Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, COVID-19 salgınında “Umutların yeşermesine” işaret ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, COVID-19 salgınında “Umutların yeşermesine” işaret ediyor.

(DSÖ Genel Merkezi, Cenevre, 10 Ağustos 2020)

COVID-19 vakaları bu hafta dünya çapında 20 milyonu ve 750.000 ölümü bulma yolunda ilerliyor olsa da, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü küresel krizin ortasında “umutların yeşermesine” işaret ederken hem Hükümetleri hem de insanları Yeni koronavirüsü her yerde yenmek için ortak hareket etmeye teşvik etti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Basın toplantısı, (Cenevre, 10 Ağu. 2020)

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 10 Ağustos 2020 Pazartesi günü gazetecilerle yaptığı basın toplantısında; “Çoğunuzun yas tuttuğunu ve bunun dünya için zor bir an olduğunu biliyorum” dedi.

“Ama açık olmak istiyorum, bir ülke, bölge, şehir veya ilçe nerede olursa olsun umudumuzun yeşerdiğini görüyorum ve salgını tersine çevirmek için asla çok geç değildir.” dedi.

Liderlerin ve vatandaşların eylemleri

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros, pandemiyi etkili bir şekilde ele almak için iki unsurun altını çizdi: “Liderler harekete geçmek için adım atmalı ve vatandaşlar yeni tedbirler almalı.”

Yeni Zelanda’yı pandemide “küresel bir örnek” olarak övdü. Bu hafta sonu ülke, virüsün topluma bulaşmadığı 100 gününü kutlarken, Başbakan Jacinda Adern de temkinli kalma gereğini vurguladı.

“Ruanda’nın ilerlemesi, güçlü liderlik, evrensel sağlık sigortası, iyi desteklenen sağlık çalışanları ve açık halk sağlığı iletişimlerinin benzer bir kombinasyonundan kaynaklanıyor” diye ekledi.

BM’nin üst düzey yetkilisi, virüsü bastırmak için erken harekete geçen Güneydoğu Asya, Karayipler ve Pasifik’teki ülkeleri de övdü.

Büyük salgınlarla karşı karşıya kalan Fransa, Almanya, Kore Cumhuriyeti, İspanya, İtalya ve İngiltere gibi ülkeler de harekete geçtikten sonra virüsü önemli ölçüde bastırabildiler.

Güçlü, kesin önlemler

Pandemi boyunca, DSÖ, hızlı vaka tanımlama, temas izleme, fiziksel mesafe, maske takma ve sık el yıkama gibi önlemler önermektedir.

Dr. Tedros, hastalığın yeni ani artışlarıyla karşı karşıya olan ülkelerin “artık elindeki tüm araçları kullandıklarını” söyledi.

Son zamanlarda Birleşik Krallık (İngiltere)’ ta uygulanan evde kalma önlemlerinin yanı sıra Fransa’nın Paris’teki yoğun dış mekanlarda zorunlu maske kullanımına ilişkin kararına atıfta bulundu.

“Bunun gibi güçlü ve kesin önlemler, elimizdeki her aracı kullanmakla birlikte, hastalıkta herhangi bir canlanmayı önlemek ve toplumların güvenli bir şekilde yeniden açılmalarını sağlamak için anahtardır” dedi. “Ve aktarımın yoğun olduğu ülkelerde bile, tüm hükümet karar vericilerini ve tüm toplumun tepkisini birleştirerek kontrol altına alınabilir.”

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus

‘Bastır, bastır, bastır’

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros, öğrencilerin okula dönmesi de dahil olmak üzere, virüslerin bastırılmasının toplumların güvenli bir şekilde yeniden açılması için çok önemli olduğunu vurguladı. “Mesajım çok net: virüsü bastırın, bastırın, bastırın. Virüsü etkili bir şekilde bastırırsak, güvenli bir şekilde toplumların önünü açabiliriz ”dedi.

Lübnan’a destek

DSÖ, geçen hafta başkent Beyrut’un büyük bölümlerini yok eden ve Pazartesi (10.8.2020) günkü haberlere göre 200’den fazla ölü, 6.000’den fazla yaralı ve yüzbinlerce evsiz bırakan yıkıcı patlamanın ardından Lübnan’a desteğinin altını çizdi.

DSÖ, Lübnan için 76 milyon dolarlık bir ön destekte bulunurken, sağlık sektörü personeli üzerindeki etkiyi değerlendirmek için Lübnanlı ve diğer BM ortaklarıyla birlikte çalışıyor.

DSÖ, patlamada yok edilen COVID-19 ve insani yardım malzemelerini desteklemek için 1,7 milyon dolar değerinde kişisel koruyucu ekipman (PPE) gönderiyor .

Dr. Tedros gazetecilere verdiği demeçte, “Nitelikli acil tıbbi ekiplerin konuşlandırılması ve koordinasyonu da dahil olmak üzere travma tedavisini geliştirmek için ulusal sağlık yetkilileriyle yakın bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

“Aynı zamanda COVID-19’un etkisini azaltıyor, psiko-sosyal ihtiyaçları ele alıyor ve hasarlı sağlık tesislerinin hızlı bir şekilde restore edilmesini kolaylaştırıyoruz.” İfadesini kullandı.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir