Duayen Eczacı, Öğretim Üyesi ve Yönetici Prof. Dr. Okan Atay’ı kaybettik!

Duayen Eczacı, Öğretim Üyesi ve Yönetici Prof. Dr. Okan Atay’ı kaybettik!

Ecz. Okan Atay ile 1974 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı Refik saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde göreve başlamamın ikinci ayında tanışmıştım. Kendisi Enstitü’nün İlaç Kontrol Şubesi Laboratuvarında görev yapıyordu. Yakışıklı, uzun boylu, fidan gibi bir delikanlıydı. Aradan geçen yıllarda arkadaşlığımız, dostluğumuz gelişti. Enstitü çalışanları olarak futbol maçları, sohbet toplantıları, tiyatrolara gitmek vs. O artık benim Okan Ağabeyimdi. O günün şartlarında fikir danıştığım, sosyal konularda birlikte olmaya çalıştığım bir yol göstericiydi benim için.

Prof. Dr. Okan Atay görev başında, Ankara

1982 yılında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü oldu. Ben de 1983 Mayıs’ında Bakanlık Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığına geçmiştim. İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı Merkez Bina A Blokta aynı katta idi. Okan Ağabey ile orada da birlikte ve yakınında olma şansım olmuştu. Ayrıca o dönemde Sağlık Bakanlığı futbol takımında birlikte maçlara çıkmıştık. Okan ağabeyin kalecik yaptığını biliyordum. İyi bir savunmacı ve gözlemciydi. Maçların kaderinin belirlenmesinde o en arkadan, kaleden maçı okurdu. Neyse… 1985 yılında Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesine Öğretim Üyesi olarak tekrar Eczacılık mesleğinin başına döndü. Ben Dış İlişkiler Dairesi Başkanı olduğumda (1992-2000), Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciğine seçildiğimde (2000-2004), önemli ulusal ve uluslararası ilaç ve eczalık konularında düzenlene toplantılarda bir arada olma şansım oldu. Kendisi dost bildiklerini ve arkadaşlarını hiç ihmal etmeden ilişkilerini sürdürdü.

Müthiş iyi ve derin bir insandı. Mesleğine âşıktı. Binlerce Eczacının yetişmesinde emeği var. Türkiye’de ilaç ve eczacılık konularında yaptığı araştırmalar, uygulamadaki eksikliklerin giderilmesinde özellikle mevzuat konusunda yaptığı ve yaptırdığı çalışmalar onun bir görevden öte yaşam biçimiydi. Müthiş bir hafızası vardı. Küçük büyük, fakir zengin, okumuş okumamış ayırmazdı. Yıllar geçtikçe olgunlaştı, bilgeleşti ve iyi bir insan olmanın ve iş yaşamında nasıl bir çalışma yapılması gerektiğinin örnek insanı oldu.

Okan Atay Ağabeyimi 22 Ağustos 2021 tarihinde sonsuz yolculuğuna uğurladık. Değerli eşi Müge Atay’a, çocukları ve torunlarına, yaşamı boyunca çalıştığı yerlerdeki arkadaşlarına, dostlarına, meslektaşlarına ve tüm Türk halkına başsağlığı diliyorum. Eserlerinle herkes öğünebilir Okan ağabey, mekânın cennet olsun…

Değerli insan Okan Atay için hazırladığım özgeçmişi ve 7 Nisan 2010 tarihinde emekli olduğu Gazi Üniversitesi Eczalık Fakültesindeki “7 Nisan 2010.. Emeklilik Töreni” videosunu izlediğinizde eminim sizler de çok etkileneceksiniz.

Bekir Metin, Ankara, 25 Ağustos 2021

Prof. Dr. Okan Atay’ın hayat hikâyesi

Ali Müzeyyen Atay 1940’ lı yıllarda evlendi. İki çocuk sahibi oldular. Okan Atay 1943 yılında doğdu. 1940’lı yılların sonunda ilkokula başladı. 1952 yılında Ankara Yenimahalle’deki okuluna devam etti. 1960’lı yıllarda Atay ailesine bir kardeş daha katıldı.

