DSÖ’ne göre “Koronavirüs Artık Salgın Değil Pandemi”, Tabipler Birliğinden….İşte Önemli Açıklamalar…
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre “Korona Virüs Artık Salgın Değil Pandemi”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre’deki merkezinde 11 Mart 2020 tarihinde yaptığı basın toplantısında Kovid-19’a ilişkin açıklamalarda bulundu.
DSÖ, 125’ten fazla ülkeye yayılan koronavirüsü salgınını İki hafta içinde, Çin dışında Kovid-19 vaka sayının 13 kat, etkilenen ülke sayısının da 3 kat arttığını aktaran Dr. Ghebreyesus, Kovid-19 için bölgeler ve gruplar üstü, dünyayı saran salgın anlamına gelen “pandemi” kararını açıkladı.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve bugüne kadar 4 bin 300’den fazla insanın ölümüne, 121 binden fazla insanın karantina altına alınmasına neden olan koronavirüsü nedeniyle, DSÖ, koronavirüsün artık ‘pandemi’ olarak tanımlanabileceğini açıkladı.
Pandemi Nedir?
Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.
Pandemi’nin hafif ve dikkatsizce kullanılan bir kelime olmadığını vurgulayan Dr. Ghebreyesus, “Yanlış kullanılması durumunda mantıksız korkuya, mücadelenin bittiğine dair haksız kabullenmeye ve gereksiz acı ve ölüme yol açan bir kelimedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Dr. Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) pandemi (salgın) olarak nitelendirilebileceğini belirterek, “Durumu bir pandemi olarak tanımlamak, DSÖ’nün bu koronavirüsün oluşturduğu tehditle ilgili değerlendirmesini değiştirmez.” dedi.
DSÖ’nün virüse karşı mücadelesinin “pandemi” kararıyla değişmeyeceğini vurgulayan Dr. Ghebreyesus, ülkelerin alması gereken önlemlerin de değişmemesi gerektiğini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü, kendinizi korona virüsten korumanız için aşağıdaki önlemleri uygulamanızı öneriyor:
- Hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir peçete yardımıyla veya dirseğinizle kapatın
- Kullandığınız peçeteyi kapalı halde doğrudan bir çöp kovasına atın
- Ellerinizi düzenli olarak su, sabun veya dezenfektan ile yıkayın
- Öksüren ve hapşıran insanlara en az bir metre mesafede durun
Sarımsak yemek, gargara yapmak, burnunuza tuzlu su çekmek veya burnunuzun altına susam yağı sürmek hiçbir işe yaramayacaktır.
———————————————————————–
İtalya’da koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor!
İtalya’da yeni tip koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 196 kişi daha artarak 827’ye yükseldi.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri ülkedeki koronavirüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısını 196 olarak açıkladı. Son açıklanan ölü sayısı ile ülkedeki koronavirüsü kayıplarının sayısı toplam 827’ye çıkmış oldu.
Koronavirüs Parlamentoya da sıçradı.
Ülke basınındaki haberlerde, İtalya’da Kovid-19 vakalarının ilk ve yoğun olarak görülmeye başlandığı Lodigiano bölgesinin milletvekili 46 yaşındaki Claudio Pedrazzini’nin test sonuçlarının pozitif çıktığı belirtildi. Pedrazzini’nin test sonuçlarının pozitif çıkmasıyla mecliste oturduğu sıralara yakın diğer 14 milletvekilinin de oturumlara katılmamaları ve evde kalmaları istendi.
Diğer yandan, Lodigiano bölgesi içinde kalan ve koronavirüsün İtalya’da ilk yayıldığı noktalardan biri olan Codogno beldesinde iki haftadır sıkı şekilde uygulanan karantinanın ardından dün açıklanan verilerde beldede haftalar sonra ilk kez yeni bir vaka kaydedilmediği ve virüsün yayılmasının dün için durduğu açıklandı.
———————————————————
Sağlık, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm ile Ticaret Bakanları toplandı. “Koronovirüs’teki ciddi risk nedeniyle gerekli tedbirler alınacak” dendi.
Bilim Kurulu’nun 11 Mart 2020 tarihli toplantı sonrası koronavirüs açıklaması
Bakanlar, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapıyor. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Salgının Avrupa’daki durumu, dün akşamki tablo ile karşı karşıya bırakmakla yetinmeyecektir. Risk ciddidir” dedi. Dr. Koca kolonya kullanımı üzerine gelen bir soru üzerine ise, “Bilim Kurulu olarak 60 derece üzerindeki kolonyayı öneriyoruz” diye konuştu.
Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un katılımıyla toplandı.
