
DSÖ: Yaklaşık bir milyar insanın ruh sağlığı rahatsızlığı var.
Dünya Sağlık Örgütü’nün en son verilerine göre dünya çapında yaklaşık bir milyar insan bir tür zihinsel bozukluktan muzdarip – yedi gençten birinin etkilendiğni düşünürseniz daha da endişe verici olan şaşırtıcı bir oran ortaya çıkar.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ nün 17 Haziran 2022 Cuma günü yaptığı açıklamada, Covid-19 pandemisinin ilk yılında depresyon ve anksiyete gibi yaygın durumların oranlarının yüzde 25’ten fazla arttığını söyledi.
Yüzyılın başından bu yana ruh sağlığına ilişkin en büyük incelemesinde, Dünya Sağlık Örgütü daha fazla ülkeyi kötüleşen koşullarla mücadele etmeye çağırdı.
DSÖ, Ruh sağlığının her düzeyde olumlu ve sürdürülebilir kalkınmada oynadığı önemli rolün bilincinde olarak, mümkün olduğunca çabuk uygulanması gereken iyi uygulama örnekleri sunmuştur.
Dr. Tedros: Değişim için zorlayıcı bir durum
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Herkesin hayatı zihinsel sağlık sorunu olan birine dokunur ” dedi. “ İyi bir zihinsel sağlık, iyi bir fiziksel sağlığa dönüşüyor ve bu yeni rapor, değişim için ikna edici bir durum ortaya koyuyor dedi.
“Ruh sağlığı ve halk sağlığı, insan hakları ve sosyo ekonomik kalkınma arasındaki ayrılmaz bağlar, ruh sağlığında politika ve uygulamanın dönüştürülmesinin her yerde bireyler, topluluklar ve ülkeler için gerçek, önemli faydalar sağlayabileceği anlamına gelir. Akıl sağlığına yapılan yatırım, herkes için daha iyi bir yaşam ve geleceğe yapılan bir yatırımdır.”
DSÖ, 2019’dan beri elde edilen en son küresel verilere atıfta bulunarak, Covıd-19 vurmadan önce bile, yardıma ihtiyacı olan insanların yalnızca küçük bir bölümünün etkili, uygun fiyatlı ve kaliteli ruh sağlığı tedavisine erişebildiğini söyledi.
DSÖ örneğin, dünya çapında psikozdan muzdarip olanların yüzde 70’inden fazlasının ihtiyaç duydukları yardımı alamadığını söyledi.
Sahip olanlar ve olmayanlar
Zengin ve fakir ülkeler arasındaki uçurum, düşük gelirli ülkelerde sadece yüzde 12’ye kıyasla, psikozu olan her 10 kişiden yedisinin yüksek gelirli ülkelerde tedavi görmesi nedeniyle sağlık hizmetlerine eşit olmayan erişimin altını çiziyor.
DSÖ, depresyon vakaları için durumun daha dramatik olduğunu ve depresyondan muzdarip insanların yalnızca üçte birinin resmi ruh sağlığı hizmeti aldığı tüm ülkelerde – yüksek gelirli olanlar da dâhil olmak üzere – yardımdaki boşluklara işaret ettiğini söyledi.
Ve yüksek gelirli ülkeler vakaların yüzde 23’ünde depresyon için “asgari düzeyde yeterli” tedavi sunsa da, bu oran düşük ve düşük orta gelirli ülkelerde sadece yüzde üçe düşüyor.
DSÖ’den Tedros, “Ruh sağlığını geliştirmek ve korumak ve ihtiyaç sahiplerine imkan sağlamak ve onlara bakmak için tutumlarımızı, eylemlerimizi ve yaklaşımlarımızı dönüştürmemiz gerekiyor ” dedi. “Bunu, ruh sağlığımızı etkileyen ortamları dönüştürerek ve ruh sağlığı için evrensel sağlık kapsamına erişebilen toplum temelli ruh sağlığı hizmetleri geliştirerek yapabiliriz ve yapmalıyız.
Kaynak:
BM Haberleri, New York, 18.6.2022