DSÖ; mRNA Teknoloji Merkezi’ne paralel Güney Afrika’da “İlk Aktarım Merkezi” kurdu.
Foto: MPP/DSÖ/Rodger Bosch, mRNA aşı üretimi için seçilen ülkelerden biri olan Güney Afrika’daki mRNA teknoloji transfer merkezinde bir laboratuvar çalışanı.
mRNA teknoloji merkezi Güney Afrika’da bir sonraki aşamaya geçerken gelişmekte olan ülkeler için destek verecek.
Gelişmekte olan dünyada mRNA teknoloji transfer merkezleri oluşturmaya yönelik BM liderliğindeki iddialı bir çaba, bu hafta Güney Afrika’nın Cape Town kentinde düzenlenen uluslararası bir konferansta, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 20 Nisan 2023 günkü resmi lansmanıyla aynı zamana denk gelen bir başka büyük adım daha atıyor) İlk Aktarım Merkezi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 yeni virüsü hakkındaki bilimsel bilgiyi hızla genişletmek, virüsün yayılımını ve virülansını izlemek ve ülkelere ve bireylere sağlığı korumaya yönelik önlemler konusunda tavsiyelerde bulunmak için küresel uzmanlar, hükümetler ve ortaklarla yakın işbirliği içinde çalışıyor ve bu salgının yayılmasını önlemek için yoğun çaba sarf ediyor.
mRNA Teknoloji Transfer Programı ile çalışan 200’den fazla uluslararası katılımcı, COVID-19’a karşı aşı geliştirme alanında öncü olan devrim niteliğindeki tıbbi teknolojilerden birini daha yaygın ve adil bir şekilde en çok ihtiyaç duyulan yerlerde erişilebilir kılmak amacıyla ilk yüz yüze görüşmelerini gerçekleştirdiler.
‘Hayat kurtaran’ atılım: Dr. Tedros
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
“Bu projede yer alan herkesin başarısından son derece gurur duyuyorum; İki yıldan az bir süre içinde, işbirliği içinde çalıştığımızda toplu olarak başarılı olduğumuzu gösterdik.”
Dr. Tedros’a, Güney Afrikalı Bakanlar Dr. Joe Phaahla ve Ebrahim Patel ile birlikte fon sağlayan ülkelerden üst düzey yetkililer, DSÖ ve İlaç Patent Havuzu (MPP) tarafından haziran 2021 ayında başlatılan programın ilerleyişini gözden geçirmek üzere lansmana katıldılar.
Toplantı katılımcıları arasında programdaki 15 ülkeden ortaklar, önde gelen uzmanlar, endüstri, sivil toplum temsilcileri ve fon sağlayıcılar yer aldılar.
Beş günlük toplantı sırasında katılımcılar, ilerlemeyi paylaşacak ve fikri mülkiyet sorunları ve yasal konular gibi programın sürdürülebilirliği için kritik kolaylaştırıcıların yanı sıra mRNA teknolojileri bilimi ve HIV, tüberküloz gibi diğer hastalık alanlarıyla ilgili önemli uygulamaları tartışacaklar.
Aşı eşitliği
COVID-19 salgını, başta aşılar olmak üzere birçok sağlık ürününe erişimde eşitsizliğin var olduğunun altını çizdi. Bu yılın Mart ayı itibariyle, DSÖ’nün COVID-19’u Uluslararası Önem Arz Eden Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) ilan etmesinden üç yıldan fazla bir süre sonra, küresel nüfusun yüzde 69,7’si en az bir doz COVID-19 aşısı almıştı.
Ancak, bu oran düşük gelirli ülkelerde (LIC’ler) yüzde 30’un altında kalmaktadır.
Bu program, sürdürülebilir üretim kapasitesinin LMIC’ler arasında dağıtımını artırarak, bölgesel ve bölgeler arası işbirliğini geliştirerek ve özel ve kapsayıcı eğitim ve uzman desteği yoluyla yerel bir iş gücünü geliştirip güçlendirerek mRNA aşılarına eşit erişime katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Güney Afrika Sağlık Bakanı Dr. Phaahla şunları söyledi: “Bugün burada gördüğümüz şey, tarihte bir anı simgelemektedir. LMIC’leri küresel bir işbirlikçi ağ aracılığıyla güçlendirmeyi amaçlayan bir program.
‘Heyecan verici’ ilerleme
Nispeten kısa bir sürede kaydedilen ilerlemeyi görmek beni heyecanlandırıyor ve Güney Afrika gibi güçlü canlı biyoüretim kapasitesine sahip ve birlikte çalışmaya, birbirlerinden bir şeyler öğrenmeye ve paylaşmaya istekli birçok farklı ülkeden gelen desteği memnuniyetle karşılıyorum”.
Cape Town’daki Afrigen ve yerel aşı üreticisi Biovac, geçen yıl DSÖ tarafından LMIC’lere COVID aşıları üretmeleri için teknolojik bilgi ve lisanslar verecek pilot proje için seçildi ve Afrigen, bilinen aşılamanın kendi versiyonunu üretmek için mRNA dizilimini kullandı. AfriVac 2121 olarak ve şu anda bu süreci, Faz I/II klinik deneylerinde GMP standartlarına göre kullanılacak aşı partilerinin üretimi için uygun bir seviyeye ölçeklendiriyor.
Paralel bir süreçte Afrigen, ağ ortaklarına eğitim ve teknoloji transferi gerçekleştirmeye devam edecek. Haberlere göre aşı adayı, 2024’ün başlarında insan üzerinde test aşamasına geçecek.
Kaynak:
BM Haberleri, New York, 22 Nisan 2023