Toplantı sonrası Bakanlar ortak bir basın açıklaması yaptılar.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca; “Devlet yönetimimiz dün pozitif tanı konduğu bilgisini kamuoyuna hemen vermekte tereddüt etmemiştir. Bundan sonraki her buluşma bilgi paylaşımı dün gece ve öncesindeki süreçten farklı olmayacaktır. Korona virüse karşı antibiyotikler etkili değildir. Tahminlerin bilgi ile karıştırıldığı bir ortamdayız. Bizim doğru bilgiyi verme sorumluluğumuz gibi sizin de doğru bilgiye yaygınlık kazandırmak sorumluluğunuz olduğuna inanıyorum” dedi.
“Sorun küresel mücadelemiz ulusal. Bilimsel yöntemle ilerledik. Tanı ve izolasyon sürecini zaman kaybetmeden yaptık. Avrupa’daki durumdan dolayı karşılaştığımız risk ciddidir bugünkü toplantımızın iki ana gündeminden biri bu oldu. Turizm ve Ticaret’ten sorumlu Bakanlarımız bugün toplantımızda bizlerle birliktelerdi. Ticaret Bakanlığımız bu süreçte maske ve tulum gibi ekipmanların fiyatlarının yükselişi ve bu süreçte Sağlık, Ticaret Bakanlığının ön iznini tabi olması kararı alınmıştı. Vatandaşımızım ihtiyacının son derece önemli olduğunu ve üreticilerimizin vatandaşımızın alabilir olduğu doygunluğa ulaşmadan ihracat izni verilmeyeceğini üreticilerimize hatırlatmak istiyorum. Fuarlarla ilgili yaklaşımlar oldu. Turizm Bakanlığımız kültür organizasyonlarının durumu ile ilgili yaklaşım oldu.”
”Koronavirüs Tedbirlerimizden Daha Güçlü Değildir”
Bir veya birkaç vaka salgın değildir. Virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına geliyor. Yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda yeni bir düzene sokmaktır. Korona virüs tedbirlerimizden daha güçlü değildir.”
Okulların tatili konusu bugün gündemimiz olmadı. Önümüzdeki günler gündeme gelebilir. Bunu, salgının seyri de belirler.
”Cumhurbaşkanı Başkanlığında 12.3.2020 tarihinde bir toplantı yapılacak”
Cumhurbaşkanı başkanlığında yarın bir toplantı olacak. Yurtdışı kaynaklı bu virüsün yaygınlaşmasını önlemek istiyoruz. Zorunlu olmadıkça hiçbir vatandaşımız yurtdışına gitmemesi gidenin evinden çıkmaması evini havalandırması dışarı çıkacaksa maskesini kullanması Türkiye’ye gelmek için sınırları zorlamamasının yeterli olacağını ifade etmek istiyorum.
Stokta ilaçlarımız var. Üç hafta önce birtakım ilaçları sipariş ettiğimizde ‘vaka mı var’ denmişti, o hazırlık dönemiydi. Bu anlamda sorun yok”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy;
“15 Nisan 2020 turizm açısından hassas bir tarih. Geçen seneye kıyaslandığında turizm hareketlerini cezbettirmek yerine geçen seneye göre daha az sayıda turist gelmesinin çok daha sağlıklı olacağına karar verdik. En geç 1 hafta içinde sektörel desteklerle ilgili net bir açıklama yapacağız. Kültürel etkinlikler ve organizasyonlarla ilgili Nisan sonrasına ertelemek de gündemde. Bununla ilgili net açıklamayı 12.3.2020 tarihinde netleştirmiş olacağız. Sonrası için hem sektör hem Türkiye açısından çok daha faydalı olacağını düşünüyoruz.”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan;
“Maske ve sıhhi malzemelerde piyasalarda aşırı fiyat artışları oldu. Amacımız ihracatı engellemek değil. İhracat ön izinlerini Sağlık Bakanlığı’nın ön iznine verdik. Ticaret Bakanlığı olarak 2193 firmamızı denetime aldık, 2641 ürünü denetledik, 2180’ini de soruşturma kapsamına aldık. Bugün yeni bir olay daha var. Gıda ürünlerinde de fahiş fiyatların başladığını görüyoruz. Panik yapacak bir durum yok. Yeterli ürün stokumuz var. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. Halkın makul fiyatlarla maskeye ulaşılmasını sağlayacağız” dedi.
Mali Suçları Araştırma Kurulu koronavirüs soruşturması başlattı
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, bazı gıdalar, temel ihtiyaç maddeleri, hijyen ürünleri ve bazı tıbbi ekipmanlar ile ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalar hakkında inceleme başlattı.
MASAK’dan yapılan yazılı açıklamada, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 231/c maddesi uyarınca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gerekçe gösterilerek bazı gıdalar, temel ihtiyaç maddeleri, hijyen ürünleri ve bazı tıbbi ekipmanlarla ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapmak suretiyle haksız kazanç elde eden firmalar hakkında başkanlık tarafından re’sen inceleme başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, ülkenin ekonomik güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı kararlılıkla mücadele edileceği vurgulandı.
