Dünya liderleri, artan antimikrobiyal direniş kriziyle mücadele etmek için güçlerini birleştiriyor…

Dünya liderleri, artan antimikrobiyal direniş kriziyle mücadele etmek için güçlerini birleştiriyor…

Üst düzey küresel liderler grubu, tüm sektörlerde antimikrobiyal dirençle mücadele etmek ve gelecekte önemli ilaçların mevcudiyetini sağlamak için acil eylemi savunacaktır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörleri 20 Kasım 2020 tarihinde Antimikrobiyal Direnç üzerine yeni Tek Sağlık Küresel Liderler Grubu  çalışmasını başlattılar.

Grup üyeleri arasında Hükümet Başkanları, Hükümet Bakanları, Özel Sektör ve Sivil Toplum Liderleri bulunmaktadır. Grubun başkanlığını Barbados Başbakanı Ekselansları Mia Mottley ve Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Wazed yapıyor.

One Health Global Leaders Group (Tek Sağlık Küresel Liderler Grup) Üyelerinin tam listesi burada mevcuttur.

Grup, antimikrobiyal ilaçları korumak ve antimikrobiyal direncin feci sonuçlarını önlemek için küresel dikkat ve eylemi katalize etmek için bu dünyaca ünlü figürlerin liderliğinden ve etkisinden yararlanacak.

FAO-OIE-DSÖ Üçlüsünün oluşturduğu grup, 18-24 Kasım 2020 tarihleri arasında Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftasını başlattı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından da desteklenen Grup, Antimikrobiyal Direnişle ilgili Kurumlararası Koordinasyonu sağlamak, ortak eylem ve koruma için antimikrobiyal ilaçlar için paylaşılan çalışma çağrısının bir parçası olarak hareket edecektir.

Genel Müdür, antimikrobiyal direncin hızlı yükselişini, gıda güvenliğini, uluslararası ticareti, ekonomik kalkınmayı tehlikeye atan ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH’ler) yönelik ilerlemeyi baltalayan, insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığına yönelik dünyanın en acil tehditlerinden biri olarak tanımladı. Antimikrobiyal direnç ayrıca sağlık hizmeti maliyetlerinin artmasına, hastaneye yatışlara, tedavi başarısızlığına, ağır hastalıklara ve ölüme neden olur. (WHO bilgi formuna bağlantı).

Antimikrobiyal direncin en şiddetli sonuçlarını önlemek

Antimikrobiyal direnç, birçok enfeksiyonun dünya çapında tedavi edilmesini zorlaştırıyor. DSÖ’nün en son raporları , dünyanın birçok yaygın enfeksiyon için etkili tedavilerin tükendiğini göstermektedir.

DSÖ Genel Direktörü Eritre uyruklu Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Antimikrobiyal direnç, zamanımızın en büyük sağlık sorunlarından biridir ve bunu bizden sonra gelecek neslin çocuklarımızın çözmesine bırakamayız” dedi. “Şimdi, sahip olduğumuz ilaçları koruyacak ve yeni ilaçlar edinmek için yeni, sektörler arası ortaklıklar kurma zamanıdır.”

İnsan, hayvan ve bitki sağlığında ortak bir gündem

İnsanlarda, hayvanlarda ve tarımda antimikrobiyallerin yanlış kullanımı ve aşırı kullanımı, antimikrobiyal direncin ana itici güçleridir. Dirençli mikroorganizmalar insanlar, hayvanlar veya çevre arasında yayılabilir ve hayvanlarda ve insanlarda çeşitli bulaşıcı hastalıkları tedavi etmek için kullanılan antimikrobiyal ilaçlar genellikle aynıdır.

FAO Genel Direktörü Çin uyruklu QU Dongyu

FAO Genel Direktörü QU Dongyu, “Hiçbir sektör bu sorunu tek başına çözemez”  dedi. “Farklı ekonomik sektörler ve ülke sınırları boyunca antimikrobiyal direnç tehdidini ele almak için toplu eylem gereklidir.”

