DSÖ ve AB’den “Uluslararası Pandemi Antlaşması” için ortak çağrı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, gelecekte yaşanabilecek pandemilere karşı işbirliğinin geliştirilmesi için 30 Mart 2021 tarihinde “Uluslararası Pandemi Antlaşması” çağrısında bulundu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel 30 Mart 2021 tarihinde düzenledikleri ortak basın toplantısında, gelecekte yaşanabilecek pandemilere (salgınlara) daha hazırlıklı olmak ve salgınla mücadelede işbirliği için yeni bir Uluslararası Pandemi Antlaşması’nın imzalanması çağrısında bulundu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus (Etiyopyalı)

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus basın toplantısında yaptığı konuşmada;

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı arkadaşım Charles Michel’in bugün bu toplantıya katılmasından büyük mutluluk duyuyorum.

Başkan Michel, dünyayı salgınlara ve sağlık krizlerine yanıt vermeye daha hazırlıklı hale getirmek için uluslararası bir anlaşma çağrısını destekledi. Çok teşekkür ederim, Başkan Michel.

COVID-19’u küresel bir sağlık acil durumu ilan etmemin üzerinden 425 gün geçti. COVID-19 salgını insanlığın en iyi ve en kötü durumunu ortaya çıkardı.

Sağlık çalışanlarından ve dünyanın dört bir yanındaki topluluklardan her gün inanılmaz cesaretli eylemler gördük. Ancak pandemi, toplumlarımızdaki eşitsizlikleri, dünyamızdaki jeopolitik fay hatlarını ve kamu kurumlarımıza duyulan güvenin azalması ortamında büyümesini sürdürdü.

Ulusal, bölgesel ve küresel hazırlık ve müdahale sistemlerindeki boşlukları ortaya çıkardı, ancak aynı zamanda uluslararası sağlık mimarisini güçlendirmek için fırsatları belirlememize izin verdi.

Şimdi harekete geçme zamanı. Dünya, bir sonraki salgını planlamaya başlamak için bu salgının sona ermesini bekleyemez. Bu krizin azalmasına ve her zamanki gibi herkesin işine dönmesine bakmalıyız.

Özellikle yoksullar ve en savunmasızlar için toplumlarımız, ekonomilerimiz ve sağlığımız üzerindeki etkiler çok önemli. İşleri daha önce yaptığımız gibi yapıp farklı bir sonuç bekleyemeyiz. Cesur davranmalıyız.

Pandemiye hazırlıklı olma ve müdahaleye yönelik uluslararası düzeyde, tüm devletlerin, tüm toplumların, Tek Sağlık yaklaşımı olmadan savunmasız kalırız.

Salgın ve pandemik tehditleri önleme, tespit etme ve bunlara müdahale etme çalışmalarımızın temeli olarak temel halk sağlığı ilkelerine evrensel bir bağlılığa ne kadar ihtiyacımız olduğunu göstermiştir.

Uluslararası Pandemi Antlaşması’nın arkasındaki ana fikir, COVID-19’un ortaya çıkardığı boşlukların sistematik olarak ele alınması ve mücadelenin elbirliği ile yapılmasıdır.

Dünya, bu krizin üstesinden gelmek için daha önce hiç olmadığı kadar güçlü bir işbirşiği gösterdi. Şimdi, küresel işbirliği ve yeniliklerin ortaya konması için bu fırsatlardan yararlanmalıyız.

Bu antlaşma, Uluslararası Sağlık Tüzüğünün uygulanmasını güçlendirecek ve en önemlisi, uluslararası işbirliği ve dayanışma için bir çerçeve sağlayacaktır.

Ele alacağı temel konular, sağlam ulusal ve küresel hazırlık sistemleri ile salgınlara ve diğer küresel sağlık acil durumlarına karşı direnç oluşturmayı; Aşılar dâhil olmak üzere pandemik karşı önlemlere zamanında ve eşit erişim sağlanması; Salgınları önleme, tespit etme ve bunlara müdahale için sürdürülebilir finansmanı ve kapasiteyi desteklemek ve karşılıklı güveni teşvik etmektir.

Dünya Sağlık Asamblesi tarafından tartışılarak en iyi ve tutarlı bir Antlaşma’nın, herkes için sağlık ve ayrımcılık yapmama ilkelerini içeren DSÖ Anayasasına dayanacaktır.

Sonuç olarak böyle bir antlaşmanın nasıl geliştirildiği ve nelerden yararlanılarak hazırlandığı ve onaylanıp onaylanmayacağı Üye Devletlerimizin, yani dünya milletlerinin meselesidir.

Çocuklarımıza bir miras bırakmak için: Herkese daha güvenli bir dünya bırakmalıyız.

Şimdi sözü iyi arkadaşım Başkan Charles Michel’e vermekten mutluluk duyuyorum. Teşekkür ederim.

AB) Konseyi Başkanı Charles Michel (Belçikalı siyasetçi)

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel yaptığı kısa konuşmada;

“Ben yerine biz demeliyiz”

Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınını, “dünyaya acımasız bir ders” olarak nitelendiren AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Hiçbir ülke, hiçbir kıta bir pandemiyi tek başına yenemez. Bu tür durumlar, küresel yaklaşım gerektirir. Ben yerine biz demeliyiz” dedi.

Gelecekte yaşanabilecek salgınlar ve farklı acil durumlara karşı gelecek nesilleri koruyacak daha sağlam bir uluslararası sağlık mimarisi inşa edebilmeyi umduğunu kaydeden Michel, “Bugün uluslararası bir pandemi antlaşması için çağrıda bulunuyoruz. Bu antlaşmada ana hedefimiz, gelecekte yaşanabilecek salgınlara ilişkin daha iyi tahminlerde bulunmak ve salgınları önlemek için kapsamlı bir yaklaşım geliştirmek. Küresel kapasiteler ile dayanıklılığı güçlendirmek, tıbbi çözümlere adil erişim sağlamak ve uluslararası uyarı sistemleri, veri paylaşımını ve en son tıbbi araştırmaları desteklemek” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

DSÖ Basın açıklaması, Cenevre, 30 Mart 2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir