
DSÖ-UNICEF Ortak açıklaması: COVID-19 aşı yarışında ya birlikte kazanırız ya da kaybederiz…
UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore ve DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un, 10 Şubat 2021 tarihinde yaptıkları ortak açıklamasında; “COVID-19 aşı yarışında ya birlikte kazanırız ya da kaybederiz” dediler.
Şimdiye kadar uygulanan 128 milyon aşı dozunun dörtte üçünden fazlası, küresel GSYİH’nın % 60’ını oluşturan yalnızca 10 ülkede.
10 Şubat 2021 tarihi itibariyle 2,5 milyar insanın yaşadığı yaklaşık 130 ülke henüz tek bir doz uygulamadı.
Kendi kendini yenilgiye uğratan bu strateji, hayatlara ve geçim kaynaklarına mal olacak, virüse aşılardan kaçınmak ve mutasyona uğratmak için daha fazla fırsat verecek ve küresel ekonomik iyileşmeyi baltalayacaktır.
UNICEF ve DSÖ 70 yılı aşkın süredir ortaklar çalışmalarını sürdürmekteler. İki kuruluşun liderleri ufuklarının ilerisine bakmaya ve pandemiyi fiilen sona erdirebilecek ve varyantları sınırlayabilecek bir aşı stratejisi uygulamaya çağırıyorlar.
Sağlık çalışanları, düşük ve orta gelirli ortamlarda pandeminin ön saflarında yer aldılar ve bizi koruyabilmeleri için önce korunmaları gerekiyor.
COVAX’a katılan 190 ülke aşı almaya ve kullanmaya hazırlanıyor. Sağlık çalışanları eğitildi, soğuk zincir sistemleri hazırlandı. Eksik olan, adil aşı tedariki ve teminidir.
2021’in ilk 100 gününde tüm ülkelerde aşı uygulamalarının başlamasını sağlamak için aşağıdakilerin yapılması zorunludur:
- Kendi sağlık çalışanlarını ve şiddetli hastalık riski en yüksek olan nüfusu aşılayan Hükümetler, COVAX aracılığıyla aşı paylaşır, böylece diğer ülkeler de aynı şeyi yapabilir.
- COVID-19 Araçlarına (ACT) Erişim Hızlandırıcı ve aşı ayağı COVAX, aşıların dağıtılması ve uygulanması için düşük ve orta gelirli ülkelere finansman ve teknik destek sağlanması için tamamen finanse edilmektedir. Tamamen finanse edilirse, ACT’ ye yatırılan her dolar için 166 ABD dolarına kadar geri dönebilir.
- Aşı üreticileri, sınırlı aşı tedarikini eşit bir şekilde tahsis etmektedir; düzenleme ve politika belirlenmesi için güvenlik, etkinlik ve üretim verilerini bir öncelik olarak DSÖ ile paylaşın; üretimi artırmak ve maksimize etmek ve teknolojiyi küresel tedariki ölçeklendirmeye yardımcı olabilecek diğer üreticilere aktarmaktır.
Aşı üretimini artırmak ve aşı eşitliğini sağlamak için küresel liderliğe ihtiyacımız var.
COVID-19, kaderimizin ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu gösterdi. Kazansak da kaybetsek de, bunu birlikte yapacağız. ”
Kaynak:
DSÖ-UNICEF Ortak Haber Bülteni, New York / Cenevre, 10 Şubat 2021