DSÖ ve UNICEF, her yaşta sağlığı ve refahı yeniden yapılandırmayı taahhüt ediyor

DSÖ ve UNICEF, her yaşta sağlığı ve refahı yeniden yapılandırmayı taahhüt ediyor

DSÖ ve UNİCEF Ortaklığı; Evrensel sağlık sigortası, ruh sağlığı, acil durumlar ve beslenmede ortak hareket etme kararı aldılar.

DSÖ Genel Merkezi, Cenevre, Haber bülteni, 18 Eylül 2020 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) bugün, en marjinalleştirilmiş ve savunmasız nüfusu (çocukları) ilk sıraya koyan ortak halk sağlığı çabalarını hızlandıracak yeni bir ortak çerçeve programını imzaladılar.

Yeni Stratejik İşbirliği Çerçevesi, iki kuruluş arasında 70 yıllık sağlam bir işbirliğine dayanır ve kuruluşların tüm seviyelerinde acil dikkat ve eylem için dört stratejik alana öncelik verir: Temel sağlık hizmetleri ve sağlık sistemleri yaklaşımı yoluyla evrensel sağlık kapsamı; ruh sağlığı ve psikososyal refah ve gelişme; halk sağlığı acil durumları ve anne ve çocuk beslenmesini kapsamaktadır. Bu ana konulara ek olarak, iki kuruluş, Ruh Sağlığı ve Psikososyal İyilik ve Çocukların ve Ergenlerin Gelişimi üzerine yeni bir Ortak Program imzaladı. Bu 10 yıllık ortak çaba, ruh sağlığı ve psikososyal refahı ve gelişimi teşvik edecek, ruh sağlığı koşulları için bakıma erişimi artıracak, acıyı azaltacak ve çocuklar, ergenler ve bakıcıları arasında yaşam kalitesini artıracaktır.

Her iki kuruluş da özellikle ergenleri etkileyen sorunları daha iyi çözme konusunda endişe duyuyor. Depresyon, ergenler arasında hastalık ve engelliliğin önde gelen nedenlerinden biridir ve intihar, ergenlerde ikinci en önemli ölüm nedenidir.

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, “COVID-19 salgını, çocuklar ve savunmasız nüfuslar arasında sağlık, esenlik ve beslenme hizmetlerine erişimde büyük boşluklar ortaya çıkardı” dedi. Birlikte çalışmaya hiç bu kadar acil bir ihtiyaç olmamıştı. Bu yeni çerçeve, sağlık ve gıda sistemlerini güçlendirmemize ve dünyanın her ülkesinde ruh sağlığı ve psikososyal desteğe yatırım yapmamıza yardımcı olacaktır.”

DSÖ ve UNICEF 70 yılı aşkın süredir, çocukların hayatta kalmasını ve gelişmesini ve güvenli ve temiz bir çevreden yararlanmasını sağlamak için dünya çapında birlikte çalışmaktadır. İki kuruluş, hassas ve çatışma ortamları da dahil olmak üzere dünyanın her bölgesinde yüksek etkili sağlık, aşılama, beslenme, HIV ve erken çocuk gelişimi müdahalelerinin yanı sıra güvenli su ve sanitasyon hizmetleri sağlamak için işbirliği yapmıştır.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (Cenevre, 18.9.2020)

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “UNICEF ile yaptığımız çalışmanın merkezinde, her çocuğun sadece hayatta kalmakla kalmayıp nihayetinde toplumlarını ve gelecek nesilleri geliştirdiğini ve dönüştürdüğünü görmek” dedi. “Eşsiz ve tamamlayıcı rollerimiz için büyük bir takdir ve saygı duyarak, herkes için sağlığa ulaşma taahhüdümüzde birlikte duruyoruz. Bu pandeminin gösterdiği gibi, herkes güvende olana kadar kimse güvende değildir.”

Bugün (18.9.2020), DSÖ ve UNICEF, COVID-19 salgınını durdurmak, her kadın ve her çocuğun aşılar ve sağlık kontrolleri dâhil olmak üzere ihtiyaç duydukları temel sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak için birlikte çalışmaya devam ediyor.

İki kuruluş ayrıca, GAVI, CEPI ve küresel aşılama ortakları ile birlikte, “COVID-19 Araçlarına Erişim – Hızlandırıcı” (ACT-A) girişiminin aşı sütunu altında COVID-19 aşılarını tanıtmak ve sunmak için ülkeleri desteklemek için birlikte çalışıyorlar.

Ek olarak, kuruluşlar, 2030 yılına kadar evrensel sağlık sigortası ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3 hedeflerine ulaşılmasını hızlandırmak için Astana Deklarasyonu ve BM Üst Düzey UHC Deklarasyonunda mutabık kalınan temel sağlık hizmetleri yoluyla sağlık sistemlerini güçlendiriyorlar.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir