DSÖ: Omicron’un ‘büyük etkisi’ olabilir, ancak henüz kesin cevaplar yok.

DSÖ: Omicron’un ‘büyük etkisi’ olabilir, ancak henüz kesin cevaplar yok.

Yeni COVID-19 varyantı Omicron’un yayılma boyutu ve çok sayıda mutasyon da dâhil olmak üzere özellikleri, pandeminin seyri üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini gösteriyor, ancak kesin olarak söylemek için henüz çok erken. .

DSÖ Genel Direktörü  Dr. Tedros Ghebreyesus’un Cenevre’de 8 Aralık 2021 tarihinde gazetecilere yaptığı açıklamada;

Şimdiye kadar,  Omicron 57 ülkede rapor edildi ve DSÖ, sayının artmaya devam etmesini bekliyor.

Dr. Tedros, ” Omicron varyantının hızlı artışının tutarlı bir resmini” ortaya koydu, ancak diğer değişkenlere göre kesin artış oranının ölçülmesinin zor olduğunu söyledi.

Güney Afrika’dan Omicron ile yeniden enfeksiyon riskinin arttığını gösteren bazı verilere rağmen, daha fazla veriye ihtiyaç vardır. Varyant, Delta’dan daha hafif hastalığa da neden olabilir, ancak henüz kesin bir cevap yok.

Dr. Tedros “Her gün yeni veriler ortaya çıkıyor, ancak bilim adamlarının çalışmaları tamamlamak ve sonuçları yorumlamak için zamana ihtiyacı var. Daha eksiksiz bir resim elde edene kadar kesin sonuçlar çıkarma konusunda dikkatli olmalıyız diye açıkladı.

Bu bağlamda, DSÖ Genel Direktörü tüm ülkeleri sürveyans, test ve mücadeleyi artırmaya çağırdı.

“Artık herhangi bir gönül rahatlığı hayatlara mal olacak”, diye uyardı.

‘Şimdi harekete geç’ 

Dr. Tedros, Dünyanın hala bazı önemli soruların yanıtlarına ihtiyacı olmasına rağmen, insanların Omicron’a veya Delta’ya karşı savunmasız olmadığını söyledi.

“Ülkelerin bugün ve önümüzdeki günlerde ve haftalarda atacağı adımlar, Omicron’un nasıl gelişeceğini belirleyecek. Ülkeler hastaneleri dolmaya başlayana kadar beklerse çok geç olacaktır. Hemen harekete geçilmelidir” dedi.

Dr. Tedros ayrıca ülkelerden “etkisiz ve ayrımcı” seyahat yasaklarından kaçınmalarını istedi.

Bu hafta, Fransa ve İsviçre; Güney Afrika ülkelerine yönelik seyahat yasaklarını kaldırdı ve Dr. Tedros diğer ülkeleri de onların yolundan gitmeye çağırıyor.

DSÖ’nün işi 

BM Kuruluşu DSÖ, verileri paylaşmak ve analiz etmek ve araştırmaları ilerletmek için her gün dünya çapında binlerce uzmanı bir araya getiriyor.

Örneğin,  Virüs Evrimi için Teknik Danışma Grubu, Omicron’un bulaşma, hastalık şiddeti, aşılar, terapötikler ve teşhis üzerindeki etkisini değerlendirmektedir.

COVID-19 Therapeutics Önceliklendirme Ortak Danışma Grubu  yatan hastaların tedavi Omicron’a olası etkilerini analiz etmektedir.

Salgın Ar-Ge Blueprint  bilgisi boşlukları tespit etmek için araştırmacılar ile çalışan ve  COVID-19 Aşı Bileşimi Teknik Advisory Group, mevcut aşıların üzerindeki etkilerin değerlendirilmesi ve değişiklikler gerekli olup olmadığını belirlemek.

‘Zorla’ aşı yok: BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri

Yine Çarşamba günü, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet,   “hiçbir koşulda insanlara zorla aşı yapılmamalıdır” dedi.

İnsan Hakları Konseyi’ne yaptığı bir video konuşmasında, Bayan Bachelet, tıbbi araştırmaların, koronavirüsün en şiddetli biçimlerini önlemek için aşı geliştirmenin bu kadar hızlı hareket etmesini sağlamasının “son derece şanslı” olduğunu ileri sürdü.

Ancak BM İnsan Hakları Şefi, 2021’in sonuna kadar dünya nüfusunun yüzde 40’ını koruma hedefine ulaşmanın pek olası olmadığı konusunda uyardı. Bayan Bachelet, 2022 ortalarına kadar olan yüzde 70 hedefinin de bu aşamada gerçekçi görünmediğini söyledi.

Kaynak:

BM Haberleri,  10 Aralık 2921

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir