak malzeme tedarik edilmişti. Bu çabalar artık sonuç alamamıştır.

DSÖ yarın 7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nü “Sağlığım, hakkım” temasıyla kutlarken, Gazzeli siviller için bu temel hak tamamen ulaşılmaz durumda. Gazze’de sağlık hizmetlerine erişim tamamen yetersiz hale gelmiş, DSÖ ve ortaklarının yardım etme imkanları sürekli olarak sekteye uğramakta ve sekteye uğramaktadır.

Eskiden 2 milyonun üzerinde Gazelliye hizmet veren 36 ana hastaneden yalnızca 10’u, sunabilecekleri hizmet türleri konusunda ciddi sınırlamalar nedeniyle bir ölçüde işlevsel kalabiliyor. Refah’a yapılması planlanan askeri saldırı, yalnızca sağlık hizmetlerine erişimin daha da azalmasıyla sonuçlanabilir ve sağlık açısından hayal edilemeyecek sonuçlara yol açabilir. Sağlık hizmetlerinin sistematik olarak dağıtılmasına son verilmelidir.

DSÖ, hastaların, sağlık çalışanlarının, insani yardım çalışanlarının, sağlık altyapısının ve sivillerin korunması çağrısını yineliyor. Hastaneler militarize edilmemeli, kötüye kullanılmamalı veya saldırıya uğramamalıdır. DSÖ, kontrol noktaları da dahil olmak üzere Gazze’deki yardım hareketinin güvenli, öngörülebilir ve hızlı olmasını sağlayacak etkili, şeffaf ve uygulanabilir bir çatışma çözme mekanizması ve güvenlik garantileri talep ediyor. DSÖ, Gazze’ye ve Gazze’ye daha güvenli ve doğrudan erişim sağlamak için ilave kara geçişleri yapılması çağrısında bulunuyor.

Kıtlık yaklaşırken, hastalık salgınları yayılırken ve travmatik yaralanmalar artarken, DSÖ Gazze Şeridi’ne ve Gazze Şeridi boyunca insani yardıma engelsiz erişim ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunuyor.

 DSÖ Bölge Ofisleri, Kudüs/Kahire/Cenevre, 6 Nisan 2024 

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir