DSÖ Yaş Dostu Şehirler Ağı Toplantısı Manisa’da yapıldı.
Manisa Celal Bayar Üniversitesinde T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, birçok üniversiteden ve belediyelerden yaşlı sağlığına gönül vermiş katılımcılar ile 30 Mayıs-01 Haziran 2024 tarihleri arasında IX. Temel Sağlık Hizmetleri Uluslararası Sempozyumu ‘unda DSÖ Yaş Dostu Şehirler Ağını konuştuk.
Yaş aldığınızda, sadece daha yavaş yürüdüğünüz için, yüksek kaldırım basamaklarını çıkamadığınız için, merdivenlerin tırabzanları olmadığı için, gözleriniz iyi görmediğinden dolayı iyi aydınlatılmamış yollarda yürüyemediğimiz için, umumi bir tuvalet yok diye bir parka gidemediğimiz için evde kalmak aylarca çıkamamak nedir bilir misiniz?
Telefon kullanamadığınız için sevdiklerinizi görüntülü arayamamanın, yüksek katta oturduğunuz için alışverişinizi yapamamanın, balkonunuzdaki kuşlardan başka hiçbir ses duymadan günlerce evde kalmanın, kapının yanlışlıkla bile çalmasını ummanın ne demek olduğunu bilir misiniz?
Umarım bunları hiçbir zaman deneyimlemezsiniz, ama şu anda bunları yaşayan ülkemizde ve dünyada milyonlarca insan var.
Gelin geleceğimize yatırım yapalım, yaş dostu şehirler ve ortamların sayısını hızla arttıralım. Empati yeteneği yüksek çocuklar yetiştirelim…
Dünyada ve ülkemizde yapılan güzel örnekler çok var ama hepsini yazmam mümkün değil o nedenle okumak isteyene sunumumu paylaşıyorum…
Son bir not, çevremizde sadece bölgesindeki yaş almış kişilerin daha çok dışarı çıkmasını sağlamak için kırmızı ışıklarının süresini onlara göre ayarlayan belediyelerin, yaşlı ve demanslı kişilere uygun fiziki düzenleme yapmış ve özel olarak ilgileneceklerini belirtmek için vitrinlerine düğümlü mendil sembolü sergileyen işletmelerin sayılarının hızla artması dileğiyle…
Doç. Dr. Tufan Nayır, DSÖ Türkiye Ülke Ofisi