Dünya Liderleri, Davos’ta geleceğe yönelik cesur vizyonları ana hatlarıyla açıkladılar.

Dünya Liderleri, Davos’ta geleceğe yönelik cesur vizyonları ana hatlarıyla açıkladılar.

Dünya Liderleri Davos’taki 2025 Yıllık Toplantısında Geleceğe Yönelik Cesur Vizyonları Ana Hatlarıyla Açıkladı.

ABD Başkanı Trump, 23 Ocak 2025 tarihinde Davos’ta yaptığı konuşmasında “Amerikan tarihinin en büyük vergi indirimini” duyurdu ve petrol fiyatları ile faiz oranlarını düşürmek için büyük bir müdahale planladığının sinyalini verdi.

Papa Francis, Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu Klaus Schwab’a yazdığı açık mektupta, yapay zekanın küresel faydaya hizmet etmesini sağlamak için dünya liderlerinden ortak çaba çağrısında bulundu.

Arjantin Devlet Başkanı Milei, liberteryen ekonomik politika reformlarını savunuyor.

Bangladeş Başdanışmanı Muhammed Yunus, gençliğin ve yeni ‘küresel neslin’ gücüne vurgu yapıyor.

ABD Başkanı Donald J. Trump, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı’nda yaklaşık 3.000 küresel lidere canlı video bağlantısıyla yaptığı kapsamlı konuşmada, ABD ekonomisini güçlendirme ve yatırımı “serbest bırakma” stratejisini özetledi.

Yeni göreve (20 Ocak 2025) başlayan başkan, çalışanlar ve aileler için “muazzam” vergi kesintileri de dahil olmak üzere “Amerikan tarihinin en büyük vergi indirimi” sözü verdi. ABD kurumlar vergisi oranını %21’den %15’e düşüreceğini ve ABD’de mal üreten yabancı şirketlerin doğrudan fayda sağlayacağını söylerken, bunu yapmayanlara gümrük vergileri uygulanacağı konusunda uyardı.

Ayrıca yeni projeler için izin sürecini hızlandırarak ABD enerjisine yatırımı artırma planlarını duyurdu. Trump, “Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla petrol ve gaza sahip ve biz bunu kullanacağız,” dedi ve bunun ülkenin yapay zekâ ve kripto para endüstrilerine fayda sağlayacağını ekledi. “Amerika geri döndü ve iş yapmaya açık,” diye ekledi.

Trump ayrıca petrol fiyatlarının düşürülmesinin Ukrayna-Rusya savaşını sona erdirmek için önemli bir adım olabileceğini belirterek Suudi Arabistan ve OPEC’i petrol maliyetini düşürmeye çağırdı. “Petrol fiyatını düşürmelisiniz.” Ve “Şu anda fiyat o kadar yüksek ki mücadele devam edecek” dedi.

Başkan Trump, “Başkan Putin ile yakında görüşmek istediğini” ve “savaşı sonlandırmak istediğini” belirterek, “milyonlarca hayatın kaybedildiği” savaşın ağır insani maliyetine dikkat çekti. Ukrayna’nın bir anlaşma yapmaya açık olduğunu ve masaya oturma sorumluluğunun Rusya’da olduğunu belirtti.

Papa Franciscus adına konuşan Vatikan Kardinal Peter Kodwo Turkson, bu yılki Dünya Ekonomik Forumu 2025 Yıllık Toplantısı’nın temasının-Akıllı Çağ için İşbirliği-yapay zekanın hem işbirliği hem de birlik için güçlü bir araç olarak değerlendirilmesi için bir fırsat sunduğunu söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Klaus Schwab’a yazdığı mektubu okuyan Turkson, Katolik Kilisesi’nin uzun zamandır bilim, teknoloji ve sanatların ilerlemesinde şampiyon olduğunu, bunları insanlık için hayati iş birliği ve büyüme alanları olarak gördüğünü söyledi. Ancak Papa, hükümetlerin ve işletmelerin yapay zekayı benimsemelerinde gerekli özeni gösterme ve dikkatli olma sorumluluğuna sahip oldukları konusunda uyardı.

Papa, “Yapay zekanın insan yaratımlarından ayırt edilemeyen çıktılar üretme potansiyeli, özellikle kamu söylemindeki büyüyen gerçeklik krizi üzerindeki etkisiyle ilgili olarak derin etik endişeler doğuruyor” diye yazdı. Şirketler, kurumlar, hükümetler ve uluslararası örgütler arasında yapay zekanın herkesin iyiliğine hizmet etmesini sağlamak için kolektif bir çaba çağrısında bulundu. Etik hesap verebilirlik kültürünü teşvik ederek yapay zekanın daha birleşik ve adil bir küresel topluma katkıda bulunabileceğini ekledi.

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei özel bir konuşmasında çeşitli konularda güçlü görüşler dile getirdi. Ekonomik politika konusunda liderleri yeni yaklaşımlar aramaya çağırdı ve “son 40 yılın senaryosu sona erdi” ve “özgürleşme ve cesur olma” zamanı geldi dedi. Arjantin’i örnek olarak gösterdi. “Dünya Arjantin’i benimsedi. Arjantin mali sorumluluğun, yükümlülüklerimizi yerine getirme taahhüdünün ve açıkça enflasyon sorununu çözme taahhüdünün küresel bir örneği haline geldi.”

Nobel Ödülü sahibi ve Bangladeş Geçici Hükümeti Baş Danışmanı Muhammed Yunus, 2024 yılı Temmuz ayında ülkesinde 15 yıllık diktatörlüğü deviren öğrenci protestolarından bahsetti. “Bu, insanlık tarihinin en güçlü nesli,” diye duyurduktan sonra, dünyanın dört bir yanındaki politikacılara hitap etti: “Gençlerinizin yükselmesine izin veriyor musunuz? Bu nesli anlayıp hazırlanmalısınız.”

Yunus, 171 milyonluk ülkeyi özgür ve adil seçimlere hazırlamak için üstlendiği reformları anlattı, muhtemelen 2025’in sonunda. Öğrencilerin rolünü düşünerek şunları söyledi: “Teknoloji onları değiştirdi- artık Bangladeşli gençler değiller, küresel gençler.” Gençleri aşağıda tutmaya çalışan siyasi liderleri uyardı: “Bu patlama gelecek – onu durduramazsınız.”

2025 Yıllık Toplantısı Hakkında

20-24 Ocak 2025 tarihleri ​​arasında Davos-Klosters’da gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı 2025, Akıllı Çağ İçin İş Birliği teması altında küresel liderleri bir araya getirdi. Toplantı, hızla ilerleyen teknoloji çağında daha sürdürülebilir, kapsayıcı bir gelecek şekillendirmek için yeni ortaklıklar ve içgörüler geliştirecek ve beş temel alana odaklanacak: Büyümeyi Yeniden Tasarlamak, Akıllı Çağda Endüstriler, İnsanlara Yatırım Yapmak, Gezegeni Güvende Tutmak ve Güveni Yeniden İnşa Etmektir.

Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu, İsviçre, Davos-Klosters, 23 Ocak 2025

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir