
Dünya Mülteciler Gününde: DSÖ Avrupa Bölgesinde Dayanışma
DSÖ, Mültecilerle ve onların özel sağlık ihtiyaçlarıyla dayanışma içindeyiz
Dünya Mülteci Günü Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 20 Haziran’da dünyanın her yerindeki mültecilerin yaşamlarını sürdürmeleri ve hakları adına düzenlenmektedir. 1951 Mülteci Sözleşmesi’nin 50. yılını anmak adına ilk kez 20 Haziran 2001 yılında kutlanmaya başlamıştır.
Her yıl 20 Haziran’da DSÖ, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), BM Mülteci Ajansı ve ortakları “Dünya Mülteciler Günü” nü kutlamak için birlikte çalışırlar. Bu yılki kampanya mültecilerle dayanışmaya odaklanıyor; mültecilerin memnuniyetle karşılandığı bir dünya için evrensel sağlık sigortasının onları da kapsaması gerekiyor.
2023 yılı sonu itibarıyla dünya çapında tahminen 117,3 milyon kişi zulüm, çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve kamu düzenini ciddi şekilde bozan olaylar nedeniyle zorla yerinden edildi.
Mültecilerin önceden var olan sağlık koşulları, sosyal koşullar ve yolculukları sırasında karşılaşabilecekleri tehlikeler nedeniyle kendilerine özgü sağlık ihtiyaçları olabilir. Çoğunlukla ayrımcılık, tecrit, sağlık ve sosyal hizmetlere yetersiz erişim, kötü çalışma ve yaşam koşullarıyla karşı karşıya kalıyorlar ve bunların hepsi sağlıklarını ve refahlarını etkiliyor.
Dil, kültür ve diğer engellerle karşı karşıya kalan mülteciler, farklı sağlık sistemlerinin nasıl çalıştığını veya hangi desteğe hak kazandıklarını anlayamayabilir. Bunun sonucunda ihtiyaçları ve sağlık hakları karşılanamayabilir.
Mültecilerin artık bizim dayanışmamıza ihtiyacı var.
Dayanışma, yerel, ulusal, bölgesel ve küresel çabalarla onların sağlık ihtiyaçlarının desteklenmesi anlamına gelir. Sağlık ihtiyaçlarını dinlemeyi, geçerli politikalarla sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmayı, ilgili ortaklarla işbirliği yapmayı ve evrensel sağlık güvencesini sağlayacak çözümler bulmayı içerir.
Mültecilerin sağlık ve refahını iyileştirmeye yönelik çözümler
Dünya çapında pek çok hükümet ve ortak, mültecilerle ilgili birçok zorluğun üstesinden gelmek ve onların sağlık ve refahını iyileştirmek amacıyla stratejiler, politikalar ve planlar benimsemek için ülkeler içinde ve ülkeler arasında çalışıyorlar.
Ekim 2023’te, kimseyi geride bırakmama ruhuyla, DSÖ Avrupa Bölgesinde Mülteci ve Göçmen Sağlığı Eylem Planı 2023-2030, DSÖ Avrupa Bölge Komitesi’nin 73. oturumunda kabul edildi.
Eylem Planı 5 stratejik önceliği (eylem sütununu) belirlemektedir:
- Mültecilerin ve göçmenlerin evrensel sağlık güvencesinden faydalanmalarını sağlamak;
- Kapsayıcı acil durum, afet risk azaltma politikaları ve eylemlerini uygulamaya koymalı;
- Halk sağlığını, sosyal katılımı ve refahı teşvik eden kapsayıcı ortamlar geliştirmek;
- Göç sağlığı yönetişimini ve kanıt ve veriye dayalı politika oluşturmayı güçlendirmek; Ve
- Çalışmanın ve kolaylaştırıcı ortaklıklar geliştirmenin yenilikçi yollarını keşfedin.
DSÖ Avrupa Bölgesi’nde önceki Mülteci ve Göçmen Sağlığı Stratejisi ve Eylem Planının uygulanması boyunca Bölge, göçmenlerin ve mültecilerin ulusal sağlık sistemlerine daha fazla erişilebilirliği ve kapsayıcılığı ve sağlığa ve mültecilere daha fazla önem verilmesi gibi önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Ulusal ve ulus-altı politika ve uygulamalarda göç. Eylem Planı (2023-2030) için ilk ilerleme değerlendirmesi 2025 yılında yapılacaktır.
Mülteci sağlığı, küresel sağlık ve kalkınma
Mülteciler, ev sahibi ülke ve topluluklara fayda sağlayabilecek ve onları zenginleştirebilecek birçok beceriyi beraberinde getiriyor. Sosyal ve ekonomik büyümeye ve gelişmeye katkıda bulunurlar ve fiziksel ve zihinsel sağlıklarını ve refahlarını desteklemek çok önemli bir kolaylaştırıcı faktördür.
Sağlıklarını geliştirmek, kültürel, dini ve dilsel ihtiyaçlarına saygı duyan ve yerinden edilmenin fiziksel ve zihinsel sağlıkları üzerindeki etkisini tanıyan kaliteli sağlık hizmetlerine ve programlarına sürekli ve zamanında erişim gerektirir.
Ev sahibi ve ev sahibi ülkelerde kültürel açıdan duyarlı davranışları, uygulamaları ve iletişim tekniklerini tanımlayabilen ve uygulayabilen sağlık çalışanları, insan merkezli sağlık hizmetlerinin sağlanmasında ve bu toplumların sağlık ihtiyaçlarına yanıt verecek sağlık sistemlerinin dayanıklılığının oluşturulmasında hayati bir rol oynamaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışması
DSÖ, evrensel sağlık sigortasının temeli olarak mültecileri birinci basamak sağlık hizmetlerine dahil etme yönünde sağlık sistemlerini yeniden yönlendirme konusunda ülkelere yardımcı olmaktadır. Bu, insanların yaşamları boyunca sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak kapsayıcı ve entegre sağlık hizmetlerinin sağlanmasını; eğitim, gelir, istihdam ve çalışma koşulları gibi tıbbi olmayan kritik faktörler ve sosyal destek ağları da dahil olmak üzere, sağlık sektörünün ötesine geçen politika ve eylemler aracılığıyla, kötü sağlık sonuçlarının ardındaki temel nedenleri ele almak ve bireyleri, aileleri ve toplulukları kendi sağlıklarının sorumluluğunu üstlenmeleri için güçlendirmek.
DSÖ, mültecilerin ve göçmenlerin sağlığına ilişkin normlar ve standartlar belirleyerek, rehberleri ve araçları birlikte geliştirerek ve kanıta dayalı politika oluşturma ve müdahaleler için küresel, bölgesel ve ulusal araştırma gündemlerini teşvik ederek Üye Devletleri destekler.
Sağlık ve Göç Programı (PHM) tarafından 2022 ve 2023’te yürütülen ilk Sağlık ve Göç Küresel Araştırma Gündemi, sağlık ve göç araştırmaları etrafında küresel işbirliğini güçlendirmeyi ve bilginin politika ve uygulamaya dönüştürülmesini iyileştirmeyi, kanıta dayalı araştırmaları teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Mülteci ve göçmenlerin gelişen zorluklarına ve sağlık ihtiyaçlarına hitap ediyor.
DSÖ şu anda, Geçici Koruma kapsamında kayıtlı Ukrayna’dan gelen mülteciler ve yerinden edilmiş kişiler için sağlık hizmetlerine erişimi iyileştirmeyi amaçlayan ortak bir projeyi uygulamak üzere Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık kurmaktadır. Geçici koruma, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen ve menşe ülkelerine dönemeyen kişilere acil ve geçici koruma sağlamaya yönelik istisnai bir önlemdir. 2023 EU4Sağlık Çalışma Programı tarafından finanse edilen proje, 2023’ten 2025’e kadar sürecek. Mültecilere ev sahipliği yapan 10 ülkede uygulanıyor: Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Moldova Cumhuriyeti, Romanya ve Slovakya.
Kaynak: DSÖ Avrupa Bölge Ofisi, Kopenhag-Danimarka, 20 Haziran 2024, Haber Bekir Metin