——————————————————–
Türk Tabipler Birliği: Koronavirüs – Testi yeterli değil, mutlaka akciğer tomografisi de çekilmeli…
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca günün ilk saatlerinde bir kişide koronavirüs tespit edildiğini ve karantinaya alındığını açıkladı. Dr. Koca ayrıca şu ana dek virüs şüphesiyle test yapılan ve sonucu negatif çıkan kişi sayısının 2 binin üzerinde olduğunu belirtmişti. BBC Türkçe’ ye konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Sinan Adıyaman ise virüsün tespitinde kullanılan testlerde hata payı olduğunu ve şüpheli kişilerin mutlaka akciğer tomografisinin de çekilmesi gerektiğini söylüyor.
Türkiye’de Ocak ayı başından bu yana Covıd-19 tanısında kullanılan test, sadece Sağlık Bakanlığı tarafından Ankara, İstanbul ve Erzurum’daki üç merkezde yapılıyor.
Sağlık Bakanı Dr. Koca, önümüzdeki günlerde koronavirüs testinin yapıldığı illere Antalya, İzmir ve Adana’nın da ekleneceğini açıkladı.
Şu ana denk 2 binin üzerinde vatandaşa koronavirüs testinin yapıldığı ve hepsinden negatif sonuç alındığı bilgisi paylaşılmıştı.
Sağlık Bakanı Dr. Koca, günün ilk saatlerinde yaptığı basın toplantısında korona virüsünün tespit edildiği ilk vakayı açıkladı ve erken teşhis konulduğu değerlendirilen vatandaşın karantinada tutulduğu şehri “hasta mahremiyeti” gerekçesiyle söylemedi.
Avrupa seyahatinden döndüğü açıklanan kişinin aile ve yakın çevresinin de gözetim altına alındığı ifade edilmekle birlikte, aynı uçakta seyahat ettiği diğer yurttaşların da bu uygulamaya dâhil edilip edilmeyecekleri belirsizliğini koruyor.
TTB, Ocak 2020’den bu yana koronavirüsün tespiti için kullanılan sağlık merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğini, tek merkezden yapılan testlerin yeterli olmayacağını vurguluyor.
Son gelişmelerin ardından BBC Türkçe‘ye konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Sinan Adıyaman, korona virüsünün tespitinde kullanılan testlerin hata payı taşıdığını ve artık testlere ek olarak mutlaka akciğer tomografisinin de çekilmesi gerektiğini ifade ediyor.
“Amerika’da yapılan testlerin bile doğruluk payının henüz yüzde 60-70 oranında olduğu ortaya kondu. O yüzden şüpheli kişilere yapılan testlerin mutlaka birkaç kez tekrar edilmesi ve test sonucu negatif çıksa bile yüksek ateş ve solunum sıkıntısı olan vakalarda akciğer tomografisi çekilmesi gerekiyor.
“Bilimsel çalışmalar akciğer tomografisinde Covıd-19 gösteren özel bir görüntü olduğunu ve test sonucu negatif çıksa bile tomografide gözüken akciğerdeki iz ile teşhis konulabildiğini gösterdi. Testlerin negatif çıkması tek başına yeterli değil.”
Peki, bu durumda şu ana dek test yapılan ve sonucu negatif çıkıp taburcu edilen 2 binden fazla kişinin de hâlâ koronaviüs şüphesi taşıdığını söyleyebilir miyiz?
Adıyaman, 2 bini aşkın kişinin tamamen iyileşmeden ve dolayısıyla risk taşımadığına emin olunmadan taburcu edileceğine ihtimal vermiyor:
“Şu ana dek test yapılan 2 bini aşkın kişi muhtemelen hâlâ takip ediliyor. Zaten o kişilerin tamamen iyileşmeden ve hâlâ ateşi varken, sadece test sonucu negatif çıktı diye karantinadan çıkarılması büyük bir teknik hata demektir. Ben böyle bir hatanın yapıldığını sanmıyorum.”
‘Turistlerin çok geldiği yerlerdeki esnafın sağlık durumuna bakılmalı’
Bununla birlikte Adıyaman, turistlerin uğrak noktası olan bazı bölgelerde koronavirüs şüphesini güçlendiren duyumların arttığını söylüyor:
“Turistlerin çok geldiği yerlerdeki esnaf arasında koronavirüs semptomlarının artıp artmadığına bakmamız gerekiyor. Bize gelen duyumlara göre bazı turistik bölgelerde şüphelerin arttığını söyleyebiliriz ancak şu noktada spesifik bir mekân ismi vermemiz doğru değil.”