İyi yönetişim için siyasi liderliği yükseltmek

Grup, bu kritik küresel sorunu ele almak için siyasi liderlik sağlayacaktır.

Küresel, bölgesel ve ulusal düzeylerde antimikrobiyal direnci ele almak için en iyi uygulamalara öncelik verme ihtiyacını artıracaktır. Ve tüm sektörlerde kaliteli antimikrobiyal ilaçların ithalatını, üretimini, dağıtımını ve kullanımını yönetecek politikaların ve mevzuatın geliştirilmesi ve uygulanmasını tavsiye edecek ve savunacaktır.

OIE Genel Müdürü Fransız uyruklu Dr. Monique Eloit

OIE Genel Müdürü Dr. Monique Eloit, “Antimikrobiyal direnç, hayvan sağlığını, insan sağlığını ve çevreyi etkileyen güncel bir sorundur, etkinliğini korumak için bugün harekete geçmemiz gerekiyor,” dedi. “Bu grubun, kolektif sağlığımızı ve refahımızı korumak için yasaları uygulamak için güçlü bir şekilde savunuculuk yapacağından ve kilit paydaşları antimikrobiyal kullanım uygulamalarını değiştirmek için harekete geçireceğinden eminim.”

Üçlü (FAO-OIE-DSÖ) çalışmaları hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz .

Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası hakkında daha fazla bilgi için DSÖ’nün kampanya sayfasını ziyaret edin . Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası etkinliklerinin tam takvimi burada bulunabilir .

————————————————————————————————————————–

Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası 18 – 24 Kasım 2020

World Antibiotic Awareness Week 2020 social tiles

Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası (WAAW), küresel antimikrobiyal direnç (AMR) konusundaki farkındalığı artırmayı ve ilaca dirençli enfeksiyonların daha fazla ortaya çıkmasını ve yayılmasını önlemek için genel olarak halk, sağlık çalışanları ve politika yapıcılar arasında en iyi uygulamaları teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Antimikrobiyal direnç (AMR), bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler ilaçların etkilerine direndiğinde ortaya çıkar, bu da yaygın enfeksiyonların tedavisini zorlaştırır ve hastalığın yayılması, ciddi hastalık ve ölüm riskini artırır. Antimikrobiyaller, insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde hastalıklarla savaşmak için kritik araçlar olan ve antibiyotik, antiviral, antifungal ve antiprotozoal ilaçları içeren ajanlardır. İnsanlarda, hayvancılıkta ve tarımda ilaçların aşırı kullanımı ile temiz suya, sanitasyona ve hijyene yetersiz erişim dahil olmak üzere birçok faktör, dünya çapında antimikrobiyal direnç tehdidini hızlandırmıştır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve WHO) tarafından Mayıs 2020’de düzenlenen bir paydaş istişare toplantısının ardından WAAW’ın kapsamı genişletilerek “antimikrobiyaller” için “antibiyotikler” odak noktası daha kapsamlı terim olan Kampanya kapsamının tüm antimikrobiyalleri kapsayacak şekilde genişletilmesi, antimikrobiyal dirence karşı daha kapsamlı bir küresel tepkiyi kolaylaştıracak ve paydaş katılımını artıran çok sektörlü Tek Sağlık Yaklaşımını destekleyecektir.

Üçlü İcra Komitesi (FAO-OIE_DSÖ), 2020’den başlayarak WAAW tarihlerini her yıl 18-24 Kasım olarak belirlemeye karar verdi. 2020 sloganı ” Antimikrobiyaller: özenle ele alın” tüm sektörler için geçerlidir. WAAW 2020 için insan sağlığı sektörü teması “Antimikrobiyalleri korumak için Birleşin “dir.

Antibiyotiklere ve diğer antimikrobiyal ilaçlara karşı artan direnç sorununu çözmek için küresel bir eylem planı Mayıs 2015’te Altmış sekizinci Dünya Sağlık Asamblesi’nde onaylandı. iletişim, eğitim ve öğretim.

Kaynakça:

DSÖ Cenevre Merkezi Haber bülteni, 20 Kasım 2020

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir