DSÖ ve UNICEF Çocuk Sağlığının ilk yıllarına dikkat çekti…
Çocuk sağlığı: DSÖ’den ilk yıllara daha fazla odaklanılması gerekiyor.
BM kuruluşları tarafından 29 Haziran 2023 tarihinde yayınlanan yeni bir ilerleme raporu, özellikle en fakir ve en kırılgan ülkelerde, besleyici bakıma yatırımı hızlandırma ihtiyacını vurguluyor.
Birleşmiş Milletler basın açıklamasına göre; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’in raporunda bir çocuğun yaşamının ilk yıllarının “yaşam boyu sağlık, beslenme ve esenliği geliştirmek için yeri doldurulamaz fırsatlar” sunduğu tespit edildi.
Dünya Sağlık Örgütüne göre; küçük çocukların sağlıklı olarak fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimini destekleme konusunda rehberlik sağlayan küresel “Erken çocukluk gelişimi için hazırlanan çocuk bakım rehberi” çerçevesine göre ilerlemeyi izlemek mümkün görülmektedir.
Gelişimi korumak
Bu çerçeve, müdahaleler için temel alanlar olarak çocuğun beslenmesi, sağlığı, emniyeti ve güvenliği erken öğrenme ve duyarlı bakıcılığı kapsayan erken çocukluk gelişimine entegre bir yaklaşımı teşvik eder.
DSÖ Anne, Yeni Doğan, Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Yaşlanma Direktörü Dr. Anshu Banerjee, “Erken çocukluk gelişimi, gelecek nesillerde bile yankı uyandıran etkilerle yaşam boyunca sağlık ve esenliği iyileştirmek için kritik bir bakış açısı sunuyor” dedi.
“Bu rapor cesaret verici bir ilerleme gösterse de her yerde çocukların gelecekte sağlıklı bir yaşam için mümkün olan en iyi başlangıcı yapabilmesi için bu temel ilk yıllara daha fazla yatırım yapılması gerekiyor“.
Bir çocuğun ilk deneyimlerinin genel sağlık ve gelişimi üzerinde derin bir etkisi vardır.
Sağlığı, büyümeyi, öğrenmeyi, davranışı ve nihayetinde yetişkinlerin sosyal ilişkilerini, esenliğini ve kazançlarını etkilerler. DSÖ, hamilelikten üç yaşına kadar olan dönemin beynin en hızlı geliştiği dönem olduğunu ve nöral gelişimin yüzde 80’inden fazlasının bu dönemde gerçekleştiğini söyledi.
Genişleyen taahhüt
Rapora göre, hükümetlerin erken çocukluk gelişimini destekleme çabaları, bahsedilen çerçevenin beş yıl önce başlatılmasından bu yana artış gösterdi.
Yüzde 50’ye yakın daha fazla ülke ilgili politikalar veya planlar geliştirdi ve hizmetler genişledi.
Kısa süre önce yapılan hızlı bir ankette, yanıt veren ülkelerin yüzde 80’inden fazlası, aileleri erken öğrenme etkinlikleri ve duyarlı bakıcılık sağlama konusunda desteklemek için ön saflardaki çalışanları eğittiğini bildirdi.
Çocuklar ve bakıcıları
Hizmetleri ölçeklendirmek ve özellikle savunmasız nüfuslar arasında etki göstermek için artan yatırımlara ihtiyaç vardır. Rapora göre, gelişimsel güçlükleri olan çocuklar için yeterli desteğin sağlanması ve bakıcının psikososyal refahının ele alınması da kilit önemdedir.
Okul Müdürü Dr. Bernadette Daelmans, “Çocukların sağlığını iyileştirmek için, yalnızca acil fiziksel ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanmamalı, aynı zamanda etkili bir şekilde öğrenebilmelerini ve çevrelerindeki insanlarla olumlu, duygusal olarak ödüllendirici ilişkiler geliştirebilmelerini de sağlamalıyız” dedi.
DSÖ’de Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Raporunda, sağlık, eğitim, temizlik ve koruma hizmetleri de dahil olmak üzere bir dizi farklı sektörde özel finansmanla tutarlı çabalara ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
Uygun fiyatlı, yüksek kaliteli çocuk bakımına eşit erişimi destekleyen aile dostu politikalar da önemlidir.
—————————————————————————————————————————
Dünya Çocuklarının Durumu 2023 – Her çocuk için aşı
Sizi üç çocukla tanıştırmak istiyoruz: Marwan, Hind ve Iman.
Onların hikayeleri, insanlığın en büyük halk sağlığı başarılarından birinin güçlü örnekleridir: her çocuk için aşılama.
Bir sağlık merkezi. Bir aşılama kampanyası. Ülke içinde yerinden edilmiş insanlar için bir kamp.
Bunlar, Marwan, Hind ve Iman gibi çocukların onlarca yıldır aşılandığı ortamlardır. Hastalıktan korunduklarında, gelişme fırsatına, öğrenme şansına ve sağlıklı yaşam sürme yeteneğine sahip olma olasılıkları çok daha yüksektir.
Bu Dünya Çocuklarının Durumu raporunda keşfedeceğiniz gibi, Marwan, Hind ve Iman gibi diğer çocukların geride kalmamasını sağlamak için şimdi harekete geçmemiz çok önemli.
Dünya Çocuklarının Durumu 2023 Raporu İndir
İngilizce – Tam Rapor (PDF, 9 MB)
İngilizce – Yönetici Özeti (PDF, 13 MB)
Kaynak: BM Haberleri, New York, 30 Haziran 2023