DSÖ; Tıbbi Teknolojilere ve Cihazlara (MeDevIS) erişimi artırmak için platform kurdu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çevrimiçi bir platform dünya kamuoyuna tanıttı. MeDevIS (Tıbbi Cihaz Bilgi Sistemi), tıbbi cihazlar hakkında bilgi için ilk küresel açık erişim takas merkezidir. Hastalıkların ve sağlık koşullarının teşhisi, testi ve tedavisi için tıbbi cihazların seçimi, tedariki ve kullanımı konusunda hükümetleri, düzenleyicileri ve kullanıcıları karar alma süreçlerinde desteklemek için tasarlanmıştır.
MeDevIS platformunda üreme sağlığı, anne sağlığı, yenidoğan ve çocuk sağlığı, kanser, kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar ve COVID-19 gibi bulaşıcı hastalıklar da dahil olmak üzere geniş kapsamlı sağlık sorunları için kullanılan 2301 çeşit tıbbi cihaz yer alıyor.
DSÖ İlaçlara ve Sağlık Ürünlerine Erişim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yukiko Nakatani; “Sağlık hizmetlerinde kullanılan tıbbi teknolojilerin sayısı ve karmaşıklığı artıyor, bu da sağlık hizmeti uygulayıcıları ve hastaların gezinmesini zorlaştırabiliyor” diyor. “Özellikle kaynakları sınırlı ortamlarda hayat kurtarıcı tıbbi teknolojiler hakkında karar verenler için paha biçilmez olabilecek uluslararası bilgilerin tek elden sunulmasını ve erişimi iyileştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Dünya çapında sağlık sorunlarının korunması, önlenmesi, teşhisi, tedavisi veya rehabilitasyonu için kullanılan 10.000’den fazla farklı tıbbi cihaz bulunmaktadır. Bunlara, nabız oksimetreleri, dijital termometreler, tek kullanımlık şırıngalar ve tıbbi maskelerden çeşitli tanı laboratuvar testlerine ve elektrokardiyogramlar, endoskoplar, tüm görüntüleme radyoloji teknolojileri ve hemodiyaliz üniteleri ve defibrilatörler, implante edilebilir protez, kardiyak stentler ve karmaşık radyoterapi ekipmanları gibi tedavilerde kullanılan teknolojilere kadar uzanan çok sayıda basit ve karmaşık tıbbi teknoloji dahildir.
Ancak şu anda büyük uluslararası örgütler, düzenleyici kurumlar ve bağışçı kuruluşlar tarafından üretilen birden fazla, ayrı bilgi kaynağı bulunmaktadır ve bu da kullanıcıların en güvenilir verileri ayırt etmesini ve kullanmasını zorlaştırmaktadır. MeDevIS’te kullanıcılar, tür, cihazı destekleyecek sağlık bakım sistemlerinin seviyesi (toplum veya uzmanlaşmış hastaneler gibi), cihazın kapsamı ve gerekli altyapı gibi diğer kategoriler dahil olmak üzere ihtiyaç duydukları cihazları kontrol edebilirler.
MeDevIS, birden fazla yayında kâğıt tabanlı literatür aramasını, karmaşıklığa katkıda bulunabilen standart dışı cihaz adlarıyla değiştirir. MedevIS, tek bir platform sağlamanın yanı sıra tıbbi cihazların isimlendirilmesini daha basit hale getirmeye de yardımcı olmayı amaçlar.
MeDevIS, tıbbi cihazlar için iki uluslararası adlandırma sistemine atıfta bulunur- Avrupa ülkelerinde çoğunlukla Avrupa veri tabanında kayıt için kullanılan Avrupa Tıbbi Cihaz Adlandırma Sistemi (EMDN) ve Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık ve ABD ile diğer Üye Devletlerdeki düzenleyici kurumlarda kullanılan Küresel Tıbbi Cihaz Adlandırma Sistemi (GMDN). Adlandırma sistemleri kodlama ve tanımları içerir ve düzenleyici onay, tedarik ve sağlık tesislerindeki envanterler, izleme ve fiyatlandırma için kaydı kolaylaştırmak amacıyla her ülkede kullanılabilir.
DSÖ İlaçlara ve Sağlık Ürünlerine Erişim Bölümü’nde Sağlık Ürünleri Politikası ve Standartları Direktörü Dr. Deus Mubangizi; “MeDevIS platformu, ulusal politika yapıcıların sağlık teknolojileri ve cihazlarının tedariki için kendi ulusal listelerini geliştirmeleri veya güncellemeleri için yararlı olabilir ve evrensel sağlık kapsamına doğru ilerlemeye katkıda bulunabilir,” dedi “Ayrıca, sağlık sigortası ve hastalar için geri ödeme politikalarında kurumlara yardımcı olabilir.”
Bu, DSÖ’nün DSÖ Öncelikli Tıbbi Cihazlar Listesi (MDL) ile ilgili deneyimine dayanarak tıbbi cihazlar için böyle küresel bir veri tabanı geliştirdiği ilk seferdir; bu da kendisi DSÖ Temel İlaçlar Listesi’ni (EML) oluşturma deneyimine dayanmaktadır. 2025’te 50. yıl dönümüne yaklaşan EML dünya çapındaki ülkelerde halk sağlığının bir direği olarak kabul edilmekte, sağlık ilerlemesini desteklemekte ve milyarlarca hayata dokunmaktadır.
DSÖ, MeDevIS platformunu sürekli olarak iyileştirecek, çok sayıda paydaş ve ortakla işbirliği yapacak ve pandemi ve acil durum ortamları da dahil olmak üzere çeşitli sağlık alanlarında kullanılan ek teknolojiler ve cihazlarla genişletecektir.
Kaynak:
DSÖ Basın Bülteni, Cenevre, 8 Temmuz 2024; Haber Bekir Metin