Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge’nin Türkiye Ziyareti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge’nin Türkiye Ziyareti

Dr. Hans Kluge, Danimarka’nın Kopenhag kentinde, 17 Eylül 2020 tarihinde yapılan ve DSÖ Avrupa Bölgesine üye 53 Avrupa Devletinin oy kullandığı seçime içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu 6 Devletin temsilcisi katılmış ve seçimi kazanmış ve resmi görevine 1 Şubat 2020 tarihinde başlamıştı.

Dr. Hans Kluge’nin seçimi kazanıp görevine başlamasından sonraki ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yaparak, koronavirüsle mücadelede yürütülen çalışmalara ilişkin incelemelerde bulunacak ayrıca, Türkiye’nin örnek gösterilen sağlık sistemi hakkında bilgi alacaktır.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, 9 Temmuz 2020 tarihinde T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile biraraya gelerek görüşmelerde bulunacak, salgınla mücadelede alınan önlemler, tedavi protokolleri, korunma tedbirleri masaya yatırılacak. Türkiye’deki veriler ışığında salgının seyri değerlendirilecektir.

Türkiye’nin 1948 yılından beri üyesi olduğu ve aradan geçen 72 yıllık sürede Dünya Sağlık Örgütü ile olan ilişkilerde 1985 yılında “Aşı Kampanyaları” ile başlatılan ivme 2020 li yıllar sonrası daha da artmış olup ilişkilerde sonuç alıcı projelerle hem Türkiye bunlardan yararlanmış hem de üyesi olduğumun DSÖ Avrupa Bölgesine üye Ülkelere sağlık konusundaki başarılı çalışmalarımız aktarılmış ve örnek olmuştur.

Olgunlaşan bu günkü ilişkiler çerçevesinde Dr. Hans Kluge’nin 9 Temmuz 2020 tarihindeki ziyareti çerçevesinde; sadece koronavirüs ve salgın hastalıklar dışında, Toplantının gündeminde aşı ve ilaç çalışmaları da yer alacaktır. Ayrıca, DSÖ ile Türkiye arasında sürdürülen “İkişer Yıllık İşbirliği” programında gelinen noktanın değerlendirilmesi ve çok önemli ve bir karar da;

2 Mayıs 2017 tarihinde Ankara’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avrupa Bölge Ofisi Vasıtasıyla Dünya Sağlık Örgütü Arasında İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık DSÖ Coğrafi Ayrık Ofisinin İstanbul Türkiye’de Kurulmasına İlişkin Ev Sahibi Ülke Anlaşması” na ilişkin 7.4.2020 tarih ve 7235 sayılı Kanunun onaylanması uygun bulunmuş ve

Resmi Gazete’nin 14 Nisan 2020 tarih ve 31099 sayılı nüshasında yayınlanmıştır.

Dr. Hans Kluge’nin ziyareti sırasında, İstanbul’da 2021 yılının başında faaliyete geçmesi planlanan “İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık DSÖ Coğrafi Ayrık Ofisi” nin durumu da görüşülecek konular arasındadır.

İkili görüşme sonrası bugün toplanacak olan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısına da katılarak, Türkiye’nin koronavirüs dâhil bulaşıcı hastalıklar konusunda merak ettiği konuları doğrudan bilim insanları ile görüşme imkânı bulacaktır. Bilim Kurulu toplantısı sonrası de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Dr. Hans Kluge bir basın toplantısında görüşlerini kamuoyu ile paylaşacaktır

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir