Dünya Emzirme Haftası “Açığı Kapatmak: Herkes İçin Emzirme Desteği”
UNICEF ve DSÖ, emzirme desteğine eşit erişim çağrısında bulundu.
Dünya Emzirme Haftası, emzirme ile ilgili konularda farkındalığı artırmak ve tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında yürütülen küresel bir faaliyettir.
Catherine Russell (UNICEF İcra Direktörü) ve Tedros Adhanom Ghebreyesus’un (DSÖ Genel Direktörü) açıklaması (01 Ağustos 2024)
Son 12 yılda, dünya genelinde yalnızca anne sütüyle beslenen altı aylıktan küçük bebeklerin sayısı %10’dan fazla arttı. Bu, dünya genelinde bebeklerin %48’inin artık hayata bu sağlıklı başlangıçtan faydalandığı anlamına geliyor. Bu, emzirmeyle hayatları kurtarılan yüz binlerce bebek anlamına geliyor.
Bu önemli sıçrama bizi Dünya Sağlık Örgütü’nün yalnızca anne sütüyle beslenmeyi 2025 yılına kadar en az %50’ye çıkarma hedefine yaklaştırırken, ele alınması gereken kalıcı zorluklar da var.
Anneler bebeklerini emzirmek için ihtiyaç duydukları desteği aldıklarında, herkes bundan faydalanır. Mevcut en son verilere göre, emzirme oranlarını iyileştirmek her yıl 820.000’den fazla çocuğun hayatını kurtarabilir.
Erken büyüme ve gelişimin bu kritik döneminde, anne sütündeki antikorlar bebekleri hastalıklara ve ölüme karşı korur. Bu, emzirmenin bebekler ve küçük çocuklar için güvenli, besleyici ve erişilebilir bir gıda kaynağı sağladığı acil durumlarda özellikle önemlidir. Emzirme, çocukluk çağı hastalıklarının yükünü ve anneler için belirli kanser türleri ve bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltır.
Bu Dünya Emzirme Haftası’nda, “Açığı kapatmak: Herkes için emzirme desteği” teması altında, UNICEF ve DSÖ, sağlık eşitsizliğini azaltmak ve annelerin ve bebeklerin hayatta kalma ve gelişme haklarını korumak için emzirme desteğini iyileştirmenin kritik bir eylem olduğunu vurgulamaktadır.
Tahmini 4,5 milyar insan- yani dünya nüfusunun yarısından fazlası- temel sağlık hizmetlerinin tam kapsamına sahip değildir, bu nedenle birçok kadın bebeklerini en iyi şekilde emzirmek için ihtiyaç duydukları desteği alamamaktadır. Buna, bir kadının emzirme yolculuğu boyunca eğitimli, empatik ve saygılı sağlık tavsiyelerine ve danışmanlığına erişim dahildir.
Güvenilir veri toplama, sağlık hizmeti eşitsizliklerini ele almanın ve annelere ve ailelere zamanında, etkili emzirme desteği sağlanmasının anahtarıdır. Şu anda, tüm ülkelerin yalnızca yarısı emzirme oranları hakkında veri topluyor. İlerlemeyi desteklemek için, aile dostu istihdam politikaları, anne sütü ikamelerinin pazarlanmasının düzenlenmesi ve emzirmeye yatırım gibi emzirmeyi mümkün kılan politika eylemleri hakkında da veri bulunması gerekiyor. İzleme sistemlerini iyileştirmek, emzirme politikalarının ve programlarının etkinliğini artırmaya, daha iyi karar alma süreçlerini bilgilendirmeye ve destek sistemlerinin yeterli şekilde finanse edilebilmesini sağlamaya yardımcı olacaktır.
Emzirme korunduğunda ve desteklendiğinde, kadınların bebeklerini emzirme olasılığı iki katından fazladır. Bu paylaşılan bir sorumluluktur. Aileler, toplumlar, sağlık çalışanları, politika yapıcılar ve diğer karar vericilerin hepsi şu şekilde merkezi bir rol oynar:
- Özel ulusal bütçeler aracılığıyla emzirmeyi koruyan ve destekleyen programlara ve politikalara yatırımı artırmak;
- Ücretli doğum izni, emzirme molaları ve uygun fiyatlı ve kaliteli çocuk bakımına erişim gibi aile dostu işyeri politikalarını uygulamak ve izlemek;
- Acil durumlarda veya yeterince temsil edilmeyen topluluklarda risk altında olan annelerin, rutin sağlık kapsamının bir parçası olarak zamanında ve etkili emzirme danışmanlığı da dahil olmak üzere, benzersiz ihtiyaçları doğrultusunda emzirme koruması ve desteği almasını sağlamak;
- Emzirme oranlarını bilgilendirmek ve daha da iyileştirmek için emzirme programlarının ve politikalarının izlenmesini iyileştirmek; ve
- Dijital pazarlama uygulamaları da dahil olmak üzere, anne sütü ikamelerinin pazarlanmasını kısıtlayan yasaları geliştirmek ve yürürlüğe koymak, Kod ihlallerini rutin olarak bildirmek için izleme yapmak.
Kaynak: DSÖ-UNICEF Ortak Açıklaması, Cenevre-New York, 1 Ağustos 2024