Okan-Müge Atay çifti, Ankara

Okan Atay, 1960’lı yıllarda İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde öğrenci, 1964 yılında Fakülteyi bitirip hayata atılıyor. Eczacılık eğitimi sonrası, 1965 yılında ilk görevine Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya kürsüsünde Asistan oluyor. 1966 yılında İzmir Yedek Subay okulunda görev ve Müge Demir ile nişanlılık yılları ve 17 Ocak 1967’de evlilik.

1968’de, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde göreve başlayış, 1969-1975 yılları arasında Atay Eczanesini değerli eşi Müge Hanımla çalıştırmaları.

1974 Belçika, 1976 İngiltere, 1977 Hindistan ziyaretleri. Bu arada aile yaşamları da başarıyla yürütülüyor. Müge ve Okan Atay çifti Semih ve Zeynep adlı iki çocuk sahibidirler.

Ecz. Okan Atay, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü görevine 1982 yılında atandı ve 1984 yılı sonun kadar görev yaptı. 24. Dönem TEB Denetleme Kurulu Başkanlığı 1987-1989 yılları arasında çalıştı. 1986 yılında Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde akademik göreve döndü. 1990 yılında Doçent, 1997 yılında Profesör oldu.

Yaşam yolculuğu devam ediyordu. Çocukları Semih ve Zeynep evlendiler. Ayşe, Zeynep ve Ali isimli üç torunu ile çok mutlu yaşamları oldu. Atay ailesi başarılı ve anlamlı yaşamlarını mutluluk içinde sürdürdüler. Okan Hoca, Eczacılık Fakültesinin Türk Sanat Müziği Topluluğunda bulundu ve solo konserler verdi. (Seni sevmek, sana yanmak, senin olmak dileğim – Okan Atay) Mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 1964 yılı mezunları ile 40 yıl sonra 2004 yılında bir araya gelerek geçmiş günlerini andılar.

Okan Atay Hoca için artık hem evde ve aile çevresinde hem de öğrencileri ve eczacılık mesleğine gönül vermiş arkadaşları ile yaşamı boyunca ilişki içerisinde olduğu insanlarla bilgece paylaşımların yaşandığı yıllar oluyor.

Okan Atay Hocanın; mesleki örgütlülüğe olan inancı ile hepimize örnek olmuş ve yapmış olduğu hizmetlerle, eczacılık bilimine olduğu kadar eczacılığın örgütsel gelişimine ve ilerlemesine de çok önemli katkılarda bulunmuştur.

Prof. Dr. Okan Atay, 46 yıllık meslek hayatını, uzun yıllar başarıyla hizmet verdiği Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Öğretim üyeliğinden 2010 yılında emekli oluyor. Gazi Üniversitesi’nin, 7 Nisan 2010 yılında düzenlediği “Emeklilik Töreninde” muhteşem bir konuşma ile öğrencilerinden, meslektaşlarından, kendisi ile birlikte hizmet yürüten dostlarından ayrılıyor.

Prof. Dr. Okan Atay ayrıca, “Eczacılık Etiği ve Deontolojisi” alanında değerli çalışmalara imza atmıştır. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü 1968 yılından itibaren yaptığı çalışmalar ile 1982-1984 yılları arasında İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü olarak yaptığı görevler yanı sıra; Eczacılık bilimine de çok değerli katkılarda bulunmuştur. Yetiştirdiği sayısız öğrenciler Prof. Dr. Okan Atay’ın tüm yaşamı boyunca eczacılık camiasının sevgi, saygı ve takdirini kazanmıştır.

Değerli Hocamızı 22 Ağustos 2021 tarihinde kaybettik. 24 Ağustos 2021 tarihinde Gazi Üniversitesi Eczalık Fakültesi önünde düzenlenen törenden sonra Ankara Karşıyaka Mezarlığına defnedildi. Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına, tüm sevenlerine ve eczacılık camiasına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Herkesin başı sağolsun…

7 Nisan 2010..Emeklilik Töreni Videosu 

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir