Dünya Sağlık Örgütü Anayasasının Kabulüne Hangi Türk imza atmıştır?…

Dünya Sağlık Örgütü Anayasasının Kabulüne Hangi Türk imza atmıştır?…

Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluşu

ABD’nin New York kentinde, 19 Haziran-22 Temmuz 1946 tarihleri arasında düzenlenen “Uluslararası Sağlık Konferansında” Birleşmiş Milletlere üye Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı 51 ülkenin temsilcileri ile FAO, ILO, UNESCO, OIHP, PAHO, Kızılhaç, Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu ve Rockefeller Vakfı gözlemcilerinin katılımlarıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası hazırlanmıştır. DSÖ Anayasanın en az 26 üye ülke tarafından resmen kabulüne kadar geçecek zaman içinde DSÖ’nün işlevlerini yerine getirecek bir Ara Komisyon seçilmiştir. DSÖ Anayasası 22 Temmuz 1946’da, 61 Devletin temsilcisi tarafından imzalanmıştır.

DSÖ Kuruluş Anlaşmasına imza atan Türkler

DSÖ kuruluş çalışmaları sırasında Türkiye’de Sağlık Bakanı Dr. Sadi Konuk (1945-1946) ve Dr. Behçet Uz’du. (1946-1948). Türk Sağlık Bakanları toplantıya katılmak ve DSÖ kuruluş anlaşmasını imzalamak istemelerine rağmen bu istek gerçekleşememiştir.

DSÖ kuruluş anlaşması (anyasasının kabulü), 22 Temmuz 1946 tarihinde New York’ta, Uluslararası Sağlık Konferansına katılan temsilciler tarafından imzalanmıştır. Söz konusu Anayasa’nın kabulüne imza atan iki Türk vardı. Türkiye Devleti adına imza koyan Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekâletinde (Sağlık Bakanlığı) Müsteşar Yardımcısı Dr. Zeki Nasır Barker ile 1945-1947 yılları arasında ABD Harvard ve Washington Üniversitelerinde Doktora sonrası araştırmalarda bulunan Dr. İhsan Doğramacı idi.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir