DSÖ, Suriye krizinin 13. yılını yenilenen bağlılık ve desteğiyle kutluyor
Suriye’deki çatışma 14. yılına girerken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye halkına sarsılmaz desteğini bir kez daha teyit ediyor.
Uzun süren kriz sivil nüfusa büyük acılar yaşattı. Suriye’de 7,2 milyonu ülke içinde yerinden edilmiş olanlar da dahil olmak üzere 16,7 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var.
Sağlık ihtiyaçları çok fazladır. Ancak bozulan sağlık sistemi, çatışma, ekonomik istikrarsızlık, hastalık salgınları ve doğal afetlerin damgasını vurduğu bir bağlamda yaşamı sürdüren ve hayat kurtaran sağlık hizmetlerini sağlamakta zorlanıyor. Şu anda Suriye’deki hastanelerin yüzde 65’i ve birinci basamak sağlık merkezlerinin yüzde 62’si ya kapalı ya da kısmen çalışıyor.
DSÖ Suriye Temsilcisi Vekili Dr. Iman Shankiti, “Krizin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, Suriye’nin sağlık sistemi en yüksek düzeyde ihtiyaç duyuyor ve DSÖ’nün desteği her zamankinden daha kritik” dedi. “Temel sağlık hizmetlerine yatırım yapmak sadece bugün hayat kurtarmakla ilgili değil, aynı zamanda gelecekte sağlık sisteminin tamamen çökmesini önlemekle de ilgilidir.”
Krizin 2011’de başlamasından bu yana, DSÖ, kritik sağlık hizmetlerinin en çok ihtiyaç duyanlara sunulmasını sağlamak için Sağlık Bakanlığı ve ortaklarıyla birlikte çalıştı. Krizin başlangıcından bu yana, DSÖ neredeyse 80 milyon tıbbi tedavi sağladı, 11 milyonun üzerinde tıbbi işlemi ve 3,3 milyon travma muayenesini destekledi ve yaklaşık 178.000 sağlık profesyoneline eğitim verdi.
Ancak hâlâ yapılması gereken daha çok iş var. Örneğin, giderek daha fazla insan evini ve geçim kaynaklarını kaybedip yoksulluğa sürüklendikçe, Suriye’deki depresyon oranları geçtiğimiz yıl iki katına çıktı.
DSÖ ülke çapında ruh sağlığı hizmetlerini güçlendirmeye odaklandı. Bu çalışma, ruh sağlığı tedavilerinin temel sağlık hizmetlerine entegre edilmesini ve yaklaşık 2 milyon ruh sağlığı konsültasyonunun desteklenmesini içeriyordu. DSÖ ayrıca on binlerce uzman olmayan sağlık profesyoneline temel ruh sağlığı müdahaleleri ve psikolojik ilk yardım konusunda eğitim vermiştir.
İnsani sağlık yardımına olan ihtiyaç öngörülebilir gelecekte de ülke genelinde devam edecektir. DSÖ, en savunmasız ve ihtiyaç sahibi kişileri hedef alarak hayat kurtarma operasyonlarına devam edecek ve aynı zamanda ülkenin sağlık sistemini iyileştirme ve yeniden inşa etme yönündeki uzun vadeli çabalarını destekleyecektir.
Kaynak: DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi, Şam, Suriye, 19 Mart 2024