DSÖ: Omicron’u savuşturmak için yüzde 70 aşılama hedefine ulaşılması gerekiyor.
COVID-19’un Omicron varyantı dünya çapında artmaya devam ederken, BM Uzman Kuruluşu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün 4 Ocak 2022 tarihli açıklaması ile tüm ülkelerin hayat kurtaran koronavirüs aşılarını olabildiğince çabuk almasına yardımcı olmak için daha fazlasının yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Gelişme, kıdemli bir DSÖ Epidemiyoloğu’ nun, DSÖ, ülkelerin pandemiden çıkış yollarını “artıramayacağı”, Omicron varyantının Delta varyantının yaptığı çok “yoğun” yayılım hızı konusundaki mesajını tekrar etmesiyle geldi.
DSÖ Cenevre Merkez Yöneticilerinden Dr. Maria Van Kerkhove’nın BBC radyosuna yaptığı konuşmada, “Yoğun sosyal birlikteliğin artması bağlamında, kanıtlanmış halk sağlığı önlemlerinin sınırlı kullanımı konusunda, küresel olarak sınırlı aşı kapsamı bağlamında… bunlar herhangi bir varyantın, herhangi bir virüsün gelişmesine izin verecek koşullardır” dedi.. “Omicron bundan faydalanıyor, Delta da öyle.”
Küresel erişim
DSÖ, Cenevre’de planlanan bir basın toplantısında, Noel tatili döneminden önce 128 ülkenin Omicron’u tespit ettiklerini bildirdi.
DSÖ Epidemiyoloğu Dr. Abdi Mahamud gazetecilere, Omicron varyantının diğer koronavirüs suşlarından daha az şiddetli olup olmadığını söylemek için hala yeterli veri bulunmadığını söyledi.
Çok sayıda COVID-19 enfeksiyonundan “çok sert etkilenen” Londra’da, hastaneye yatış oranlarının aşılar mevcut olmadan önce 2020’de olduğundan yaklaşık yüzde 20 daha düşük olduğunu kaydetti.
“Öyleyse ana mesaj, aşı olduysanız, korunuyorsunuz, ancak savunmasızsanız veya aşılanmadıysanız, bu Omicron – başkaları için hafif olabilir veya sizi çok sert etkileyebilir.” dedi. “Yani, aşılama çok kritiktir.”
DSÖ epidemiyoloğu, artan sayıda çalışmanın Omicron varyantının çoğunlukla üst solunum yollarını etkileyerek daha hafif semptomlara neden olduğunu gösterdiğini belirtti.
Diğer suşların akciğerleri etkilediğini ve ciddi pnömoniye neden olabileceğini söyledi, ancak bu Omicron değerlendirmesini kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardı.
Daha fazla ülkeyi mümkün olan en kısa sürede yüzde 70 aşı kapsamı için zorlamaya çağırmadan önce, “Zorluk aşı değil, en savunmasız nüfusların aşılanması olmuştur” dedi.
Dr Mahamud, Bu düzeyde aşı koruması olmadan, virüs “aşırı kalabalık, havalandırılmamış ve aşılanmamış bir ortamda çoğalır”, bu tür ortamları COVID-19’un mutasyona uğraması için ideal yerler olarak nitelendirdi.
Varyantın etkisini azaltmak için ulusal nüfusun yüzde 70’ini aşılamak “Bunu Beta’da gördük, Delta’da gördük, Omicron’da gördük, bu nedenle küresel çıkarda” dedi.
Adil Paylaşım
DSÖ’nün aşı eşitliği çağrısı yeni değil ve birçok zengin ülke kendi nüfuslarına dördüncü bir koronavirüs aşısı sunmayı düşündükçe geliyor.
Noel’den önce, DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “aşı takviye programlarının”, “zaten aşı kapsamının yüksek olduğu ülkelere arzı yönlendirerek, virüsün yayılması ve mutasyona uğraması için daha fazla fırsat vererek” pandemiyi uzatabileceği konusunda uyarmıştı.
DSÖ Genel Direktörü, önceliğin, ülkelerin nüfuslarının yüzde 40’ını mümkün olduğunca çabuk ve yüzde 70’ini 2022’nin ortasına kadar aşılamalarını desteklemek olması gerektiğini vurguladı.
Kaynak:
BM Haberleri, New York, 5 Ocak 2022